[本地足球] 2019/20 港超聯、亞協及香港隊世盃外討論區 (79)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Let’s go 富力 Let’s go
CLS
完全示範咗點樣喺港超做個頂級中鋒
今季做埋禾埔剋星
祝你唔洗再返去踢藍區
https://youtu.be/7Jvapa4cqCI
[testing]
呢個page係咪準備摺得?

#一國一制 #言論自由?
From: 港joke全牆
韋婉訪問
佢學咖啡個part 就唔貼了,只貼足球個部份
link https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20200521/mobile/bkn-20200521220751094-0521_00882_001.html

中學時期因「唔夠腳」而加入校隊後,自此韋婉婷與足球結下不解之緣。轉眼十多年過去,期間「韋婉」到過美國及日本打拚,儘管結果與一紙合約無緣,但對「全職球員」依然渴望︰「我始終有個外闖嘅想法,因為好想體會一個全職球員一整季會係點樣!」
■圖、文:何彥霆(部分圖片由被訪者提供)

對韋婉婷來說,足球算不上「青梅竹馬」,卻是「一見鍾情」。在中學時間,因校隊要湊足人數才被邀加入,結果一踢就愛上,之後愈踢愈好,如今除了入選港隊,也成為一名足球教練,在沒有女足職業聯賽的香港,這算是不俗的「結局」……可是早在大專時期,韋婉婷到美國留學,參加西北地區大專院校聯賽(NWAACC),過着與職業球員無異的生活模式︰「試過一日內比賽,朝頭早6點出門口,跟住搭咗半日車,去到一兩點先到球場,然後踢3點,到5點完場,番到屋企夜晚11點。當時喺球場上喺技術、身體對抗方面都應付到,但要喺90分鐘都要保持住呢個狀態就好困難。同埋嗰邊慣性1、2點晏晝時間開波,個太陽曬到正一正,我真係去到嗰邊先試過!」

由於NCAA大學聯賽隊員多數從領取獎學金的學生中遴選出來,因此作為留學生的「韋婉」未獲錄取,儘管她之後成功入選校內另一支球隊,但在球賽缺乏競賽模式並需要自費參與下,再加上頻密操練導致腿部勞損,結果「韋婉」於半個月後便退隊,重新專注學業。

學成後返港,韋婉婷開始接觸五人足球後得到啟發,再次向「職業夢」進發︰「咁你知踢五人係可以不斷換人,但個場好細同所有嘢一落到場就好快,由你攞波嗰刻唔知要做乜,就會輸咗個波!嗰一下真正感受到,對我嘅衝擊好大,知道人哋可以有幾勁,然後個心態就開始轉。後來自從『外流』呢個term開始普及,多咗女足嘗試出去外闖,我就去諗呢樣嘢。後來機緣巧合之下問過『曾Sir』(香港足總五人足球經理曾偉忠),幫我搭到路過去日本試腳。」

儘管「韋婉」未能如願在日本的五人聯賽落班,但試腳期間得到的經驗卻受用無窮︰「喺日本練波好快,感覺係好正,我覺得喺技術上唔係跟唔到嘅,但要喺練波兩個鐘都係咁嘅速度就好難習慣。始終喺香港練波一定冇平時比賽去得咁盡,而喺日本練射波,如果個波彈番出嚟,啲球員都會第一時間衝過去再補射,你會體會到原來要咁樣練波,到比賽先至會有咁嘅效果。」對於將來,韋婉婷始終想到外國踢職業聯賽,讓她見識得更加多︰「我覺得外流係一個畀我見識頂尖足球水平嘅一道橋樑,但冇咗呢道橋樑,上面嗰層就永遠遙不可及。」
9斬頂頭鎚佢都剎食
把握力都叫上乘
真係好駛好用
希望你唔好食回頭草
專欄輪住嚟 呢兩個師弟操拳好勤力
05月21日(四) 20:30

早幾日見到「光頭」顏樂楓,喺fb擺咗佢同「阿凱」李毅凱,上咗「轟炸機」向柏榮師傅喺灣仔嘅Bomber Gym度操拳嘅相,估唔到兩個都冇下巴輕輕,講咗會返去操就真係講得出做得到。

「大頭」喺17年前因為一次採訪,認識咗「向師傅」,之後仲報埋名跟佢學嘢。不過真為衰懶,唔止同期報名嘅師兄弟,好多之後先開始操嘅師弟妹,都扒晒「大頭」嘅頭,唔係做咗拳手就係教練,唉........。話晒都係「光頭」同「阿凱」嘅大大大師兄,就梗係要關心吓佢哋啦!

「我都有兩、三個月冇返去操拳喇,其實好擔心會好似當初第一次操之後,攰到抽晒筋嘅感覺,因為完全唔識點發力,所以之後全身肌肉痛咗幾日。不過,可能『向師傅』知我哋耐冇操,所以都就住我哋,加上冇再亂咁發力,都唔覺有周身痛。如無意外,我好快又會再上去操,你幾時一齊操呀?」「光頭」咁講。

至於隔咗差唔多兩年再操番嘅「阿凱」就咁講:「好耐冇操,感覺好攰,但係好正,一直都好鍾意呢感覺!操完之後,第日肌肉係有少少痛,但同時亦覺得上番啲力,嚟緊會安排一星期操兩次。我之前都有操嘅,不過多數喺球季之後,因為唔使練波同比賽啲時間會好就啲。最緊要係跟『向師傅』學嘢好開心,一流!」

兩位師弟就咁講喇,咁唔知「向師傅」又點睇呢兩位職業足球員呢?「兩個都好有活力,睇得出佢哋有啲攰,但都好開心好投入咁去操,職業足球員係唔同啲。不過,如果係搏擊活動嚟講,兩個都未係好掌握到踢腳點發力,用咗好多死力,即係好用力踢落個靶度,但入唔到嘅,呢啲操多一排,知道點樣全身去用力就會掌握到,亦都會幫到佢哋喺球場上嘅發揮。勤力啲就好快見到成效,唔好學『大頭』咁懶!」OK!最尾呢段可以Cut咗佢!

大頭
From: on.cc
港超雲尼斯達萊咁款,淨係喺禁區搵食
韋婉bb係邊間沖咖啡

好撚驚呀屌你老母
上年去足3場港足外圍賽 係咪可以洗定8月15
可能冇港足了
玩撚完....
又係時候轉一轉喇!今次【#我撐同教練傾吓偈】,搵嚟「風車Sir」郭嘉諾親自答球迷朋友嘅問題,認真唔該晒。大家只要喺周六(23日)晚上7點前,留低想問「嘉諾Sir」嘅問題,佢就會喺兩個鐘之後嘅9點,親自回答我哋留咗【#答啦唔該】嘅問題。若果問嘅嘢差唔多嘅,就唔會個個答啦!

先小人,後君子,希望大家唔好問一啲會令對方難受,或者尷尬嘅問題,亦唔好加入粗言穢語;應邀嘅球員或者教練只會回答我哋留咗【#答啦唔該.】嘅問題(#大約20條),希望各位合作,等呢個環節可以喺呢段冇波踢嘅日子,定期同各位球迷朋友見到面。
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1267115256817144&id=394422737419738
唔止係港超頂級中鋒
踢中堅嗰陣都唔失禮 真係痴撚線
【3月份最有價值球員】- 東方龍獅 | 辛祖

東方龍獅前鋒辛祖於3月份連場取得入球,其於球場上嘅出色表現,除咗協助東方龍獅成功躋身足總盃決賽之外,亦都令呢位多產射手獲得香港足球總會及香港體育記者協會攜手選為,2019/20年度中銀人壽香港超級聯賽3月份最有價值球員。

喺上半季效力和富大埔嘅時候,辛祖已經為呢支新界地區球隊錄得8個入球,腳風大順。直到今年年初加盟東方龍獅之後,辛祖嘅入球產量持續穩定,每次為「新東家」披甲上陣皆有入球斬獲,為東方龍獅上陣4次卻已經錄得5球進賬。當中,於東方龍獅喺3月份所進行嘅三場足總盃賽事之中,辛祖亦為球隊連場建功,合共取得4個入球, 實屬東方龍獅打入今屆足總盃決賽嘅一大功臣。

個性平易近人,經常面帶笑容嘅辛祖,對於加盟東方龍獅僅僅數月就獲選為香港超級聯賽3月份MVP,感到甚為高興。

當日離開和富大埔加盟東方龍獅,絕對唔係一個容易嘅決定,尤其是我喺和富大埔渡過咗一段美妙嘅時光,上季更加為呢支地區球隊贏得球會史上首個超級聯賽冠軍。不過職業足球世界往往就係咁,而加盟東方龍獅僅僅三個月就獲選為3月份MVP,呢個感覺真係妙極!自從成為東方龍獅一員之後,我不斷喺操練中努力付出,嘗試盡快了解球隊嘅踢法,並且作出配合。」

能傳擅射嘅辛祖指出,加盟東方龍獅之後能夠迅速交出表現,其一眾隊友著實功不可抹。「東方龍獅陣中擁有不少技術上乘嘅球員,例如黃威同艾華頓等等,同佢哋喺球場上並肩作戰,總會令我嘅工作變得非常簡單。只要我能夠傳球俾隊友,然後入楔到有利位置,隊友們往往都能夠作出美妙傳送,為我製造射門機會。」

受到2019冠狀病毒影響,香港超級聯賽賽程於3月下旬開始已經悉數暫停,不過辛袓透露自己喺疫情影響之下,仍然會每日喺家中訓練,希望保持良好狀態,準備迎接球季重開。「雖然本地球季暫停咗一段時間,不過我喺較早嘅時候,已經喺家居添置健身器材,俾我可以每日都保持一定程度嘅運動量,令我喺球季重開之時,能夠以理想狀態去協助球隊爭取最佳嘅成績。」

#香港超級聯賽 #HKPL #Breakthrough #EAS
From: 香港超級聯賽
尋日睇到條分析片,話喺短期內香港將會同上海差唔多,香港隊會喺國際比賽上消失。

大家對上一場係邊場 ?
EAFF 港支
國安法打到埋嚟,仲要睇住班藍區死忠,黃藍齊撐球隊
話咩最多都只係喺觀眾席上嗌「我愛4-3-3」或者「5個入球,缺一不可」
真係心諗屌你老母
怪唔得強國咁撚放肆啦,因為知你最多都係叫下口號
宜家唔係叫你勇武,純粹想你地割蓆都做唔到
食撚屎啦藍區死忠
世盃外對柬埔寨
想以球迷既身份
對力奇 友善地表示不滿352 掛
藍絲最鍾意 「言論自由」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞