[腳痛勝景美食團]用12日獨遊關西 (山陰‧琴平‧天橋立‧京阪)

588 回覆
56 Like 2 Dislike
琴平... 樓豬去CALL G?
有D神社畀人講日本人一生要去一次

上年去左兩個…都係成堆日本人,外國人反而好少

上半年:出雲大社
下半年:伊勢神宮
樓主出雲大社仲有個最大的繩結,有無行埋嗰邊?
伊勢神宮,但一直無時間
東海地區啲pass比較貴又唔包快車
遲啲有時間plan下和歌山熊野伊勢松坂先
神樂殿有行過去呀
嗰陣人地幾十人影緊結婚相費事阻住人
但係回程嗰陣唔記得行番過去影相
去琴平行山
伊勢神宮應該連名古屋玩定和歌山紀熊野伊好?
名古屋無乜興趣又落伊勢又近啲。
真係好撚粗又大
我係名古屋去,大阪走
中部機場搭船去津,宿松阪
之後就東海張5日PASS
松阪 + 伊勢 + 熊野三山
我仲要玩埋100名城 + 續100名城
後半就大阪
P.S. 和田金真係好貴
南紀果張5日PASS最好
咁出雲共行左幾多個鐘?
本來我係巴士去食,食完行1km搭1個站鐵,之後有人飲左酒話行,結果拎住3枝酒行到PK
出番出雲大社已經3點幾
啲人又唔見哂
行去食野+手信舖先

其實呢度附近都幾多野食
但係大部分都係蕎麥麵舖
咁今朝食過就不了
日本ぜんざい学会就食紅豆年糕湯
但一黎唔飽,二黎係出名既情侶店
所以去左另一間
えんむすびや [Tabelog評分:3.41]

上面巴打有講酒莊酒莊有得食島根牛
本人放唔到入行程而深感悔恨
呢間就有得俾我試一試島根牛...一塊

島根和牛サーロインステーキ (630 yen)
本身間舖拍緊烏蠅,店主禁緊電話
係我去到叫完之後佢就去雪櫃拎啲飯同牛肉出黎
之後將啲飯搓成4舊拎去煎 (佢一整整2個)
之後將2塊紫菜放上包裝紙,放2舊飯落去
煎完拎上碟就放2塊牛落去煎
煎完就放上飯度,加塊唔撚係掛葉同啲汁
就拎多舊飯蓋住再拎紫菜包埋
然後翻起張包裝紙包住,拎張貼紙貼實
再放上個托盤咁俾我

講番味道,正常,完
不過咁樣收我630yen
另加目睹中間製作既過程實在太過鳩hea
我食完既感受係同幅相塊牛肉一樣係

食完行左一陣附近啲舖頭之後就返去了
一黎尋晚聽住隻豬kurkurkur訓唔到
今日好曬又大量行路已經超攰
二黎又未到日落,去稲佐の浜來回好似唔大划算
所以行番去出雲大社前站等車返去

站隔離有架聲稱最古級的電車
都keep得幾新

上車,今次架車既島根貓係拎住舊飯

係川跡轉一轉車,好快就到總站

行去隔離就係JR出雲市站
又係得幾個人
個站出面設計抄番出雲大社咁
用木柱,有斜屋頂

周圍都會見到島根貓

行上月台等車
拎住Pass識搭一定搭特急
搭番やくも,3個站就到

又係田景同湖景

接近5個鐘
好快返到松江站
去番locker拎野就去酒店checkin
呢2晚住東橫INN 松江站前
離松江站5分鐘,好近
因為遲book,2晚都要800幾蚊
隔離Dormy Inn EXPRESS松江要過千蚊,住唔起

第一次係日本checkin係用鎖匙
果然係比較鄉下

普通單人房,活動空間都唔細
起碼放到個大喼
張床幾舒服
起碼每晚都訓到自然醒
又有獨立冷氣
廁所正常冇臭味,水壓同熱水都ok

執好哂野就行下Aeon
順便買飯食返酒店
酒店出發都要行差唔多1公里先到
但係都有車有人氣,唔係得你一個人行去

間Aeon同其他Aeon一樣都好大好多野行
都行左個幾鐘,行番酒店就天黑
不過個黃昏好靚

因為松江呢啲鄉下地方啲店都比較早收
所以佢6點已經開始有折
順便經過Lawson買埋炸雞
度度啲雞都一樣,今次食鹽味同山椒味
2隻都好好食好多汁
海老天丼好足料,400 yen有4隻炸蝦
雖然叮左之後林左但都好食

不得不提Häagen-Dazs雪糕
次次係日本都會搵到限定新味道
呢個四層漿果蛋糕十分好食
第一層係紅苺醬,第二層係雪糕
第三層係藍苺醬,第四層係曲奇+蛋糕
五重口感加埋十分滿足

食完野沖埋涼執陣野
9點攤落床就訓著左了
聽朝又係極早起身既一日

Day 03
我揀東橫INN 當然就係貪佢有早餐送啦
因為鄉下地方好少食到早餐既連鎖店
[松屋:島根鳥取冇分店
吉野家、Sukiya:最近嗰間行2公里]

食早餐既地方就係checkin個大堂
朝早7點
諗住啱啱開始早餐時段應該會少人
點知本人震驚了
呢度既人數應該係我尋日係出雲睇到既人既總和
要排成20個人,不過都好快
廚房嬸嬸見就冇都好快補番野食

有3種唔同味既飯團,宍道湖蜆肉什錦飯
肉丸,醃菜,筑前煮,味噌湯,沙律,麵包
其實味道唔差,又飽肚又有菜又有營養
要彈既係沙律太多沙律醬,肉丸太乾

好快咁食完上番房拎袋開始新一日行程
搭スーパーまつかぜ去安來
キハ187系,柴油車
所以架車都幾響
本以為好多人上車會冇位坐
但其實架車坐唔夠一半

安來算係一個大站
大部分列車都會停呢個站

好想搭天地

個站有位坐,有展板講呢個地方既安來節
出名泥鰍舞,如果熟日本搞笑藝人既話應該見過佢地有用呢樣野做梗

隔離連住手信舖
但係無咀賤畜騎劫隻島根貓做乜
島根貓靚咁多
P.S. 呢個旅程見到好多無咀賤畜
因為JR西日本好撚鐘意

我點解咁早就到安來站
就係因為驚太多人排隊
搭唔到頭班免費接駁車去足立美術館
但其實架車都只係半滿
屌,早知我搭遲一架火車

去美術館都係山陰最常見既田景

支持
之前睇台仔blog以為東橫inn剩係得麵包同飯團,咁睇免費黎講都唔差喎
好掛住山陰
古出雲博物館枝原子枝我都仲用緊
巴打幾時再去旅行
竟然要用鎖匙checkin
但係條鎖匙後面條柄係同房卡一樣
要插落門口個牆洞間房先有電
既然係咁點解唔轉哂做卡
一日半日就冇乜所謂
但係每日既早餐9成同前一日都一樣
如果日日食就會厭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞