[腳痛勝景美食團]用12日獨遊關西 (山陰‧琴平‧天橋立‧京阪)

588 回覆
56 Like 2 Dislike
樓主買邊張PASS? JR關西山陰地區個張?
有次0係宇多津返岡山...
一架車去高松 一分鐘後去岡山 心諗 仲密過黨鐵
跟住高松個架車黎到 我又背住坐... 望下電話 過曬鐘 唔係好對路 之後先知原來分體 即刻衝上車(好彩無衝錯卡) 唔係就比人帶左去高松...
係福岡韓國遊客既數量係極多
因為佢哋首爾釜山飛過黎都好快

柯南館同鳥取砂丘架麒麟巴都有好多係香港人
Day2-5係山陰&岡山
Day6-10係關西廣域
上年9-12月台灣做過桃園機場直飛鳥取機場短暫直航。我上年11月由米子去境港架火車都突然有一大班台灣人同車,坐隔離個阿叔一開始仲用日文同我講嘢,見我無反應先再用國語同我傾偈
我上年去山陰反而甚少見到香港人,係玉造溫泉食晚餐時隔離枱有香港師奶,同埋米子、境港酒店遇到香港人,去到景點只聽到日文,足立美術館就多返啲鬼佬
上次去聽到最多廣東話既地方係

大山黑牛處強小亭
香港人主要都係去啲行街食野地方同溫泉酒店
啲文化氣息野就真係得外國人欣賞
係,佢二樓專門招待香港人,所以成層都係廣東話
不過奇怪既係之後既旅程無再撞過喺強小亭、酒店見過既香港人,甚至去境港JR遇到既台灣團都無再見過,我都係去啲大路景點啫,點解大家好似消失晒
令我想起山陰既鐵路去到16年先開始有自動閘機, 當地居民覺得好神奇 (雖然唔多唔少係有D 節目效果)
但到而家都仲係好多站未有,連鳥取駅呢個主要大站都未有
上次去山陰去左石見銀山冇去足立美術館
兩個完全唔同景點冇得比較。不過如果同樣係庭園個人覺得由志園靚過足立美術館
講得唔好 應該係話因為冇時間 只可以2揀1我揀左石見銀山

一路睇個post就諗返之前去d行程 係等車耐d不過周圍都靜靜地好正

希望可以係大陸班直航開之前去多次
琴平?
我反而係石見銀山vs倉吉北榮町我揀左後者
石見銀山搭車耐過玩
夾埋JR時間直頭災難
我去過石見銀山, 的確因為班次問題你至少花半日係個到

但我奇怪既係個到有條村, 條村入面有間好靚既麵包鋪, 個到遊客都唔多, 真係想知邊到有生意佢交租
之前自己一個去岡山玩又係住呢間 好正
不過我住普通膠囊
我比間麵包店吸引左入去 但我覺得唔岩我口味

其實石見銀山冇咩睇 可能我冇去個資料館了解左佢歷史先行啦 最正係係個山度踩單車
夾班次真係想死..
通常月台都有寫定邊卡去邊
石見真係要預成大半日。
今次去琴平就係去金刀比羅宮
係全國金刀比羅神社既總社
最出名既就係行撚到仆街既樓梯
呢一日天氣麻麻
不過都有好處
就係之後我唔駛行得咁辛苦

係站前一路直行
會經過琴電琴平駅
陣間會係度搭車走

之後一路都會有路牌指你行
你見到呢個黃色大牌跟住行就得

陣間落山係呢間野食Lunch

呢間野有烏冬班可以學整烏冬
有得學整烏冬
我就不了,買現成算

呢間就係溫泉旅館
古色古香咁,但住一晚好撚貴

當見到條樓梯
就證明你接受最少785級既挑戰

因為只係朝早8點幾
大部分舖頭都未開
而佢地都會係門口當眼地方擺支行山竹出黎
可以俾啲老人家同虧佬頂硬上
但係都海鮮價下,100yen至300yen都見過
仲要還番去舖頭
又唔驚冇人還既,拎碌竹番去打狗咩

為有令上山既人知道行到邊
每隔幾級就會mark低係第幾級
呢度係第100級
因為都唔係好斜,所以冇難度

過左100級之後就開始出現比較多既連續樓梯級數

係第168級之後情況更加壞
開始收慢腳步同索氣

當你見到前面有個古建築
證明你就快去到Checkpoint
望番轉頭其實都已經行到好高

恭喜你行到Checkpoint 1
呢度就係金刀比羅宮...既門口
只係位處第385級
門口句日文解微笑和幸福
但個人樣好似係笑鳩我行到成隻狗咁
包括埋下面行緊上黎既嬸嬸

上次去琴平就係on99 do咗ic card入閘
(明明係旅遊點唔明點解無
跟住要去窗口俾錢同埋會俾張紙証明係俾咗現金
之後返到高松搵職員cancel返個record
仲要俾人閪面的
拐杖可以喺梯級起點附近間觀光案內所度拎,免費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞