[腳痛勝景美食團]用12日獨遊關西 (山陰‧琴平‧天橋立‧京阪)

588 回覆
56 Like 2 Dislike
如果要儲100名城都無計
仲有近kix
我最長去過14日,去咗關西5個府縣同北陸3縣,張關西北陸pass俾我徹底用盡,搭咗張JR pass價值嘅三倍車錢
而家去親旅行都係最少8日
我鐘意儲埋一年既假一炮過放哂佢
兼且要離開香港唔好俾其他人搵到
同埋去12日都係請8日AL姐,都唔係太多

一個人去有一個人去既好
係就係悶左啲同plan好撚柒多野
不過自由自在都幾enjoy
鐘意食飯就食飯走就走
都唔係為儲既
純粹過門而不入既話下次又要去多次
不過其實呢3個點既交通時間上都真係要1日
去到白濱都可能夜晚
請一星期annual leave好正常啫,基本喺星期日出發下星期日返。只要安排得好其實唔算chur,我去既地方都係合理逗留時間,7日既關西北陸pass既用法:
第一日:京都來回天橋立
第二日:京都-金澤-新高岡-高岡-富山-金澤
第三日:金澤市內搭JR bus
第四日:金澤-福井-大阪
第五日:大阪-姬路-三ノ宮-六甲道-神戶-大阪
第六日:大阪-白濱
第七日:白濱-紀伊勝浦-大阪

除咗第五日因為姬路城行耐咗,之後book咗食神戶牛唔想遲到,所以係好古園走馬看花就即刻狂踩單車返JR站。其餘既時間去既景點都好悠閑慢慢玩
第一次去日本都試過
大阪去關空
搭關空快速
點知上咗紀州路快速嗰4卡
去到日根野心諗做咩停咁耐就落車睇下
原來佢分緊體

拿拿臨攞埋個gip衝番上去
差D去左黃泉路快速
一分離就開車架喎?趕得切?
唔趕都要趕到
嗰日行程去埋臨空城outlet行一陣先搭飛機走
去唔到老母就咋型
坐喺第五卡最頭
個gip就咁放喺自己前面
拿拿臨叫老母衝上前
自己推gip喺後面
最後趕得切 但太心急撞爛咗個碌
其實遲一班都係15分鐘
唔係好大件事
點都唔夠搭到過晒龍要搭番轉頭嗰D慘
15分鐘正常冇咩問題
不過因為朝早喺黑門市場食嘢食太耐
搞到得番1個鐘行
1個鐘少咗15分鐘差好遠喇
上面啲巴打好多假
上次去關西+香川嗰陣已經用晒年假所以係辭職去
學生哥就唔使諗假期呢D野 多數一完左EXAM就飛一轉
試過12月頭EXAM完去左北海道玩10日 不過學生冇咩錢唯有係交通到省 果陣我係大阪轉內陸機去北海道 同北海道轉內陸機返大阪再返香港 不過前後都會入返大阪STAY一,兩日9hea下 同埋玩北海道我用5day巴士pass 9000yen 可以去曬札幌,旭川,青池,登別,小樽呢d地方 都幾抵

又試過5月中EXAM完去左15日 路線係大阪-->名古屋-->高山--->富山(去埋金澤)-->立山黑部--->長野--->輕井澤--->東京 全部地點都平均stay1,2日 係最後東京玩4日 去下d近郊(eg橫濱,鎌倉) 有d位都搭巴士省下錢 eg.大阪去名古屋同輕井澤去池袋

唔同人唔同玩法啦 最重要適合自己 我呢d大把時間去幾多日都冇所謂既咪可以用時間去換取金錢 有d人就一寸光陰一寸金
所以自己毒遊就fit曬
(事實係冇fd同埋夾時間唔係咁易)
補充: 原本今年可能plan 5,6月 東北+函館 不過武肺
我個grad trip係返左工先去7日京阪睇紅葉
學生時期冇錢去旅行
事實係冇fdsad but true
本館其實都好多野睇
不過因為影到太多人樣費事放出黎

行完本館就去出面扇形車庫
遠處仲有得搭蒸氣火車

扇形車庫全景
主要展示唔同年代唔同款既蒸氣火車
啲煙係蒸氣火車度黎

呢架蒸氣火車叫SLスチーム号
真係仲識行既,有4種火車頭
今日個車頭係係C62形2号機
咁啱見到佢就快開就試下坐
但係要買飛,盛惠300yen

其實好多都係老人家/陪小朋友坐既家長

你見到架火車頭係向前既
所以佢會好慢咁倒後返去200m
左邊就貼住梅小路公園邊
有啲小朋友係附近野餐都會

右邊就貼住嵯峨野線同一堆路軌
見到新幹線密到痴孖筋

之後架蒸氣火車先會勁共勁共咁行番去頭先上車個位
全程15分鐘,10分鐘倒後5分鐘行前
心諗,都有少少唔值

有得玩運転先係重點
N700運転體驗幾時開始有?
我今年2月尾去到有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞