模擬飛行集中討論區(29) T2G=垃圾

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
你會唔會知抄了乜
新玩具
Bye Saitek 垃圾Rudder
唔知
試下restore
隻 Rudder 防滑如何? 踩落去會唔會跣? (無固定情況)
一直用緊 Saitek 最煩就係成日跣(磁磚地),但吹脹地佢又用咁耐都唔壞
對 TM 隻 Rudder 都有D興趣
喺地氈防滑嘅情況唔錯,冇特別固定嘅情況之下
因為本身佢都幾重身
TM TPR?我本身都考慮過呢隻不過真係貴 3799
MFG 連埋運費後備零件先至3000頭
TM TPR 其實都有鑊氣係Reddit 俾人插爆仲要壞咗自己好難整過咗保就係咁先
https://www.reddit.com/r/hotas/comments/9b9g1r/thrustmaster_tpr_pedals_failure/

MFG呢隻就係好處可以自己任換零件佢官網都有好多後備零件賣
Rudder 呢類成日踩嘅損耗品自己可以換零件可以整好重要
用咗TPR一年幾好滿意
座屋企磚地板拍埋牆點踩都唔會跣
唯一係嫌佢踩落去個力唔夠重
其實香港有冇logitech 套flight yoke system bundle 買?即係跟埋rudder果隻
早幾年問過KT有,依家應該停產? 上年想搵返間舖都好似執左
話晒佢都收購左Saitek,自己都唔再出
果套野用logitech名用架 我見外國有 不過運費都唔平 其實有無巴打有好介紹
我知,G940嘛,幾年前(2015)有打算買,問過一間KT舖有現貨2499左右
不過之後都唔再見到有賣,應該停產架啦

你想一套買? 依家通常都係分開 Joystick + throttle 再另買 rudder
明白 有無咩性價比高既介紹之前一路都係用mouse玩fs2004 同fsx 見到隻fs2020諗住整返隻yoke
棍定叉?
想買yoketw 請教一下其實個rudder 大唔大用途
試下honeycomb?
幾舊水買埋啦 我試過玩賽車當埋油門用
Yoke一定係Honeycomb啦
Rudder睇你想唔想練crosswind landing
幾舊水咁平? 我見logitech都成1400蚊 巴打係咪有介紹honeycomb 都有睇 不過好似無個throttle用
個手感同logitech爭得遠?我見好多人都推薦honeycomb
相比之下
Logitech垃圾嚟
膠都反光都算
個neutral位係hard centre嚟
pitch control經過neutral嘅話
會feel到好明顯有個位阻一阻你

根本上唔使考慮
一定係揀Honeycomb
Thrustmaster T16000M Rudder
八舊水有找
不過衰在冇得較鬆緊
應該會偏向太鬆

Saitek (即係而家Logitech)反而會好啲
set到最緊先似返少少真機
我啱啱買咗Honeycomb 配 Thrustmaster TFRP。 個yoke 手感真係一流 高saitek 幾班 完全冇 neutral 窒果下, 全程好順。
幾期待佢個throttle。
巴打幾錢入手? 我見honeycomb官網賣2000
收到 不過無throttle都唔知點搞
推介ACE desktop B777 yoke

用緊,好正
入門又要好啲既 Yoke 依家一定係 Honeycomb 再上就可以睇 VirtualFly Yoko Yoke、PFC Yoke、Goflight Yoke

Throttle 的確選擇唔多,如果買 Joystick 可以等9月 Thrustmaster TCA Airbus edition,連埋Airbus Quadrant, 一係就買個平既玩住先,例如 Saitek, TM TWCS Throttle, 等 HoneyComb 出。 如果有錢可以睇 FlightsimPM, Virtualfly, Flightdeck Solutions, cockpitforyou etc

Rudder 我都係用緊 saitek, 平平地都夠用 都係crosswind landing, taxiing 用多
我係Amazon 都原價入 不過平香港鋪頭少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞