[腳痛勝景美食團]用12日獨遊關西 (山陰‧琴平‧天橋立‧京阪)

588 回覆
56 Like 2 Dislike
個個外國客去倉吉都係20世紀梨,當地人應該都習慣
白壁土藏群表示:
我上次都剩係去白璧土藏群無去梨館
梨館似旅行團先去嘅景點
去曬, 其實兩邊都無咩人, 梨館比$入左場有得無限試食D梨
其實有咩睇,好似高山老街咁?
一落車,左前方會見到好大舊紅頂玻璃結構
對住嗰度行就係今日第一個景點 - 二十世紀梨紀念館

行到過去都幾壯觀
好似十幾層樓咁高,不過冇人

本身著到成個日系青年咁
都慣左啲人同我講日文
入場費300yen,已經好平
咁我又拎本Passport出黎
佢就話Foreigner Discount,150yen only
屌點解山陰地區啲景點對外國人咁好
我仲要入黎又食又拎喎

一入到去就會見到一棵生命之樹
係一棵二十世紀梨樹既標本
下面有一隻梨,佢望住你個表情
好似想同你講:我好耐冇見過人喇...

唔知點解有Pokemon亂入

有頭套俾你打卡,可惜冇人

之後有梨展區,有教你揀梨
有哂全世界梨既品種

二十世紀梨就係呢2隻
佢比較圓但個皮比較綠

香港常見既豐水梨原來係日本原產
不過而家韓國同其他國家都有大量種
個皮就偏啡色

唔同梨既擬人漫畫同以前既廣告

之後上二樓,棵樹真係好大好闊

有得行出去睇梨樹
但唔係時候,得啲龍眼咁大粒既果實

之後就輪到重頭戲,試食!
話到明梨館,邊有可能冇梨食 (係架咩)
今次有3種梨俾我試食
切左好撚多出黎任你試(因為都冇人)
味道就唔太記得,但三隻都好甜唔酸
應該都係啲靚野黎
搞到我10蚊港紙入黎瘋狂食梨(其實每碟都係食左3-4舊)
搞到有啲過意唔去

梨生我知你好唔捨得我
最多我係出面紀念品店買多啲野喇
截至10點半離開遊客人數:3人包括我 (都係華人,睇得出)
職員人數:4人 (賣飛,賣紀念品,切梨,實Q)

之後就行去下一個景點 - 白壁土藏群
雖然我有令牌在身搭巴士都得
但我行得去頭先巴士站等車我都已經行到

好抵喎
買個梨都要百五yen啦
靜到好恐怖
通常如果啲館/鋪頭咁少人我會反而唔敢去
唔買返去食?
梨要秋天先當造,夏天去冇得買
唯有買果肉啫喱
真心,雪凍佢好撚好食
https://etw.nextdigital.com.hk/article/3_57370856
除左足立美術館同鳥取沙丘呢2個唯二熱門景點之外
基本上係山陰其他地方你唔會見到多過10人係你1.5m範圍內
包括食飯同行舖頭
仲有1公里要行,個人就快溶
行左去間超市買野飲
日本自己啲雞蛋都係1蚊隻

沿著河邊行左10分鐘就到白壁土藏群
唔好見到好似冇乜人咁清靜
其實後面有班渠王係度搞條渠
一路拎部鑽機boom boom boom到地都震
之前巴打講既鯉魚應該嚇走哂

赤瓦1號館,成個白壁土藏群最大既手信鋪
但係入面買既野我覺得冇乜特別

如大家所見,真係冇乜人
啲舖頭有開但係有啲老人家坐左係舖入面
我本人就唔係好有意欲走入舖頭睇野
嘩大佬,呢日星期六黎架喎...
黎得既全部都係老人家
個梨館星期六朝早都係咁既客量真係死得

本身諗住去清水庵食飯
但係我食完早餐同梨又未肚餓
又可以早1班車去下一個景點 (下一班2個鐘後)
所以我選擇左追景點

我搭日ノ丸自動車赤碕線
呢條線個令牌包既,所以又係唔駛錢
中途會經過山陰本線,咁啱見到柯南車經過

搭左40分鐘,係北栄町大栄庁舎前落
就係行去下一個景點 - 青山剛昌故鄉館
之前去境港既水木茂紀念館就係以水木茂既名作鬼太郎做背景
今次呢個都係作者,名作就係名偵探柯南
著名到鳥取既兩大機場
米子鬼太郎機埸同埋鳥取沙丘柯南機場都以佢地命名
要淪落到用動畫角色名落機場名引人注意
鳥取既存在感都幾低下

係呢度落車有個好處
呢度係JR由良站行去青山剛昌故鄉館既必經之路
但行少左半公里,前面只要行大約1公里就會到
鄉下地方大,下下用公里做行路單位好正常

條路隔幾十米就會見到唔同柯南單行本既封面圖
渠蓋都有
所以都冇想像中咁悶

中間經過條橋就係柯南大橋

過左河就有個米花商店街
與其話係街不如話係幾間舖仔
賣下柯南手信同cafe俾你休息下
亦都同你講而家只係行左3分1路程

中間完全係冇樹蔭,好似真係沙漠咁
你見到遠處就已經係故鄉館
但唔知點解行極都未到咁
好似海市蜃樓咁

當你行到去呢個亭
就代表你已經完成3分2路程,仲有300m
我既心情同呢個毛利小五郎同矢吹丈一樣

行左15分鐘終於到

邊條線係門口有站
柯南fans 好想去呢度朝聖好耐
點解周圍都無人
我之前去既時候無咁冷清架喎
柯南1小時咁快睇哂?
係倉吉唔駛1個鐘就到鳥取

以為所有大站都一定係有閘機既時候
鳥取站都仲係用緊史前既人工闡口

JR站入面有塊大展板講鳥取景點
我今日剩係中部既倉吉附近遊覽
我計時間計到咁盡都要半日先玩得哂

之後行去酒店checkin
係北口行5分鐘就到
鳥取大丸隔離街

今次住Drop Inn TOTTORI
因為係星期六住,所以酒店都比較貴
膠囊都要300幾蚊
不過網上評價幾好
地下checkin大堂同時係Cafe
啲床就要搭電梯上樓上

Checkin有張memo講呢度有免費早餐
卡牌就有wifi密碼,儲物櫃鎖匙同門卡

呢度膠囊係單層既,我住最入嗰間
有儲物櫃 (衣架下面同床下底都有)
隔離有USB,電制位
有電視,仲可以伸縮調較位置

執完野沖個涼四圍去行下
我都係鄭重同大家講多次
時間係星期六下午4點
點解車站前面又係冇乜人

黎到鳥取點可以唔望下間Starbucks
原來都接近坐滿
都幾多老人家飲咖啡,都幾潮下

又係賣小京都風情。間間屋唔同特色
Lm
剩緊個和牛鍋都夠飽
starbucks 有無買到鳥取限定杯
Day 05
時間係早上7點半
準備checkout之後拎件Handcarry去鳥取站locker放低
本身間野係膠囊,個早餐送既就唔好預多野食
有野飲,有烚蛋,有麵包,有牛油果醬
有焗爐俾你用,都算ok

星期日既鳥取站比尋日下午多番啲人氣
個天仲見到個半月,天氣十分好

今日食既係すなば珈琲 鳥取駅前店 (而家搬左)
[Tabelog評分:3.45]
而家鳥取成為左咖啡聖地,當然要朝聖下

間舖開8點,8:10分入到去已經接近滿座
因為間舖唔算大,坐滿都係得30個位
叫左個朝顔モーニング + すなば珈琲

你唔想俾人用個wifi唔駛咁既

首先黎杯咖啡
乜都唔落就咁飲一啖
雖然係苦,但有少少回甘
冇香港茶餐廳嗰啲又酸又苦既味
香味就唔係好重
之後落奶飲,飲落好順滑冇雜味

早餐來了,跟足商品說明條例咁擺
烚蛋冇過熟,沙律係新鮮
牛肉湯就鹹左少少
多士焗得幾好,熱得黎外脆內軟
加埋牛油同果醬好好味
最後食埋舊橙同咖啡 (係咪檸啡啲fd)
係精神既

賣完單行出門口
有一個位專登恭候咖啡店既敵人/恩人
月曜另一位主持人松子大架光臨 (但佢未黎過)

啲杯好靚,可惜係非賣品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞