【連登 商業電台 光明頂 討論區(十七)】

5001 回覆
28 Like 5 Dislike
直線爆
其實pk應該讚佢班狗仔狗女,好專業呀

夠爛仔,同古惑仔冇分別,如果唔係點配叫有牌爛仔
班高層藍到黑架播
fatfat
教聯班人咪就係想咁出題目囉
其實條題目點寫點出,班垃圾都會出嚟吠,只要題目有中国、日本、涉及近代史呢類史料都會有位俾佢哋入
佢就係突登將個time range延長到1945年
如果個學生真係理解高中歷史課程的話
咁基本上佢係必定sense到要答中日戰爭落去
畢竟問題set到1945年 而1945年就係日本投降
真係冇忽略中日戰爭之理

我反而覺得個問題係set咗弊多於利係比較易答
大槪係
資料C話比清國留學生去日本留學 有助之後中國(ROC)發展
資料D話日本借貸 提供資源 協助中國(ROC)現代化進程
但因為個time scale係去到1945年
所以就你所知 我會話1937年全面爆發中日戰爭
之後就講咩中國(ROC)軍民死好多人 大屠殺 731之類

最後略略比較一下
雖然日本1900-1945初期的確比咗好大幫助中國(ROC) 係正面嘅
但1937-1945依段時間實在太災難性
人命捐失並唔係借錢or留學依啲小恩小惠可以平衡嘅
所以成段時間總結係弊多於利

個學生忽視咗中日戰爭的話就唔係資料有問題
而係佢自己冇溫書
個題目其實set得唔錯

但反而你死頂答利多於弊的話
反而比較難去合理地解釋「日本為中國帶來嘅其他利益」係比「中日戰爭帶來嘅損失」更顯著
根本就係
答弊多於利容易過利多於弊
淨係皇菇團炸張作霖,21條,山東條約,入侵東北,七七事變
根本數都數唔完
好激動
中文好美
你個time scale都唔同
而家佢係問1900-1945日本對中國帶來利多定弊多

如果你要套入歐洲case
咁就應該問1900-1945德國對歐洲帶來利多定弊多
當中包埋德意志帝國,威瑪共和,納粹一大串野
所以係好有空間去作答

換句話講
你嘅「納粹德國為歐洲帶來的利大於弊」套返入亞洲
問題就會變做「軍國日本(特別指統制派掌權後)為亞洲帶來的利大於弊」
咁個問題就冇咩討論空間 負面居多

要理解返納粹係得十零年嘅短命政權
但日本帝國政權係長達七十幾年
前者對歐洲國策係一貫地aggressive
而後者對所謂「中國」國策係時緊時鬆

對比上係有非常大嘅差異
始終time range去埋1945年
好易比位班賤種狗玩批鬥
除非題目話1905-1912年
日本經濟資助對於中國晚清革命運動利多於弊
佢就係突登將個time range延長到1945年
如果個學生真係理解高中歷史課程的話
咁基本上佢係必定sense到要答中日戰爭落去
畢竟問題set到1945年 而1945年就係日本投降
真係冇忽略中日戰爭之理

我反而覺得個問題係set咗弊多於利係比較易答
大槪係
資料C話比清國留學生去日本留學 有助之後中國(ROC)發展
資料D話日本借貸 提供資源 協助中國(ROC)現代化進程
但因為個time scale係去到1945年
所以就你所知 我會話1937年全面爆發中日戰爭
之後就講咩中國(ROC)軍民死好多人 大屠殺 731之類

最後略略比較一下
雖然日本1900-1945初期的確比咗好大幫助中國(ROC) 係正面嘅
但1937-1945依段時間實在太災難性
人命捐失並唔係借錢or留學依啲小恩小惠可以平衡嘅
所以成段時間總結係弊多於利

個學生忽視咗中日戰爭的話就唔係資料有問題
而係佢自己冇溫書
個題目其實set得唔錯

但反而你死頂答利多於弊的話
反而比較難去合理地解釋「日本為中國帶來嘅其他利益」係比「中日戰爭帶來嘅損失」更顯著
根本就係
答弊多於利容易過利多於弊
淨係皇菇團炸張作霖,21條,山東條約,入侵東北,七七事變
根本數都數唔完

兩個不能否定,即「不能用改革開放後的歷史時期否定改革開放前的歷史時期,也不能用改革開放前的歷史時期否定改革開放後的歷史時期」,由中國共產黨中央委員會總書記習近平於2013年1月5日在中共中央黨校「新進中央委員、候補委員學習貫徹黨的十八大精神研討班」上的講話中提出。[1]針對的是中國大陸改革開放前後「兩個歷史時期」的關係。

中共十八屆三中全會召開前,中國大陸官媒《人民日報》刊登長篇文章,重申這一論述。
侵考慮切斷美中關係
如果美中全面反枱

中國貨係咪完全禁止進口美國
今晚請夢翁啦
其實條題目要用到既資料係講咩
我記得有年19叫人寄dse中文作文俾佢 , 答得最好果個佢自己拎幾舊水獎佢
今晚好多野可以講

淨係一日 世界局勢同香港都好多野發生

大把水抽
下下可以直線抽擊
今晚睇下才子點研判宜家形勢
錄音
今晚有冇夢翁上嚟講1900-1945既中國
到底光明頂會唔會有機會請李居明上嚟
潮爆光明頂
入閘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞