[本地足球] 2019/20 港超聯、亞協及香港隊世盃外討論區 (79)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
有邊隊唔係
大豪講波
想聽大頭講波多啲

5日前
Q:你覺得自己嘅最佳位置係前鋒、翼鋒,定係翼衞?邊個位置令你發揮最得心應手?
強仔:兩個答案都係翼鋒,因為我非常嚮往進攻同入波。
Q:有冇諗過去外國落班,最想去邊度?
強仔:最想係去日本, 因為日本嘅踢法係我最欣賞嘅。
Q:好多次後備落場都交到重要助攻,甚至入波,當中有咩竅門呢?最深刻嘅入波或者助攻又係邊一場?
強仔:無論係正選定係後備,落得場都要全力以赴。最深刻嘅入波都係對中華台北嘅奠勝球,助攻就係和富大埔作客富力R&F追和1比1嗰球。
Q:你點睇今季自己嘅表現?
強仔:我覺得自己今季嘅表現唔夠成熟,仲要多加磨練。

點解球衣號碼係80?
強仔:呢個係我踢石地時嘅號碼。
Q:你覺得自己踢石地勁啲,定草地勁啲?
強仔:始終對手唔同,好難比較。

Q:Gary White(韋特)之前令中華台北脫胎換骨,一嚟香港就帶領香港隊壓倒北韓出線『東亞盃』,你感覺佢係唔係真係有料?對香港隊幫助大唔大?

強仔:我覺得韋特畀到球員信心,同有能力令球員團結,成為咗港隊出線嘅最大關鍵。
華人方面則簽入曾至孝
搵埋牙晃啦
港球迷言論引台球員恐慌 或面臨遭當地司法機構提告
守拙
於 13 小時前

台灣足球比賽能夠閉門繼續舉行相當難能可貴,近日卻有香港球迷在社交媒體對此散播不實遙言,繼而引起一陣風波。姓陳的香港球迷在社交媒體指中華民國足協(台灣方面的足協)唯一合理理由去宣佈台灣本地的男女足聯賽第二循環繼續閉門是有相關人員確診,然後更在帖文附上哈哈大笑的背景圖。該言論發表後,引起當地球員恐慌,有球隊更急忙發表聲明譴責相關言論,更指已交予足協跟進。有台灣當地球迷隨後指出,其言論或已違反當地法律,
或面臨遭當地司法機構提告。同時亦有不少香港網民不滿,認為他破壞港人形象。該球迷及後再辯稱只是希望當地足協讓觀眾入場

柒出國際

凱景陳議員
两兄弟雙中堅
啲yc負咩皮
落山駛唔駛食tg
「孫銘」去南韓試腳單嘢,聽講有啲進展喇,如無意外會喺8月起行,過去會試一隊K2球隊先,再睇情況會唔會試多一、兩隊。對於呢次嘅機會,「孫銘」就有咁嘅諗法:「去得成,試咗先,真係有球會要,先再諗出場同發展機會,同埋對我自己進步有冇幫助。當然仲要同屋企人商量,到時先再打算。」

大頭

專欄輪住嚟 孫銘謙,畀心機!
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20200524/bkn-20200524203040712-0524_00882_001.html
孫銘加油
跟返啲app去搵食都無事嘅
大埔黃店都高汁
懷疑有足總教練在2019年1月申請馬會撥款資助的教練職位之過程中,其「足總職位申請表」申報虛假資料,以及有人涉嫌包庇和利益輸送,當中包括足總高層。

某足總教練向足總申請由香港賽馬會撥款每年100萬港元開設的另一教練職位,在其本人遞交的求職信和履歷表中所見,他在2008年到2013年,擔任某英國社區體育基金會的總教練,負責在中、小學中的體育堂中,提供欖球、板球、體操、網球、羽毛球、足球、籃球和投球之訓練,並擔任該基金會的女子隊及女子U15隊的主教練,以及於2013年到2014年期間擔任某地方的公開學院擔任教練,職責包括向16至19歲學員教授BTEC課程、統籌學院每日日程,包括訓練、比賽和招募等,以及參與半職業球會的訓練和管理工作。總括而言,該申請者在家鄉的正職應是體育教師,兼職業餘足球教練。
然而在足總的職位申請表上顯示,他在2008年到2013年,任教與該市同名的英格蘭球會(曾出戰英甲、英冠及英超);在2013年到2014年期間擔任職業足球隊主教練,以至一隊助理領隊,與其原先遞交的履歷表有明顯出入,由從事教師的工作變成專業足球教練。惟他本人有在該職位申請表上簽名,而足總秘書處負責面見申請人的高層,在聘請過程和之後,都對相關履歷資料與職位申請表有明顯出入,視若無睹。
最惹人猜疑之處,乃該申請者竟在「要求薪金」一欄,填上接近馬會撥款上限的雙倍人工,更加吊詭的是,足總非但接納,更以多於其要求,將月薪進一步提升至馬會撥款全數,並在2019年2月舉行的董事會中,未經董事們詳細討論,就由總幹事宣布當時主席運用緊急權力通過相關聘請條件。
足總厚顏無恥到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞