【連登 商業電台 光明頂 討論區(十七)】

5001 回覆
28 Like 5 Dislike
咁佢話要有返咁上下富足
先行到共產
但唔好意思 做又36唔做又36
共產無可能富
唔富又點共產
唔係啊
個人認為無佢
就無而家既社會福利保障制度
(~托兒所, 雖然都係拎黎為左進一步壓迫勞力 但係客觀事實上係算有用WO)
咪話英國佬賣毒品俾中國 , 跟住林則除走去銷毀晒佢 , 同英國佬打仗 , 輸左 , 跟住喪權辱國

冇講本身個背景係點 , 例如中國不嬲有食 , 清朝同英國貿易順差 , 東印度公司 , 林維喜案 , 清朝鎖國政策 , 長期歧視洋人等等
好似係
但係其實俾依家既中國人睇都唔會有咩影響
因為佢地唔會get到
因為資本主義下無返保護網
社會不穩 仲難搵$
個20分鐘應該狂Loop 財神在心補數啦好心
又係唔了解馬克思主義既評論
基本上馬克思主義係永遠都唔會錯,因為冇辦法反証,呢個先係最大問題,根本預測唔到任何野
世上一切都由物質主導又何來有人心。馬克思係想生產力進步到一個地步令人類脫離物質束博,而佢本來以為工業生產可以實現呢樣野
天使可能都未必得,人爭一口氣,佛爭一爐香
永遠都係其中一小部分....
雖然都有清醒既人
但係100個入面可能得1-2個所以出唔到聲
無比其餘嗰99個影響到已經好犀利係我既話應該癲咗
類似Psychopass …烏托邦
不過唔可能實現
實現咗就無乜好進步
人類存在也冇乜意義
呢樣唔係講緊唯物辯證??

因為馬克思 用唯物辯證 > 世間所有都係死數
所以少左人心呢一PART

我講錯左??
咁係因為佢個年代未有物質守恆定律,「社會主義者創造了龐大生產力,但忘記生產用以裹腹的麵包。」
War is Peace; Freedom is Slavery; Ignorance is Strength

Who controls the past controls the future: who controls the present controls the past

共產黨玩呢樣野真係玩得淋漓盡致,由以前8國聯軍,64,到現在進行式既武漢肺炎
《自然辯證法》係恩格斯的著作
而馬克思恩格斯係犯了所有左膠知識分子的毛病,佢地冇真係在社會到工廠到打過工
個制度根本唔鼓勵創新
你叫咪做囉
但我hea做 同勤力個個一樣收咁多
我做乜咁賣力
我做乜求變
呢個已經死症
屌有冇人睇過資本論架生產資料公有唔係將你副身家公有
呢個未必 我本都以為 農民無野食 一離開地下 就係改朝換代既時候
但係大躍進唔係咁樣 佢縮左水
變相做比小平上位 搞啲似是而非 (另類/掉返講 就 佢 力挽狂欄)
你hea 做 同勤力做果個人工一樣咪呢加資本主義社會
柯芺蓉
呢個唔夠死
無知識產權咪全國得個抄字
每一次革命都唔只係唔夠糧食,而係人口爆炸,但唔夠田耕,如果人人有工返,唔夠食都唔會暴動,香港就係咁
港獨歌手有份唱主題曲
唔明 MORE PLZ
鬥藍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞