[腳痛勝景美食團]用12日獨遊關西 (山陰‧琴平‧天橋立‧京阪)

588 回覆
56 Like 2 Dislike
如果一個人去的話又唔駛咁大間房既
最緊要就乾淨唔嘈同方便,最好唔貴
行完鐵道博物館就行去食飯
要行成1.1公里
京都市區係建城開初既規劃同而家都冇乜大分別
好似棋盤咁全部區都係一格格咁俾大路小路隔住
好處係去目的地都係直行轉彎再直行就到
壞處係條條路十字路口都好似冇乜分別

あいつのラーメン かたぐるま
[Tabelog評分:3.76]
係京都呢個咁撚多遊客既地方
如果食野既地方太容易去到既話
例如京都站,錦市場,嵐山嗰頭
除非你啱啱開門就到或者甘願排1粒鐘
如果唔係你冇恆心等食就好易冇啖好食
仲會撞正一大堆遊客陪你一齊排隊偷聽秘密
所以我專登行去京都站相反方向
去到相對多住宅區同比較靜既區域

呢一間拉麵店算係嗰個區域食評最高分既一間餐廳
無論係梅小路京都西站定丹波口站
都要行成1公里先到既所謂半隱世小店
但因為我12點食飯時間先行到過去
結果係排10個人先到,都係本地人
後面既人就冇得係舖歎住冷氣等
舖頭大部分用左係廚房
之係用L字型枱圍住個廚房黎坐
所以得16個位
我前面有10個人姐係一半人食完先有位坐

係門口買左食券就排住隊等上座
呢間拉麵店日頭係鹽味夜晚係醬油湯底
啲人話鹽味好食啲
另外沾麵聽講都出名
但係1日得20個限定已經冇哂

結果我係12點半先上座
不過睇住師父慢功出細貨都幾enjoy

5分鐘後個拉麵終於到了
こくとん塩チャーシューメン (1000yen)
碗野一上枱個壓迫感好強
呢碗鹽味叉燒拉麵有成10塊叉燒
唔係一蘭嗰種薄過紙細細塊
呢度每塊都有最少2mm厚,仲要好大塊
剩係食叉燒都飽
雖然佢只係1000yen,但係味道絕對唔求其
叉燒係慢煮所以好嫩,食落好彈牙好香
湯底係鹽味豚骨魚介湯底
雖然望落好杰但其實唔會太濃
加埋叉燒黎食就會冇咁heavy
麵就好掛湯,好彈牙
但因為叉燒實在大出眾
我只係記得叉燒個味而唔記得個拉麵個味

走既時候有好多女女等緊食

d叉燒多到
食完Lunch今日既行程已完
之後就去番大阪鳩行下
首先要行番1公里去丹波口站番京都站

因為今日仲用到張周遊券
而我想去心齋橋行下
所以用一個十分繁複既方法
就係搭はるか去天王寺
唔通搭新快速轉環狀線咩,頭都暈
之後轉大和路線去JR難波
再行番過去心齋橋

はるか呢架野作為JR往來機場同京阪既皇牌路線
成架車都係遊客多過日本人
仲要俾無嘴賤畜污染埋
本身架車同呢隻野都唔夾

連落車都要見到

點解連個站都有
原本佢仲有同大阪環狀線合作
天王寺站就係其中一個有裝飾既站

因為去JR難波實在太疏
有成半個鐘俾我行陣天王寺
附近好多新商場行
但真係好撚多人
所以都係縮番落月台等車去JR難波

難波地底又係一個大迷宮
又有JR又有地鐵又有近鐵
全部都有地下通道同地下街駁通哂
我覺得地底相對地面冇咁易迷路
唔駛過咁多馬路,剩係記底出口number上番去就得

香川照之個廣告搶眼過グリコ

因為本人太熱愛行路
其實係唔想俾錢搭地鐵
所以我之後就行番去難波
經堺筋行3公里落去新今宮
中間會經過通天塔
堺筋係難波至惠美須町站中間係商店街
好多幾層樓既甜片舖可以行
人流都幾多下

行到近Donki附近就好多人
呢間Donki比道頓堀同天王寺少人但大啲
所以好行好多,貨品都好齊

過緊馬路就見到之前係見慣既黃昏
呢度多左好多建築物同人
對比山陰多左一種城市既味道

行完就係新今宮搭番環狀線返大阪
大阪環狀線本身都係好複雜
除左自己環狀線順逆時方向普通車之外
仲有大和路線去奈良方向既大和路快速
有阪和線去和歌山既紀州路快速 + KIX既関空快速
有去USJ既櫻島線直通運轉
當然仲有特急はるか同くろしお
而大部分車站都係得2個月台
又係好似名鐵名古屋站咁

今日行到攰就番酒店食やよい軒就算
なす味噌と焼魚の定食 (930yen)
味噌茄子炒得好有鑊氣
鹹鹹地甜甜地好好送飯
魚就外皮脆內嫩多汁
雖然係幾好食,不過嫌細舊左少少
味噌湯可以加錢改貝汁
但真係唔好加,鹹到腎病

Day 10 完
最盡試過省車錢新今宮行去天王寺 都要行大約25分鐘 未試過新今宮行去難波 下次可以試下
一條直路唔駛25分鐘吧
睇google map都係話15分鐘咋喎
一日食8餐
師兄戰鬥力好強
可能我行得慢 印象中果條大直路我行好鬼耐
Google Map個時間永遠都係錯既
差唔多次次都要行比佢預計多既時間
我又覺得好準喎,除非佢顯示咗另一條完全唔同既路,否則我行既時間同佢所預測既非常接近
可能多馬路過所以會慢左
但Google Map成日會計左水平面行路時間
山路同平路佢會出同一個時間
但正常就唔會差太大分別
我嗰陣一個人去大阪 住新今宮啲cheapcheap酒店 係條後巷入面 諗起都覺得勇
其實佢會加入埋斜度因素,我試過睇一段落斜路既時間,如果將兩個起點終點相反變成上斜路,佢會計多啲時間
最唔準既地方係好多時佢係計行馬路而唔係行人路,如果要落隧道天橋,或要行遠啲既紅綠燈先過到馬路,好多時都唔識計埋呢段行多咗既路入去
一向西成區唔好去,尤其單身女

動物園前站附近/痴住jr路軌大馬路果d旅館還好, 都算燈火通明
向南落去果d就真係危險
自己去大阪好鐘意住呢頭 果頭啲hostel啲獨立房一晚130$ 好能抵
附近又有間玉出 又有激安 d野平到痴線
係, 有獨立冷氣有雪櫃
交通有齊地鐵、JR、南海電鐵
一條友去一定住新今宮
想知東京有冇啲類似新今宮既地方 東京度度都好貴 講真唔太介意露宿者呢種治安問題
好似得南千住, 但都係偏貴,好多都要3000yen一晚
去旅行Google話親10分鐘果d,我都預多2-3分鐘,我極度懷疑佢係set香港人行返工果d步速,然而我去緊旅行
巢鴨?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞