【連登 商業電台 光明頂 討論區(十七)】

5001 回覆
28 Like 5 Dislike
為自己build up 合法性 縱使唔合理唔合法
香港人最後反抗機會
兔女郎
痴線o既人永遠話自己正常,飲醉o既人永遠話自己無醉,唔依法o既人開口埋口都話依法
因為佢冇囉
支那:我話你別有用心就係別有用心
一國一制底下,土共都要收皮
我覺得強仔而家搞經濟都唔差

不過似無權搞
胡國興:基本法22條立法絕對可行 (16/2/2017, 信報)
http://www2.hkej.com/instantnews/current/article/1493685/%E8%83%A1%E5%9C%8B%E8%88%88%3A%E5%9F%BA%E6%9C%AC%E6%B3%9522%E6%A2%9D%E7%AB%8B%E6%B3%95%E7%B5%95%E5%B0%8D%E5%8F%AF%E8%A1%8C

行政長官參選人胡國興發布帖文重申,就《基本法》22條立法絕對可行。

他引述第22條第(1)款「中央人民政府所屬各部門、各省、自治區、直轄市均不得干預香港特別行政區根據本法自行管理的事務。」及第(3)款「中央各部門、各省、自治區、直轄市在香港特別行政區設立的一切機構及其人員均須遵守香港特別行政區的法律。」他指出,第22條的條文非常清晰。

胡國興表示,香港當然不可以立法約束中央政府,但要防止內地駐港機構人員在香港不合法地干預香港內政,就應該將22條刑事化。
連沈生舊主都同曾主席一樣睇唔過眼 唔怪之得
孭鑊就有份
「港事港辦」及「河水不犯井水」只是語言藝術

一國兩制根本冇發生過
中國經濟極度唔健康 唔係社會主義加外匯管制 早早爆啦
唔係一國一制下,係定位一尊嗰位。有聽近呢個星期都記得,支共內部已經冇咗‘制行力’
成本考忠....
咁當年簽書 入閘就已經係算做啦
咁即係立法會投反對票=阻止立法工作=唔擁護基本法
好撚正 郭榮鏗一個引晒班人出黎
唔知35+仲有冇用呢沉博
如果計劃經濟行得通,蘇共就唔使變天,北韓亦都唔會冇飯食
大灣輝講野真係好快
玩到咁
不如廢除立法會
沒有 沒有 通過
我諗佢自己都冇諗過佢咁大影響力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞