模擬飛行集中討論區(29) T2G=垃圾

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
其實由細到大都脱離唔到FSX 既environment。我自小五已經開始研究同玩Flight sim。一開頭就係X-Plane 9 Demo,但因為XP9 Demo 冇咩玩,又冇3D cockpit之後先轉FSX demo。FSX demo 起碼都有mission 玩同有3D cockpit,例如CRJ land TNCM等等。玩耐咗又發現FSX有好多add-on。之後買FSX Deluxe加down老翻add-on,最後就係P3Dv2,v3,V4,v5。就算XP11出咗都冇諗住買,因為又要重新嚟過,同P3D 既Airline add-on正過XP好多。除咗XP有A350/A380
大家係咪玩開FSX出身?
我其實係玩 jet go (唔知仲有冇人記得)出身 跟住fs9 fsx
FSX→P3Dv3→P3Dv4
一樣
我係FSX demo, Flightgear, FSX, P3Dv4
我係
FS9 P3Dv3 V4 V5
YOASOBI
我係唔知點解n年前買咗fsx跟住玩咗一陣就直上p3dv4
如果你所有嘢都較低 抗鋸齒唔開
淨係開4k嘅話都應該得嘅
唔係掛極端到咁
拎而家部電腦試咗先衡量囉
FS2000 開始
而家玩緊CAE
jet de Go 1, JAL 747 跟住啲框框飛
1 2 舊花去到新花 都玩過 最鍾意揸 MD11 但係啲physic 真係
都冇咁誇張嘅我估
我用張1080Ti推P3D
1080p換4K嗰陣
dpi高到PFD最細粒啲字都睇得勁清
同樣地因為咁8xMSAA可以降若4xMSAA
但真係唔知點解FPS真係冇跌過

雖然FS2020係另一個玩法 (TAA)
但4K嘅話其實本身啲嘢都清咗
有啲settings唔使咁高

不過我建議你
如果冇1080Ti/2070S/2080S/2080Ti都唔好上4K
買隻靚啲嘅1440P穩陣啲
希望FS2020 物理同天氣engines 做好啲
我見佢啲demo 講到aerodynamics 好似好pro 咁
因為p3d個engine 都係用返fsx 就係淨係食到單核 唔會太過依賴顯卡所以4k 都冇乜fps drop。但係fs2020睇過啲片 就算2080ti 4k 都唔可以keep住60fps
每一代P3D都係改善呢個問題
我機都洗埋等佢出
希望下一句唔好係
「俾依啲我玩」
巴打準備好哂咁
有VR 就正,試過用PS4 果隻濕鳩VR 玩P3D
飛circuit 可以好撚準咁飛一個wingspan 嘅downwind 距離,但graphic 好差
但如果FS2020 打VR 應該要爆config 先得
但係就算係V5 都係一樣 始終個餡係2006年嘅產物
我都睇過個performance test
係應該唔會好似P3D咁順
希望9900K+1080Ti
頂到Medium 40-60fps啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞