[本地足球] 2019/20 港超聯、亞協及香港隊世盃外討論區 (79)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Philip

Revolution
究竟係邊間球會出賣philip
好大粒花生
自己唔檢討
就公開指責
睇片貝老鬧人嗰陣都仲係笑笑口
港超之父李輝立
廢老鬥廢老
垃立雖然又過時又怨婦
但總算係為個球圈好
垃垃想加外援同改精液盃既時間
迷立了
垃垃
第一次見貝生咁嬲

https://youtu.be/baiLRClal-k
魚丸:你地睇緊嗰份咩嚟㗎?

哎吔, 唔記得cum左個名, 哈哈哈
港足】溫達倫認約滿後離任足總CEO 欲參與2022年世盃工作 (19:45)

共4幅 下一頁
香港足球總會行政總裁溫達倫被揭去年底曾請辭,最終獲主席貝鈞奇挽留,合約延至下月底,但過程疑未經董事會審議及未有公布。溫達倫今日(27日)偕貝鈞奇會見傳媒,澄清沒正式辭職,只是向貝鈞奇透露有意離任,以爭取參與2022年世界盃的工作。

足總日前確認溫達倫去年12月曾請辭,他今午在記者會解畫,表示當時私下向貝鈞奇透露有意離職,但強調:「當時只是討論,我沒有向足總辭職。」溫達倫在2018年底接替薛基輔任署理行政總裁,去年5月「坐正」,合約原定隨足總「五年策略計劃」,於今年3月屆滿,但新一期撥款申請因新冠病毒肺炎疫情延遲,包括溫達倫在內所有足總職員的合約獲延至下月底。

溫達倫稱離職是出於個人原因,在足總任職至今7年,盼另謀發展:「我有自己的野心,希望參與2022年卡塔爾世界盃的工作,所以要將計劃化成行動。」
貝鈞奇:不應為私利抹黑足總
1小時前

【Now Sports】近日香港足球總會負面新聞不絕,主席貝鈞奇周三下午約見傳聞,澄清近日多篇報道屬子虛烏有。他暗示有人為私利而刻意向傳媒放料:「批評足總絕對無問題,尤其是足總真的有做錯時。問題是近日很多都是失實指控,我必須站出來回應,為的是保護努力的同事及足總之名聲。很多報道中提及的文件,都是內部文件,為何最終為外流呢?其實以往都試過有人因個人利益或足總未有接納其意見,故意誤導傳媒,從而抹黑足總,今次情況亦類似。」

近日有報道指足總菁英發展前教練李本思,在申請職位時涉縑提供虛假履歷,在招聘過程中出現程序問題。貝鈞奇表示因涉及個人私隱及法律的問題,故難以透露所有詳情,惟他手持文件並強調足總當時跟足指引,亦暗示足總有查證履歷:「招聘李本思程序跟足指引,委員會亦有詳細審核資料。但更加值得研究的問題是,為甚麼有人可以違規地取走李本思履歷,並違反個人私隱下向外流出。事實上,我們正在調查中,亦收到相關人士投訴。」足總CEO溫達本亦指出,招聘李本思的程序依足要求。

貝鈞奇亦提及招聘前港足主帥加利韋特的風波:「我們在足總董事會詳細地討論了兩次,分別以8:1及4:1的大比數通過。事實上,委員會詳細地與不同的應徵教練傾過,並指出加利韋特及奇雲邦特是最高分的兩名應徵者,不過加利韋特有執教國家隊的經驗,故此二選一下會推介他。」

貝鈞奇亦否認足總特別優待富力:「其實在足運冰河時期,即香港只得7、8支球隊參賽時,我們都接受3支內地球隊參賽,而主場亦安排在內地。這是我們一貫做法。為何富力願意大手筆投資,改善球員與教練待遇及機遇時,我們亦拒絕他們呢?」

https://sports.now.com/mobileweb/news/details?id=29603032173
溫達倫個朵臭左啦 仲講咩野心
垃垃
我覺得係陳肇均 philip
我估調返轉 足總想加外援 垃垃覺得益大會
專欄輪住嚟 「立立」又收多句多謝
05月27日(三) 20:03

早幾日,「肥彭」史提芬喺facebook上載咗條片,係佢今季喺標準流浪嘅入球精華,但片都係其次,最緊要都係個Post上面打嘅字(原文):「I could like to said thank very much to Biu Chun Rangers標準流浪,Philip Lee,all staff,all teammates and coaches!It was a short time,but was a pleasure to play with all of you.」

史提芬獲機會識感恩

幾時都話,識得感恩好難得,喺香港浮浮沉沉咗好多年嘅史堤芬,今季都算一波三折先可以再喺港超亮相。雖然只係幫標準流浪短短踢咗4場波,但就入咗6球,同巴辛更加成為咗「康城盃」期間,表現最搶鏡嘅前鋒組合。

大家留意吓,之前杜馬思臨走接受訪問,講完一大輪都要同「立立」講聲多謝!將會轉會富力R&F嘅徐宏傑、喺葡萄牙踢士砵亭青年軍嘅門將吳以琛,及法比奧喺接受訪問嗰陣,都曾經多謝「立立」,乜「立立」唔係出咗名刻薄嘅咩?有球員不滿「立立」憎足廿年,但亦有球員視「立立」係恩人,好似「肥彭」咁,如果唔係「立立」,上半季有冇球會簽佢都唔知,而如果唔係嗰4場波,史提芬都未必可以繼續喺香港落到班,佢公開多謝「立立」都係好應該嘅。

正所謂曹操都有知心友,關公亦有對頭人,唔知嚟緊仲會唔會有標準流浪嘅球員,公開多謝「立立」呢?

紙sir整我均又整得幾靚喎
Q:第一課操練後跟唔跟得上?感覺自己同其他隊友有咩分別?
梁諾恆:首先多謝你的問題,頭兩三日會比較吃力,因為佢地已經習訓左四至五個月,而我係最遲一個黎到。雖然我自己係三月尾最後一場比賽後都有日日keep住跑步🏃‍♀️,不過係隔離14日中只可以做有限量運動,所以肌肉上頭幾日會好吃力。最大唔同係佢地都認識對方一段時間,所以自己要盡快了解唔同的隊友,希望在場上互相幫助。

Q:上面生活慣唔慣呀?
梁諾恆:首先多謝你的問題,習慣呀,呢到的生活同我係英國廣州差不多,每日習中訓練之外的就係休息。而且呢到比較多廣東人,佢地都好樂意幫助我適應。

Q:細佬,更大願望是否可踢中超?
梁諾恆:首先多謝你的問題,自己當然想挑戰更高的聯賽,不過暫時自己要做好自己先,先係中甲站穩,適應國內的聯賽,之後的事就之後先會再考慮。

Q:平時有咩嗜好?
梁諾恆:首先多謝你的問題,我平時都好中意去做gym,疫情之後都會常常去行山。平時係假期時都中意睇電影電視劇,同朋友打下桌球。

Katie Ma:有無信心爭到正選中堅位? 2. 中甲球員質素比起港超球員有無差距? 3. 點解你女朋友咁靚?(試吓唔答)
梁諾恆:自己當然會想去爭到正選位置,希望盡早適應國內的聯賽特色同節奏,爭到正選。我覺得中甲的節奏係比港超快的,身體對抗我覺得港超應該會比較大,因為港超外緩數目比較多。我唔知點解,我識佢第一日已經係錦靚。(錦答應該平安無事)
Q:梁諾恆,知道你曾遠赴英國布魯克足球學院受訓3年,期間在當地奪得全年最佳球員。英國的青訓是否真的比香港好?好像曾經在英國受訓的陳俊樂,和你都比香港受青訓的球員強...
梁諾恆:首先多謝你的問題,我自己不敢話比其他係香港受訓的球員更強,不過我覺得分別最主要係足球文化同競爭力。係英國每逢比賽日好似大節日錦,氣氛相當熱烈,全區的人都好享受同期待。而且好多小朋友有一個做職對球員的夢想,而參加青少年訓練,令在隊內和其他隊伍的良性競爭有助球員進步。

Q:幾時結婚呀😂👍🏻
梁諾恆:首先多謝你的問題,我自己對生活同足球都有計劃,我自己希望係兩至三年來可以做到haha。

Q:Hello呀細佬!如果唔叫你細佬,有無其他獨特(又出得街)嘅花名可以俾大家叫你?
梁諾恆:首先多謝你的問題,我細個的時候好早就比人叫細佬,因為哥哥係球場上叫我,之後所有隊友一樣錦叫。如果其他花名應該會係肥仔恆haha

Q:想問吓你點樣維持同女朋友嘅long d relationship?
梁諾恆:首先多謝你的問題,我諗其實呢一樣野係雙向的,多謝佢一路的支持,無論我之前上廣州到今次的梅州佢都係。我諗比第二個女仔可能已經飛左我。我上左去踢波之後會盡量揾機會就翻香港🇭🇰見家人同女朋友,平時休息的時間會face time下。

Q:你係極稀有能夠在其他球隊打出名堂的堅家軍成員,普遍球迷認為你和大佬在南華是黑暗歲月,有乜動力令你再一次外闖?南華歲月的影響有多大?
梁諾恆:首先多謝你的問題,其實我的職業生涯不斷挑戰自己,唔會比自己係comfort zone,所以有機會一定會去試。由橫濱到澳滌到飛馬到南華到富力,其實效力每一個球隊時都有學到好多野,對自己的足球生涯都有正面的影響。南華會係一支老牌勁旅,自己也好享受當時的時光,希望第時再有機會,係效力南華時做得更好。

Q:同邊個中堅拍儅效果最好?
梁諾恆:首先多謝你的問題,我自己最中意的係拍艾華度,當時係飛馬有佢同基斯贊做我partner,教左我好多野同令我對球賽有進一步的認識,直至今日都係好有用。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞