[本地足球] 2019/20 港超聯、亞協及香港隊世盃外討論區 (79)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
今季港超多災多難,上半季已多次因為天氣及社會局勢影響,導致多場比賽延期,踏入2020年更受到疫情致命一擊。現時扣除香港飛馬、標準流浪、元朗及大埔4支退賽球隊後,聯賽只餘6隊參戰,是近年頂級聯賽最少的一季。由於聯賽只餘下14場,原定停擺至8月復賽的球季,有可能因應個別球會減省支出,再度延期至9月才重燃戰火。
一向ff一個超級盃
加外援額咪益咗畜力
後備隻鬼都勁過你正選
左羅係咪太黃所以畜力唔要佢
前路如何 冇人知道
但就算幾艱辛都好,我地仍然會繼續支持大埔隊

在此特別感謝為大埔付出過既每一位教練,球員,職員,和富社企李生李太

Nobody knows where our future lies. Yet, we will continue to support Tai Po in whichever circumstances.

Would like to give our sincere thanks to all the coaches, staff members, players, Mr. and Mrs. Lee of Wofoo Enterprise for their contribution and effort in lifting the dream of being part of the whole football community of Tai Po.
From: 12th 綠戰士 12th Green Warriors
搵咗個曾經係球員亦做過教練,但係依家兩樣都唔係嘅老友,上嚟親自回答球迷朋友嘅問題。好高興今次【我撐同董事傾吓偈】搵到「CowSir」陳志康幫手,大家只要喺周日(31日)晚上7點前,留低想問「CowSir」嘅問題,佢會喺兩個鐘之後嘅9點,親自回答我哋留咗【#答啦唔該】嘅問題。若果問嘅問題差唔多嘅,就唔會個個答喇。

先小人,後君子,希望大家唔好問一啲會令對方難受,或者尷尬嘅問題,亦唔好加入粗言穢語;應邀嘅球員只會回答我哋留咗【#答啦唔該.】嘅問題(#大約20條),希望各位合作,等呢個環節可以喺呢段冇波踢嘅日子,定期同各位球迷朋友見到面。
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1267125340149469&id=394422737419738
Kingsportmedia再次請嚟楊正光主教練,分享他在足球歷程難忘的時刻,例如帶領球隊比賽的心得,與及和球員相處的經驗等等。
https://www.youtube.com/watch?v=b0LcHS42wY0
垃圾光 香港不需要你
外援搵啱仲可以一戰
垃垃都贊成,細會搶本地唔夠搶,如果加外援可以競爭力高dd,搵啱人唔使怕護級
左羅呢幾年都搵到唔少
咪半季

都好似冇
半季既某幾場
得返六隊不如執咗去啦
5隊爭冠,魚丸0分

Cls
一紅二藍二綠
睇怕今年畜力都好難有冠軍
全力支持 傑志/理文
其實無良柏係咪打算玩多一季就收皮? 咁高調撐警同絕大多數球迷為敵,仲衰過當日垃垃話不需要球迷
邊隊六隊啊?
孫兄
大豪:「去到邊、執到邊,當南華退出港超時,我以為自己再無機會,但之後夢想出現,夢想退出時又有飛馬。有時諸事不順,總會衍生另一條出路,所以我正期待接着要走的路。」

港超10隊現時有4隊棄戰復賽,豪哥歸咎足總應變慢:「足總很多時是做了決定才問球會意見,事前沒有諮詢,班主們自然不願妥協。若當初有多點交流,足總人性化一點,避免球會無了期地等消息,復賽或不會造成如今局面。」

「近年有不少青年球員,覺得年輕就有機會,犯錯不要緊,很多事都當作理所當然。當南華都會降班,我不覺得有哪間本地球會是穩陣。內地資金加入香港足球,可改善球員待遇,但是否可維持長時間?疫情正可讓大家醒一醒。」他提點年輕人要時刻裝備自己,訓練時應改善態度,提高競爭力,當累積了足夠能力,自然不愁生計。

過去兩個月未有比賽期間,陳偉豪仍有估值及地產的工作。縱使此刻仍未關上續當球員的大門,但他已自稱為「前球員」:「始終都差不多要退下來,疫情反而替我早點選擇一條新的道路。」掛靴後轉型做教練例子比比皆是,但豪哥斷言拒任球隊主帥:「香港足球從來不予人安穩感覺,這亦是前進不到的原因。像我一樣踢了超過20年的,現在又有多少個?最近向朋友比喻,我就像是文物,拆一個就少一個,如何『保育』亦很重要。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞