[腳痛勝景美食團]用12日獨遊關西 (山陰‧琴平‧天橋立‧京阪)

588 回覆
56 Like 2 Dislike
我懷疑我本身自帶晴天娃娃光環
今次12日得1日落雨
上次玩10日就得半日落雨
之後有次真。12日全日本之旅就得2個鐘落雨
去台北野柳嗰朝預報話落雨,去到野柳曬到仆街
走既巴士途中就落雨
我去旅行成日都落雨
上次去仲要撞正個颱風19
我上年都撞正台風18号
本身應該玩多1日小樽先落東京
拿拿聲早一日係札幌搭北斗1號落東京
係室蘭本線沿海見到白頭浪
拎番expedia啲積分補幾蚊book左間過千蚊既酒店住1晚
又坐8小時
咁都好
颱風果日D特急停哂
我係和歌山碌快速上神戶
嗰期仲要唔知係golden week
又Rugby world cup係札榥打緊波
提早左1日開Japan Rail Pass 7日普通
前一日去劃北斗1號,好彩仲有指定席
仲要帶住兩老去,嚇到我差啲要搵飛機
最後はやぶさ新函館北斗 -> 東京滿座
駅員叫我斷開はやぶさ新函館北斗 -> 仙台
隔個半鐘搭加班やまびこ仙台 -> 東京

由6點搭撚到5點
快速唔慢好多姐
連砂之美術館門口都係用沙砌

如果想唔兜路
應該一開始係砂之美術館前落車
行完之後係後門出,去砂丘中心搭吊車落砂丘
最後係砂丘總站搭車返市區
但係因為我去左砂丘先
所以又要行番去砂丘
但中間有零星手信舖你行下冇咁悶

明星中學校係咪Lovelive啲fd

砂丘對面既砂丘會館附近好多手信野買

之後就屌左杯梨雪糕,正常味道可消暑

砂丘會館個食堂,但今日唔係度食

唔好以為今日天氣好
今日砂丘係一滴風都冇+暴曬
連我呢個前一年拎住20kg行李
跑上黑部水庫展望台(標高1470m, 220級樓梯)都冇事既人
今次剩係揹住個裝水同鞋既背囊
係露天地方行耐少少都半中暑狀態
鳥取中暑送院率係咁多個都道府縣永遠排頭幾位
個人有啲虛虛地
本身想再去埋浦富海岸先返市區
但係我驚行山體力透支得太勁會暈低
所以都係返市區食個便飯就離開呢個地方

如果持有JR山陰&岡山地區鐵路周遊券
可以免費搭番麒麟獅子號返去
但係呢架野係循環線行哂大半個市區先返鳥取站
頭先鳥取站黎就半個鐘,返鳥取站就成粒鐘

我持有令牌梗係搭普通路線巴士
砂丘線搭返鳥取站只係20分鐘
但無論係砂丘線定麒麟獅子號
班次都係好撚疏,你預1個鐘先1班

係本通り行前1個街口就到呢間野
ベニ屋 [Tabelog評分:3.54]
門口毫不起眼,搵嗰陣行過左龍
間野係1948年創始,所以好有昭和既味道

一如以往,係星期日中午
名列鳥取市Tabelog評分頭5既餐廳
間舖由我入黎至我食完埋單走
都係我包場
係咪本人繼晴天娃娃之後又自帶結界屬性

呢度出名係刨冰同咖喱
而鳥取除左係咖啡聖地之外
咖喱消費量都係日本頭幾位
但我得1個胃,所以都係揀食咖喱

カツカレー (800 yen)
陣間要留肚食野
今次就咁叫普通size吉列豬扒咖喱飯
份量黎講我正餐應該最少要叫2個
吉列豬扒啱啱炸起,個面好脆但唔油
肉唔鞋唔乾又有肉汁,應該係即叫即炸
至於咖哩,10分我會俾8分
平時買香港既咖哩磚煮出黎都係偏淺啡
佢隻色係深色到好似酸枝咁既深啡色
望落就咁得汁,薯仔紅蘿蔔洋蔥都冇
但你一放入口,個咖哩味係我口中爆開
一開始係偏酸,之後就係薯仔紅蘿蔔洋蔥既甜味
可能佢個咖哩膽係煮到所有野都溶哂落個汁度
但令我始料不及係個汁比我想像中辣
日本咖哩辣極都唔會feel到辣
但呢個辣度係譚仔5小辣
鐘意食辣既我梗係埋隻碟

食完飯行番鳥取站
只見車而不見人

之後行去Starbucks望望,都幾多人
諗住買佢個限定杯
但見到個價錢之後
我都係默默放低佢
好貴

行到鳥取站就見到之前提過嗰2隻小精靈
佢而家係度公開誘拐蘿莉正太JSJCJKJD人妻影相

佢地行路係un下un下好搞笑
離開解甲既時候俾人追住影佢逃走咁
不過日本人幾自律
去到某個位就自動停低唔再跟上去

有Pass梗係用盡佢
本身都預左全日搭車
試過一炮過札幌搭落高松
見到嗰2隻穿山鼠之後就準備離開出陰了
但買多個駅弁上車食先
アベ鳥取堂 鳥取駅 南売店
[Tabelog評分:3.50]
鳥取除左我之前品嘗過既咖啡同咖哩之外
蟹都係其中一種名物
前2種係消費量屬全日本前列而著名
後者就係捕獲量屬日本第一
總量仲要比海岸線長超過30倍既北海道多3倍
但係點解我唔係好覺有蟹既手信

1世紀前鐵路作為現代化既指標
起左可以快速運人運貨去好遠促進經濟
最重要係國防需要,可以大量調動兵力
當年起車路接成本效益唔高
因為冇乜人有錢買到車揸,一架車又裝唔到好多野
但起鐵路可以一次好多拖好多卡黎行

本州既瀨戶內海沿岸係山陽地區
同日本海沿岸呢邊既山陰地區隔住一大堆山
當年起左條好多條俗稱陰陽連絡線既鐵路
事至今日,人人負擔得起買車周圍去
又起左大量拉直左既高速公路
車路路況改善左

鐵路就因為受制於100年前既技術
一黎容易受山泥傾瀉影響
2018年台風7號落大雨搞到陰陽連絡線斷哂咁滯
二黎單線同彎曲路線而變左難以提速
三黎人實在太少
你見我啲相去到山陰地區大部分時間人都冇個
基本上都係cut班次一架車裝少啲空氣蝕少啲
仲話撥budget去改善設計同重建
四黎起左唔少高速公路
揸車可以唔駛睇時間,隨時去就去邊
結果山陰地區鐵路既重要性變得越黎越低
冇人搭自然車又cut,特急cut

鳥取站位處山陰地區既陰陽連絡口
4條特急會係呢個站停站
明明係個咁重要既地區大站
人都冇個
大佬呀,今日星期日呀

今晚住姬路,所以搭スーパーはくと
呢架車唔係JR,係屬於一間私鐵叫智頭急行
而且只有智頭線既智頭 - 上郡路段係屬於佢
其他路段(倉吉 - 智頭,上郡 - 京都)都係屬於JR並直通運行
當年國鐵時期赤字太勁
所以將所有預計日均載客量低既建設中路線停工
智頭線即使差唔多收好哂地咁滯都因為咁而停工

當年鳥取縣政府計左條數
如果剩係營運智頭線實蝕
但氹到JR直通運轉特急既話就會平手甚至賺
於是決定搵埋其他沿線縣市同企業接手條線繼續起
作為最新一條陰陽連絡線
設計嗰陣已經盡量拉左直線
之後引入振子車加快入彎速度
鳥取去最近既新幹線站姬路最快只係個半鐘
一開業完全冇受高速公路開業影響
到而家連續20年有錢賺,仲要以十億yen做單位
國鐵/JR咁就放走左隻金蛋
#你睇人地政府計數幾撚準

以為星期日山陰會多人去山陽既我係過慮了
一早排自由席,結果係坐得一半

上車冇耐開個駅弁黎食先
講左飲野先,奶冇特別
但呢隻咖啡豆漿就不了
完全係咖啡飲唔出豆漿味,失敗

かに寿し (1200yen)
點解買佢係因為佢話人氣No.1
作為今日第三餐
呢個飯既賣相足以令你流口水
壽司飯面鋪上蛋絲,然後鋪滿蟹肉
蟹肉絲好鮮,絕對唔係蟹柳
不過有一個致命既缺點係個壽司飯度
就係太酸(係醋嗰隻酸而唔係變壞嗰隻)
如果依正常份量夾到底一啖蟹+蛋+飯
飯既醋酸味存在感太重導致食唔出蟹味
上面醃菜係醋青瓜+醋海帶,都係酸
於是我realize到一樣野
鳥取本身多老人家
就算旅行都係老人家多
唔忘記鳥取係日本認知度同旅遊人數最尾幾名
佢地最鐘意食呢啲鹹濕野
所謂人氣No.1就係咁黎
我啲後生食左就會中大伏

又冇圖
雖然スーパーはくと係可以直接搭到姫路落車
但我係揸緊山陰&岡山地區鐵路周遊券
張Pass只係包智頭 - 上郡既自由席
如果想繼續搭落去
就要補上郡 - 姫路既基本車費 + 自由席料金
作為一個穩打穩實既交通魔童知識分子
精打細算就梗架喇

本人既選擇係上郡彈出

然後拎番文明世界既ICOCA彈入
第一張JR Pass正式壽終正寢
但遇見文明世界既湖西線同神戶線一炮雙響遲延
好彩唔關我事

除左特急同繁忙時間之外
姬路方向既車都以相生做總站
之後都係行去隔離月台上另一架車就得

然後終於到左呢幾日既落腳地 - 姬路

獨遊關西山陰篇 ~完~
總括黎講
1. 山陰風景真係好靚,啲博物館同名勝好值得去
舊大社駅、松江城嗰啲歷史野保育得好好
因為冇乜人去

2. 山陰啲景點同交通Pass外國人去買係超平
所以都唔會用到你太多錢,買左方便好多
因為冇乜人去

3. 山陰交通真係好疏,走左1班既話
等既時間真係以鐘頭為單位
繁忙時間都唔駛預早去等車先有位坐
因為冇乜人

4. 山陰食係幾好,不過真係比較少選擇同早收
所以有啲時間都係要靠Aeon Lawson 7-11嗰啲救命
因為冇乜人
終於追到live
點解我會揀姬路黎住?
因為呢幾日行程會去岡山同四國嗰頭
相比起岡山呢度酒店會平啲
相比起四國呢度會多野行啲冇咁悶
前幾日係山陰夜晚都係靠睇電視解悶
交通上有哂新幹線同新快速
配埋關西廣域鐵路周遊券一流

Daiwa Roynet Hotel Himeji
姫路站經商店街行去5分鐘就到
3晚950蚊,商務酒店黎講算偏貴
地下係餐廳,上2樓先係Reception

Check-in嗰陣服務員除左張感應門卡之外
仲送左6支水+6包三合一咖啡+6包抹茶粉俾我
英文幾好,服務都幾好
冇記錯我係住12樓
一入房,大驚,間房超大
張床6呎 x 6呎,彈下彈下好撚舒服
呢3日都係訓到自然醒/俾鬧鐘叫醒
隔離仲有張梳化同枱仔
食野唔會整污糟張床

個廁所就真係世界級
一邊係廁所同洗手盤
另一邊有道玻璃門分開既浴缸同淋浴間
大到痾緊屎伸直隻腳都掂唔到道門

趁啲人未checkin
搭lift落8樓洗哂呢幾日啲衫褲
張門卡只可以do你去自己嗰層,8樓 (洗衣房)
仲有5樓同11樓 (製冰,微波爐)
因為嗰陣間酒店新開冇耐
部洗衣機都好新
洗衫要等2個鐘
返房又唔知做乜鳩好
關西廣域鐵路周遊券聽日先用得
結果去Tabelog禁下附近有乜食黎消磨時間

唔知係山陰餓得我太耐定個砂丘chur乾左我
我呢一日食左8餐
第1餐 8:00:すなば珈琲 [早餐]
第2餐 10:00:砂丘中心瘋狂試食手信(起碼試左20種)+砂丘會館食雪糕
第3餐 12:00:ベニ屋咖喱飯 [Lunch]
第4餐 13:00:アベ鳥取堂駅弁 [Lunch2]

第5餐 17:30:姫路麺哲 [Tabelog評分:3.60]
間野係酒店隔離商店街
向姫路站方向相反方向行5分鐘就到
雖然啱啱開冇耐,但已經客滿
作為姬路評分第一既拉麵店都好正常
係喎,排隊係正常架喎,係山陰忘記左添

因為得我1個,15分鐘就入得去
間舖唔算大,我就坐正係廚房隔離
不過入面得1個廚,佢好撚忙

我見好多人都叫沾麵
不過本人對太濃味既野冇好感
所以都係叫番佢啲熱拉麵

肉醤油雲吞 (1200yen)
用食戟之靈做比喻
就正正類似係黑木場涼 vs 田所惠嗰集鬥拉麵一樣
小豆島ラーメンHISHIO既醬油湯底就類似黑木場
暴力既美味,雖然好濃味但同時你會繼續食落去
呢一碗就唔同,上枱一聞到既係蔥混合醬油既香味
看似毫無殺傷力
醬油湯底比較易入口
雖然你見佢係清湯但都唔係淡
但個麵真係唔錯,好香好彈牙
雲吞就當然唔係香港嗰啲啦
係好少餡,但都好滑,同麵有唔同質感
叉燒係慢煮半熟,好滑好入味
你俾我揀就呢碗好過小豆島
起碼我唔會食到要飲水先食到

食完周圍鳩行下又見到日落
不過都冇山陰嗰幾日咁靚

去酒店收完衫之後又係行街順便搵野食
第6餐 19:00:タコピア [Tabelog評分:3.54]
間野係姫路站前面個地底附近
排隊去部食卷機買飛
之後去拎野食嗰度俾啲Auntie就得

此たこ焼不同彼たこ焼
佢係章魚燒既始祖 - 明石燒既製法
第一,塊紅色板唔係平面,上面高下面低
側面睇係一個直角三角形
所以啲丸全部都好似向下瀡咁
第二,佢會配碗湯俾你浸黎食

香港食既章魚丸係乾身,人面粉粉地咁
但呢樣野係唔正宗既
日本既章魚丸係濕啲,入面係軟林林好似麻糬狀咁
呢一隻入面就同章魚燒一樣有章魚
但係食落就有種好奇怪既感覺
我食其他章魚丸會知食緊粉漿
但呢個明石燒口感係玉子豆腐咁
唔可以話佢唔好食,但口感上我唔like
搞到好似舊野未熟咁(定真係未熟)

之後學佢浸湯,但我瞬間發現我錯了
我夾唔番起佢呀
因為佢本身已經充滿水份
放左佢落湯之後佢選擇同碗湯融合
不過本身個湯係高湯,味道唔會差

當然佢都有章魚燒汁俾你搽
都係嗰句,口感古怪

即將天黑既姫路
遠處的姫路城在發光

第6餐 19:30:松屋 姫路店
因為頭先嗰餐真係麻麻地
好彩酒店隔離就有間松屋俾我𠺘口
最愛既ネギたっぷりネギ塩豚肩ロース丼
加半熟玉子,加錢轉豚汁
蔥鹽燒豚肉+半熟蛋撈飯呢個組合
長期排係本人日本十大Encore美食之內
豚汁就比佢送既味噌湯有誠意得多
又有肉,又有大量菜係入面,又好飲
好開心終於返到有松屋既地方

酒店門口,20步到松屋
行去Family Mart同7-11都係3分鐘內

第8餐 21:00:二十世紀梨啫喱
朝早係砂丘會館買
臨出去食野嗰陣放左去雪櫃
Review完第二日行程之係拎出黎食
裝啫喱個容器係硬身既,一個梨咁既size
啫喱面係二十世紀梨果肉,有咬口
加埋啫喱食好香甜

Day 05 完
3日
可能佢預每間房1日2支水
我覺得好乾淨同樣樣野都好新
幾值得住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞