模擬飛行集中討論區(29) T2G=垃圾

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
designed for 左手真係無乜喎
得幾百蚊如 T16000M / TCA Airbus (一係等佢唔知幾時出Warthog v2)

一係就3000價位(不過係€)既FSC Airbus sidestick PRO

上網搵到呢間野,不過好膠
https://www.kickstarter.com/projects/sublightdynamics/sublight-dynamics-6dof-joystick-early-access
唔該
T16000M同TCA都係不了
kickstarter嗰隻怪怪地
睇嚟要買space sim嗰啲stick
有冇相睇下幾大舊
https://flightdeck-solutions.myshopify.com/collections/b777/products/fds-b777-pro-mx-mcp

比 87 Keys Keyboard 再寬少少咁啦

深x寬x高 : 21cm x 42cm x 9cm
好奇個panel點同個sim同步
靠FSUIPC?
No, 當時 FDS 自己寫左個 program 去 support P3D & PMDG
有啲心動添
巴打當時你買咗幾錢
無記錯 $3000 CAD
我諗正常玩家買都會買呢隻就算 (但當時V1未出兼唔係呢隻色既燈&字)
https://flightdeck-solutions.myshopify.com/collections/b777/products/fds-b777-mx-mcp1
cls好貴
但呢兩隻有咩分別
睇唔到話有咩好大嘅分別
PRO-MX 係佢地既 High-End Product line, 完全係比商業客戶同土豪用黎砌仿真機 Cockpit。佢地呢類產品主力係供應比提供駕駛艙 Simulation 既商業客戶。

主要分別第一係Build Quality,PRO-MX 聲稱 100% handmade,而當中既按鈕全部都非常貼近真機既觸感(即網頁聲稱既"Heavy Tactile feel"),佢地同我講一粒制至少$70 Cost

而MX版主要針對發燒級玩家,降低成本,而且包左EFIS & DSP Panel,薄身 (適合淨係會買個MCP返黎玩既玩家),當然手感同造工就無PRO-MX咁高級
一粒制70蚊cls
發左達一定砌返個 Home cockpit

舊時好想砌到呢種,Single seat 已經夠玩,單座位無記錯15萬港紙有找,兩座差唔多20-30萬 不過香港實在太細
首先要有位
我就用緊呢隻MCP,三千港紙咩機都岩用

FsLabs Aerosoft 330 PMDG etc

係咪都有分波音同巴士版?
係但波音個interface (Linda) 可以support 多小小機
Eg PMDG有native support

波音版一樣可以用係巴士,每一粒rotary switch 都可以按入去
呢個想買好耐 不過等埋FS2020 出睇下咩料先
我相信應該都會支援,因為Linda 係open source software
所以支援嘅機種係無限
如果要買 係咪上返官網買?
係,由韓國直送
泡菜公司做?
你地啲yoke用邊隻潤滑劑?
呢隻係泡菜的
我問過 GOFLIGHT,佢地用開 MG Chemicals Silicone Grease,之前係美森買過一支,用左兩次比人丟左。依家美森運費貴到乜,不過見到有香港網有賣
補充:
MG Chemicals 8462 Translucent Silicone Grease
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞