【連登 商業電台 光明頂 討論區(十七)】

5001 回覆
28 Like 5 Dislike
因為會計有準確答案,所以佢咪覺得文科都要有準確答案囉
聽晚十一點
應該同一條友出題
臨尾蝦碌
聽晚十一點...啊禮拜一十一點
強烈譴責19
光明頂播出時間不存在討論空間
聽晚11點?

下星期一晚11點呀濕鳩
聽日十一點...收返
出得好妙, 我覺得大學考試都可以考呢D
雖然我做學生個陣都好憎考評局
但平心而論考評局其實做得好好
我自己讀理科嘅
其他國家嘅試題都係純粹難 但係香港嘅題目真係有深度
例如M2嘅長題目係層層遞進 guide著你做 要你真係理解先發現當中嘅橋妙
我自己做過監考員 都覺得考評局啲程序好嚴謹 好多嘢都真係有理由嘅
你睇吓有邊個亞洲國家嘅考試有得上訴?
當年SAT爆集體出貓 全部亞洲試場考出嚟嘅成績都唔接受 香港例外
就係因為人哋過嚟睇過 覺得香港嘅程序俾到佢地信心
做乜有D撚樣入黎洗版
通識都出過六四+蝗蟲不文明行為
真係比共匪入曬就唔駛搞你啦
共匪要既係全面管治,而家仲未係,所以先要搞到你係

sorry洗咗板
你估一條友出咩 , 成班人出份卷, 再扔上去批

呢加話瀨野
19斷9估
岩岩個ser係咪short左
仲有

下表節錄自1982年香港某壓力團體所進行的一項有關香港前途問題的意見調查。當時中英兩國準備就香港前途進行談判。

期望1997年後香港的狀況

維持作為英國殖民地的現狀 70%

成為託管領地* 15%

被中國收回並受中國管治 4%

以上皆非 2%

不知道 9%

*託管領地:由聯合國管理的非自治領地

資料B:
以下節錄自1990年粵語流行歌手許冠傑所寫一首歌的歌詞。

「既決意留在這條船
齊齊令它不遭破損
困境挑戰 奮勇地面對
令到這條船 永不翻轉

香港是我心 一顆不變心
實在極不願 移民外國 做二等公民
必須抱著信心 把基礎打穩
盡力地做我本份 定能突破 戰勝黑暗」

問題:

(a) (i) 從資料A推斷香港人對香港前途的一項憂慮。試參考資料A,解釋你的答案。

(ii) 你在題 (a) (i) 所推斷的憂慮,於1990年時是否仍然存在?試參考資料B,解釋你的答案。

(b) 「香港前途問題提升了香港人的政治意識。」你是否同意此說?試參考資料A及B,並就你對香港直至1997年的發展所知,解釋你的答案。
華記
加班星期六晚我都ok㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞