[本地足球] 2019/20 港超聯、亞協及香港隊世盃外討論區 (79)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
足球財經

#韋根 易手獲國際娛樂股東大會通過, 韋根隨即任命新成員加入董事會,包括前港腳司徒文俊。
https://www1.hkexnews.hk/listedco/listconews/sehk/2020/0529/2020052901522.pdf
洗底褲洗到去英國
帶韋根去跑山
貝鈞奇今日(30日)接受查詢時再次回應事件,澄清並非指控伍健外洩資料,又表示當日並無授權對方翻查資料,僅建議足總組織發展委員會(ODC)主席授權伍健翻查。

貝鈞奇今日接受查詢時,承認曾在聚會中談及因要預備新5年計劃事宜,有人建議要翻查員工合約:「但我當時立即拒絕,因為我不是法律界人士,不清楚相關責任,於是我建議由ODC主席程明裕律師去處理。伍生自己在WhatsApp中都是說我『建議』,所以完全不是我授權,可能是伍生誤會了。」他補充當時是程律師撰寫授權信,自己亦只在群組回應「晚上好」、「多謝Ken哥作了詳盡的總結!」以及「收到資料,謝謝!」這幾句話,並非授權伍健。

貝鈞奇又澄清並非指控伍健向外洩漏資料,直言自己非常尊重對方:「我對他是非常尊重和佩服,從他營運傑志都看出他對足球的熱誠,球圈中也不太多人有他的能力。」他指伍健或誤會當日在記者會上的說法,解釋當時指控的是有人在去年12月4日透過程明裕取走李本思的私隱文件,但並無按要求簽回保密協議:「現時文件仍在那個人的手中,至於名字暫時不方便公開,但行政總裁就此事撰寫的報告中有提及,當需要公開的時候就可以公開。」貝鈞奇謂從報紙上看到有人指控足總包庇,認為必須澄清才在星期三開記者會,又希望足球圈可以團結起來推動足運。

【港足】澄清非指控伍健外洩資料 貝鈞奇望球圈團結
https://www.sportsroad.hk/archives/302894
香港攪波is a joke
撕碎仲喺香港?
專欄輪住嚟 交換意見都算搞小圈子?

樓上又裝修,慘被「鑽」醒咗,眼都未開見到手提係咁閃,原來係「立立」打嚟。

「咩料呀?我又寫咗咩令您唔滿意呀?」「『大頭』唔使咁態度嘅,個個都咁對我,我好恰啲呀?」其實除咗「限米煮限飯」同「下季未必搞」之外,「我好恰啲呀?」都係「立立」嘅口頭禪嚟,睇怕又唔知邊個球員轉會冇多謝佢喇。

「唔係呀,聽我講咗先啦!我畀人屈呀!屈我同啲會密斟,背後搞小動作呀!」原來「立立」仲呻緊嗰日「貝主席」拍...拍...拍...嗰條片。喺條片入面,「貝主席」攞住張A4紙愈講愈勞氣,紙上面寫咗好多字,而最清楚就係下款打咗「Philip」。

「首先,我認我有Whatsapp過張A4紙上面印住嘅大部分內容畀兩間球會,但係冇最尾嗰句囉!同埋邊有人Whatsapp人,會喺最後打番自己個名㗎?」跟手就Send咗佢畀相熟嘅兩間 球會,內容係:「你哋應該收到足總嘅通傳,未收集民意,來屆已經作出好多決策,下一屆有幾多間超聯會應該大家坐埋一齊商量,群策群力,誓要足總服從,尊重民意。希望各球會支持下一年度外援球員增加到註6出5。至於菁英盃, 沒有什麼競爭意義,我會提出意見编排作為季前熱身賽,可讓大家觀察球員狀態,及後球會可將U23球員作出適當調動。」

「其實冇乜特別,大家交換吓意見,都叫搞小圈子?唔知以為係密函嚟!仲有唔知邊位大哥咁得閒,行為咁卑劣兼冇道德,將啲Whatsapp內容畀足總同下款打埋Philip, 搞到我依家仲嬲緊!」唔好嬲,下季搞唔搞呀?「搞!組緊軍啦!」嘩!廿幾年嚟第一次答得咁爽快,過兩日應該會落雪。

大頭
垃垃究竟係邊個出賣佢
我垃
「過兩日應該會落雪。」
你係咪鬼
下季淨係撐垃隊了
Expected Goals (xG) 數據是畫蛇添足,還是有實戰意義?

2017年,雲加執教的阿仙奴以一比三敗予曼城後,在訪問中引起不少爭議。三比一的賽果,一般人甚至球評家都認為毫無懸念,優勝劣敗,但雲加卻說:「如果從Expected Goals 這數據看,推斷出曼城只應攻入0.7球,而我們則是0.6球,反映雙方勢均力敵,曼城創造的入球機會少之又少,不比我們多。」引用當時在坊間不為人知的Expected Goals (xG) 來說明賽果未能如實反映比賽戰況,的確惹來不少批評。但今時今日,xG不只是各地球會廣泛應用的數據指標,在外國的傳媒也是隨處可見。但在香港足球圈內,數據解讀及整理仍然未得到廣泛使用,大部份教練對數據分析仍然感到陌生。筆者希望透過本文先簡單介紹近年談得熱烘,xG的概念和價值,並簡單闡述在職業球會的層面,可如何運用這數據。
https://www.facebook.com/hkchanhiuming/posts/3571236732893616
From: Chan Hiu Ming 陳曉明
波樂無窮 30/05/2020
專訪嘉賓:前精工領隊張遠
https://www.rthk.hk/radio/radio1/programme/BallRocks
MyRadio
六月二日星期二晚上十時之一代鋼門何容興的足球世界,有「三冠王」東方前總監梁守志先生,萬勿錯過!
https://www.facebook.com/myradioppihk/videos/3080392415353281/
原來上季加盟傑志既克羅地亞前鋒 泰迪 有比到轉會費

貝老咁仆街加個名變封信
蓄力買古拿返嚟嘅價錢係泰迪嘅十倍
10皮啫,好少
嚟緊蓄力踢AFC係咪咁on9擺廣州?
聯賽都應該叫佢落返香港啦
到時會唔會全部人入場撐對面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞