[本地足球] 2019/20 港超聯、亞協及香港隊世盃外討論區 (79)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
畜力 5場 3 1 1 11 8 +3 10分
理文 6場 3 1 2 9 11 -2 10分
傑志 5場 3 1 1 14 4 +10 10分
東方 6場 3 0 3 9 7 +2 9分
南區 5場 2 1 2 11 12 -1 7分
愉園 5場 0 0 5 3 15 -12 0分
古古惑惑,奇奇怪怪
東方同理文打多4場就收工
大埔亞協點算
而最喜愛的香港球會則是標準流浪,因為他效力流浪的時期是其學徒生涯最開心的一年。

垃垃
有冇樣
傑志或成最大贏家
撕碎是蘑菇的
支持告死牠
又贏
【出道20年】前港隊隊長8月出書 陳偉豪:不是自傳
4小時前

上月提前與香港飛馬解約的前香港足球代表隊隊長陳偉豪已落實8月出書,以紀念其出道20年,這位一代港隊守衛表示這本赤書並非球員生涯的自傳,而是與讀者分享對足球的不同看法,希望外界可更了解香港職業足球。

近期頻在社交平台與迷交流的陳偉豪表示,過往曾在社交平台貼文,抒發足球感受,後來發覺得自己是鍾意寫東西,亦想表達一些自己的感受,以留下想法作紀念,事後感覺開心點,之後因某些原因而減少了,但燃起了出書的想法。

他說:「今季是自己第20年踢職職業,想藉此紀念球員生涯;其實自己不時接受訪問,尤其是蘋果,但有些地方如對球圈、球員等等的,其實還有很多看法,亦想囝囝透過這本書,令到他們可以多點識我,知道多些我對足球的想法。」

雖然喜歡寫東西,但考慮到希望趕及今年暑假出版,偉豪最後是口述,邀請專業人士筆錄,而書的內容不是一般的球員自傳形式,有比較多是不同事情的觀點,亦會分享球員生涯所見所聞,內容更加坦白,希望可以令到外界更清楚知道香港足球實況。

他說:「其實還有不少年輕人想投身職業足球,當他們或其父母看完我的經歷,可能對香港職業球員有更多認知,了解多些這個行業,當然希望是正面,之後才下決定是否向這條路邁進;個人覺得,年輕人是值得去嘗試做自己喜歡的事。」

這位38歲守衛謂,書名已有初步定案,但暫未有最後決定,現研究封面等,並暫定8月推出,出版前可能會舉行聚會,至於發售方式會以迎合潮流為主,網購是其中一個方式,希望將作品送到各位讀者手上。問到偉豪來季會否延續球員生涯,還是退居幕後,他表示,暫未有決定。
9upper出書一定支持
Travis 嘅埋門把握力喺港超的確超班
不過爛區唔啱佢 佢要有持續供應
係囉
偉大嘅共產黨喺球場上都要維護國家安全
啱呀 支持球棍堅帶頭比轉會費簽人
Kitchild 要慶祝鳥
如果下年聯賽冠軍直入亞冠,又可以打多次飛機

打底小日本
專欄輪住嚟 「嵐嵐」乖,唔使擔心細佬妹
05月23日(六) 20:30

本地足球圈好多球員都有養狗狗,大部分直情當毛孩係屋企人。同我最老友應該就係林嘉緯嘅「芝治」,因為由佢第一日跟「嘉緯」返宿舍,我已經同佢見面,之後睇住佢大、睇住佢多咗個好頑皮嘅細佬「蝦頭」。

雖然識咗「芝治」同「蝦頭」好耐,但做得訪問最多嘅並唔係佢兩個,而係「唐文」唐建文嘅「嵐嵐」同「隊長」。「唐文」同太太Hailey未結婚,兩人中間已經有兩個寶貝「嵐嵐」同「隊長」喺度,之後大仔「信信」同細女「程程」先後出世,由一家四口變成一家六口,一家人都生活得好Happy。喺一對仔女嘅成長過程中,「嵐嵐」同「隊長」就好似哥哥咁,照顧同保護兩個細佬妹。

2020年5月17日,16歲嘅「嵐嵐」走了,「唐文」喺facebook post咗相同心聲如下:

終於要走了
信信:嵐嵐冇其他人,只有我地,所以要好好咁照顧佢。
我:你細個行都未行得好嘅時候,每日同你一齊嗰個就係佢,你有時大力抆佢d毛,佢都忍耐冇鬧你,總係喺你附近,係嵐嵐照顧你先。
信信唔再係BB,已經長大成小朋友,多謝你幫我保護他
多謝你教我照顧是怎麼一回事
多謝你教我甚麼是責任
多謝你的愛
多謝你選我做你主人
Love you.......嵐嵐

隔住個Mon都感受到嗰種愛同傷痛。希望「嵐嵐」去到彩虹橋,可以自由自在做自己想做嘅嘢,唔使擔心細佬妹,「隊長」會幫手照顧佢哋。

大頭
From: on.cc
Q:你嘅招牌風車手勢有乜意思?
郭嘉諾:你好!多謝你嘅提問!其實要多謝球迷,將我響上季元朗主場對傑志嘅賽事末段期間,要求所有球員向前搶波嘅動作造成GIF圖在網上流傳,先至令到我有呢個稱號。一齊向前進行壓迫,就係呢個手勢嘅意思🙏

Q:黎緊愈來愈多入藉球員,你有無建議俾年青球員加強競爭力?最睇好邊D年青球員可以挑戰入藉/球會外援?
郭嘉諾:你好!多謝你嘅提問!響未來入藉球員嘅數目,其實只會有增無減。香港球員响幾個位置比較弱:包括中堅、單箭頭及左閘;而可以「派牌」嘅球員亦比較少。要平衡香港隊實力,暫時必須要外籍球員輔助。年青球員要出頭,必須要建立自己嘅一個強項,可以俾人賞識。陳俊樂有全面嘅體能及戰術執行能力;徐宏傑有速度及高紀律性;鄭兆均係難得嘅「雙槍將」、有敢於一對一嘅進攻心態,所以呢一班年青球員能夠率先獲得進入大隊,獲得比其他年青球員更多嘅機會。其實我哋有好多敢作敢為嘅年青球員,只係缺乏落場機會。當然,年青球員自己亦都要爭氣,要令教練覺得應給予機會,可委以重任。

Q:師兄,有無諗過去香港以外嘅地方教波?又或者已經有亞洲球隊搵過你?我覺得外面足球發展更全面,有機會出外吸收經驗都好,教練都應該要外留。
郭嘉諾:師弟你好!多謝你嘅提問!教練同球員一樣,當然渴望出外嘅機會。香港球圈競爭比較少,而且缺乏政府、商界,甚至本地球迷支持,很難去創一番事業。亞洲足球來講,南至澳洲、西至黎巴嫩,天氣、語言、文化、都有非常大不同,對足球從業員來講是比較難適應。但我相信香港作為國際大都會,香港人在外地適應比較容易,亦希望其他亞洲國家給予多點機會我們香港的足球從業員。到最後,在外面所學到,都帶回香港,幫助我們香港的足球事業更進一步發展,銜接世界。

Q:1. 黎緊下季會教咩球隊?會考慮「愛回家」?定係…?2. 你個pro牌考成點啊?3. 港超入面你最中意邊啲球員?想同邊個合作多啲?4. 你嘅「最佳11人」係邊11人?
郭嘉諾:你好!多謝你嘅提問!Pro牌現在還欠最後一個考試,大約10-14日,自己亦希望盡快可以完成,因為實在拖得太耐。整個港超,當然有好多好好嘅球員,都希望可以同佢地合作。我自己本身喜歡聰明而又肯打肯拼嘅球員,戰術領悟能力高、執行能力高、而且少說話多做事。黎格爾、胡晉銘、羅振霆等球員都係呢一類型。如果可以嘅話,我希望可以做咁多位港超主教練嘅助教,響佢哋身上學嘢,了解吓佢哋嘅足球理念,點樣可以一齊融合下去幫助香港足球發展。最佳11人來講,我會揀幫香港衛冕第41屆省港盃嘅球員組成。佢哋成功響球迷面前證明自己,我期望呢班球員可以第時響聯賽贏得最佳11人嘅名譽,進一步為佢哋自己肯定成為足球員係正確嘅選擇。
Q: 好多問題,點睇「香港高普」呢個綽號?如果有得時光倒流,你會否仍堅持離開足總?作為被稱爲公關手腕最強香港教練,是如何啟蒙這些「手腕」?「名宿之後」這個光環利多於弊,還是弊多於利?19年省港盃謝家榮死頂結果連亞洲U23都冇得踢,當時所有矛頭指向你,你會點睇熱血與足球生命之間相輔與矛盾?
郭嘉諾:你好!多謝你嘅提問!我非常多謝一眾傳媒俾我呢一個稱號,老實講係受之有愧!我雖然係曼聯球迷,但非常喜歡看利物浦的賽事,喜歡看高普的一舉一動,怎樣令利物浦贏波,喜歡他那份「全身投入」嘅教導理念。其實教練有很多種類別,高普的方式只是其中一種,沒有好與壞,但我作為球迷,很喜歡這類型的教練。我父親係足球名宿,係我地家族嘅榮幸。我好感謝父親為香港球圈付出左咁多,好高興佢做嘅所有事都得到認同。作為兒子,我好高興可以繼續為香港球圈效力,是否名宿之後其實並不重要,最重要是能夠幫到我哋嘅香港,重返亞洲足球頂尖之位。一隊球隊冇話冇咗邊個唔得,年輕人仲有好多機會表現自己。家榮同子濤都係99年出生,仲可以參加下屆U23及亞運會,到時又可以爭取出場機會。

Q:請教 3 條問題,1) 香港 U 16 如何可以追上國際 u 16水準?2) 請排最好 u 20以下香港男足陣容 3) 未見過你發惡, 有沒有試過鬧球員, 如果有他犯什麼規例使你罕有鬧人。加油學習 5好心急
郭嘉諾:你好!多謝你嘅提問!要出國際,先出亞洲!最緊要係踢多啲亞洲賽或國際賽去提升實力。香港青年聯賽實力太過參差,青年球員往往太過容易自傲,每出亞洲,都先知道自己係井底之蛙。「比賽是最好的足球教練」,可惜足總梯隊每年出外機會只有一至兩次,是太多人為因素,最後年青球員變成受害者。2000年或以後出生的年青球員很多,不能盡錄,當然孫銘謙係香港一個不可或缺嘅球員。他12歲就開始效力香港青年隊,是名副其實香港的足球青訓產品。香港足球教練的共同目的,就是要發掘及培訓這些球員。我好少鬧球員,我知道好多球員唔接受「鬧」嘅一套,所以我比較注重球隊內嘅士氣。一隊有士氣嘅球隊,係最難擊敗嘅嘅球隊。

Q:作為一個無咩球員生捱嘅教練,你覺得自己比起紅褲子有咩唔同?
郭嘉諾:你好!多謝你嘅提問!現今球壇有好多「紅褲子」出身嘅教練,亦有好多數「學院派」嘅教練,大家各有千秋,亦因為呢一種融和,球圈可以百花齊放,接受唔同嘅意見同聲音,先可以進步。現在球圈多了很多高學歷背景的「大學生球員」,我希望他們將來能成為職業足球教練,從此便沒有「紅褲子」或「學院派」之分,香港足球可以更加順利發展。

Q:Hello 風車sir!你嘅教教風格令你喺執教元朗、大埔以至細港隊累積到人氣,你認為累積到呢啲人氣最大意義同背後精神係咩呢?
郭嘉諾:你好!多謝你嘅提問!足球教練嘅工作從來唔係為咗累積人氣,而係令到球員可以得到身邊嘅朋友、家長、另一半、同埋支持佢嘅人認同。我做咗一樣嘢,大家覺得啱嘅話,希望可以一齊發光發亮。香港需要一個領袖,去提醒大家咁多年來香港人係點樣捱過高山低谷。我一直做嘅事情,就係提醒大家香港係我哋出生成長嘅地方,大家必須犧牲自己、出一分力,走出呢個低谷。
我自己本身喜歡聰明而又肯打肯拼嘅球員,戰術領悟能力高、執行能力高、而且少說話多做事。黎格爾、胡晉銘、羅振霆等球員都係呢一類型。

下季全部去飛馬跟郭sir?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞