[本地足球] 2019/20 港超聯、亞協及香港隊世盃外討論區 (79)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
同意
50年大東方忠實粉絲留名
Q: 踢南華時邊場波最令你有美好回憶?在南華時和誰最熟絡?😊
陳志康:銀獎決賽,足球生涯首個冠軍🏆 最熟,岑國培,同房

Q: 如果你有機會做足總主席,你想點改革?
陳志康:如果我做到,一定話你知😊

Q:所謂識英雄重英雄,你做球員其間對賽過,最欣賞邊位翼鋒?
陳志康:當然係李健和

Q:太陽幾時再搞波?
陳志康:短時間都冇機會搞

Q:點可以跑得咁快🤣🤣
陳志康:勤練起步、中短距離

Q:在球員生涯中,你最欣賞那位球員? 最難纏的邊後衛又是邊個呢?在執教生涯中,你認為邊幾位是愛將及入室弟子呢? 謝謝
陳志康:在球員生涯中,你最欣賞那位球員? 山度士,個子不高,但有咁高成就,非常難得最難纏的邊後衛又是邊個呢? 丘健威,速度高、力量強,防守快狠準,最難應付。愛將有幾多,其中唐文、麥基、鞠盈智、陳柏衡、拉斯錫

Q:阿Cow,依家點睇翼鋒或閘定位?其次,仲有冇同太陽飛馬的球員聯絡?仲有,你覺得陳柏衡改變呀?
陳志康:以前嘅翼鋒主要係邊線推進,現時嘅翼鋒打法比較全面,打配合、中路切入、禁區埋門。本地球員有聯絡,外援最常聯絡係拉斯錫陳柏衡轉型為出擊後衛,都發揮得唔錯

Q: 香港足球而家四不像 有得救嗎❓
陳志康:香港足球四不像,每一層都有好大需要改善。青訓系統:以最合適香港人嘅足球理念,設計一個統一打法,無論教練或球員去到任何一個年齡層,都可以適應踢法,西班牙及曼城就係好例子。聯賽:聘請高質素外援絕對有效提升本地球員水平。合力提升聯賽價值,令足球產業化。暫時分享住咁多⋯
Q: 如何提升港超比賽強度、節奏?
陳志康:由訓練開始,加快控傳射嘅判斷能力,強度訓練亦都好重要

Q:點解揀13號作球衣號碼?
陳志康:上山時冇得揀😃俾大哥揀晒,之後變為我嘅幸運號碼

Q:如果仍然在執教中,你嘅球員在技術,意識,身型,三樣中只得一樣,其他可以去改善,咁你首要係邊樣?
陳志康:意識

Q:點解當年帶飛馬咁勁,都係同冠軍無緣?覺得有咩原因?
陳志康:除左我唔夠勁之外,我諗左幾年都未諗到其他原因,諗到再話你知。認真地答,球員心理質素未夠穩定,大賽經驗不足,但球員們嘅拼搏精神、專業態度,我非常欣賞。自己作為教練,火侯未夠,亦係原因之一

Q:覺唔覺得賭香港波合法化係唯一出路?本人睇香港波都有近30年,幾歲就入場睇波⋯但近呢2-3年意欲真係細左好多,本地波由一年10幾次 到幾次 到而家一年都未必入到場一次⋯
陳志康:我贊成賭波合法化

Q:為什麼對南斯拉夫比賽,換下時,除下球衣便直接入更衣室,沒座後備席和拍大合照?
陳志康:應該我係趕住沖涼

Q:踢左翼有咩模仿對象?同邊個射手最有眉來眼去既感覺?
陳志康:踢左翼有咩模仿對象?馬勒當拿、傑斯。同邊個射手最有眉來眼去既感覺?歐偉倫、巴古沙

Q:有咩嗜好?
陳志康: 桌球、揸車
Q:排出南華生涯合作過既最佳十一人同領隊?
陳志康:龍門:威拿
後衛:丘健威、顧錦輝、奧拿里奧、宋連勇
中場:李健和、岑國培、山度士、陳志康
前鋒:區偉倫、巴古沙
教練:黃文偉、陳國雄

Q:1. 以球員和教練身份最滿意的,分别是那個球季或盃賽呢?2. 奪獎無數,暫時那個含金量最重呢?🙏
陳志康:1)球員身份,95-96年,人生第一個冠軍,上山第一年攞到正選位。教練身份,太陽飛馬反勝南華5-4,果場最深刻,呢場波除咗比數激烈,水準亦非常之高
2)球員就係足總盃連中三元,贏冠軍兼最佳球員。教練就係最佳教練獎項

Q:1. 足總董事有咩做的?2. u-19港隊推介邊位球員?謝謝cow sir解答
陳志康:1. 我作為董事,亦兼顧財務及策略委員會、技術及競技委員會、女子足球小組、裁判委員會
所以我嘅董事工作範疇比較廣
-定期開會
-擬定方案,協助及檢討足球發展
-監察及改善不同部門之間嘅運作
-青訓訓練系統、內容、訓練質素
………等等等等
2. 守門員盧兆崎,超級聯賽表現非常突出,睇好佢成為港隊未來
[本地足球] 2019/20 港超聯、亞協及香港隊世盃外討論區 (80)
https://lih.kg/2045254
除了自己職員之外,不少港超球會都會額外聘請數據分析公司,在每場比賽更深入地收集數據。

一個名為「InStat」的社交專頁,早前便上載了理文中場沙普夫近兩季的比賽數據,其致命傳送、射門、傳中、拚搶、空中拚搶、盤球及攔截的平均數字都有顯著進步, 這些都是一般人未必能從球賽精華片段中獲得的資訊。足總縱有統計,但也從不向外發布。

理文主帥陳曉明表示,數據化有助教練向球 員作出分析:「這些數字有助我們更清晰地解 釋一些情況,以我們今季聯賽 1:2 不敵東方龍 獅之戰為例,整場賽事我們的『期望入球值』 (xG)是在對手之上(1.89 對1.47),只是把握不到入球機會,球員見到數值反映表現其實 不是太差,對恢復士氣也有幫助。」根據「In- Stat」公布,上季港超的 xG 指標總計排名第一 位是傑志,隨後則是富力R&F及和富大埔。

現任主帥陳曉明 2018 年上 任後,與班主李文恩銳意使球會走向專業化,當中聘請全職物理治療師及技術分析人 員,都是其他港超球會罕見例子。陳曉明解 釋:「球會既然找我,我便要帶來一種新思維、新系統,不只是要我一個人。其實我們 團隊未必算最多人,但相信分工會仔細一 點,較特別的是有功能性的職員負責統籌 GPS 數據及剪片。」

由零開始自家培養人才
陳 Sir 續說:「有些球會可能想利用資源去高薪聘用外援,我們的取向則是投資在幕後 團體身上。當然,有了他們也不能保證會成 為世界冠軍,球隊成敗還是要視乎球員能 力,但我們都深信,現時這樣發展會令球隊 更加職業化。」由於香港球圈缺乏專業人 才,理文唯有自家培養。現時的技術分析教練郭駿林、助理楊樂文及體能教練蔡振賢 等,未來都會繼續受到重用,陳 Sir也深慶得人:「最初是有一定難度,因為市場上沒有這 方面的專才,但我更喜愛『由零開始』的發展 過程,『阿林』、『阿文』及『蔡振』都是初 出茅廬,同時又有熱誠及具潛質,現時他們的 認受性愈來愈高,我也替大家高興。」
加維蘭confirm去傑志
米基爾confirm去魚丸
幾間港超會對金承龍冇興趣
巴辛仲未有港超會搵
原來基華尼頓都係法比奧介紹
魚丸已經簽咗同斟緊幾位元朗球員
汁?
加維蘭真係去傑?唔要洛9?
成蟲大哥竟然冇人要
總係覺得佢係打錯字
有興趣就真
唔知大家有無印象,「大頭」喺5月頭一次嘅《專欄輪住嚟》,標題係「港超重開仲會見到你哋嗎?」,講嘅係5位今季先嚟香港落班嘅New Face外援,喺8月中港超重開嗰陣,會唔會仲喺港超呢?今次就同大家講吓佢哋5個點情況啦!

先講今季嚟港超加盟愉園嘅前西班牙青年軍代表,兼2008年「U17歐國盃冠軍」功臣嘅加維蘭。佢用14場正選兩場後備入10球嚟證明自己,並唔係水貨,叫嗰啲季前話佢28歲都肯嚟香港,仲要踢隊青春班仲唔係水貨嘅人,跌到一地都係眼鏡碎。原定會喺5月底返番西班牙探望家人嘅Manu,依家唔走喇,因為佢會開始接受新東家,幫佢安排嘅港超重開前訓練。唔知加維蘭喺蘇沙、鄭展龍同基爾頓等新隊友支援下,下半季可以為傑志射入幾多球呢?

日前正式喺球隊facebook專頁公布,拉高域、加維蘭、馬希卡歷同摩域治將會離隊嘅愉園,據講都唔聲唔聲,簽咗同傾緊幾位今季喺佳聯元朗表現出色嘅華、洋球員,而今季喺法比奧引薦下嚟到香港嘅進攻中場米基爾,嚟緊就會接替馬希卡歷,成為「快活谷」嘅中場指揮官。唔只攻得,米基爾仲守得,腳法秀麗嘅佢攔截亦非常硬朗,愉園戰術注重中、前場逼搶,啱晒佢發揮啦!

至於由法比奧介紹嚟香港嘅基華尼頓,擁有高速同純熟嘅盤扭技巧,開季理文大爆發,呢位森巴翼鋒功勞非常之大。所以喺佢返巴西之前,理文已經開咗續約條件畀佢,而佢亦已揮咗筆留效。

隨住和富大埔公布唔玩8月中嘅港超復賽,之前話會留隊嘅金承龍,同好多「綠戰士」嘅隊友一樣,加入咗失業大軍。其實和富大埔中,都仲有有心人,想幫啲踢得、有表現嘅球員落班,但聽講問咗好幾間球會,竟然都對金承龍冇乜興趣,認真走寶。希望11月新球季嗰陣,會喺新上嚟嘅球隊見到「金先生」啦!

對於巴辛嚟講,可以話係生不逢時!點解咁講?同樣係嚟自阿根廷,亞哥斯達上季喺夢想FC表現出色,今季前就獲理文收歸旗下;巴辛今季喺標準流浪踢13場入12球,疫情下據聞到呢一刻都冇會搵過佢,真係估唔到。下半季唔見,咁新一季會見喇啩?標準流浪總監李輝立就話,例如巴辛冇第間會斟佢,而佢就想繼續踢港超嘅話,佢都好樂意簽番佢,仲會加啲人工畀佢添。加人工?我冇聽錯吖嘛?

大頭
高美斯 洛9 加維蘭
通常你一隊波無韓仔唔會無喇喇簽一個返嚟 又唔係後生或者相熟 因為英文差同埋都要睇默契
大頭又窒9垃立
其實佢啲語言能力應該好過一般韓援澳洲聯賽都踢過
大頭代為宣佈基爾頓留隊

Dllm 買個中場有幾難
仆街
我無搞到 當豪比佢
都話咗有得丁好快啲丁㗎啦
你用信用卡俾錢嘅話
退款直接入落你戶口喎
仲要搞咩
唔使登記咩
直接退款咁我都未收到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞