[腳痛勝景美食團]用12日獨遊關西 (山陰‧琴平‧天橋立‧京阪)

588 回覆
56 Like 2 Dislike
多謝咁多位對我上一次行程既支持
[極限挑戰]用10日獨遊半個日本
https://lihkg.com/thread/1957043/

打鐵趁熱
今次寫既係第二次獨遊日本既經歷
--------------------------------------------------------

經過上次經驗
本人對日本公共交通既理解已經到達妖魔既級數
對自己既體能亦有左充足既理解
係上一次回程飛機我已經思考緊下次去邊度好
想繼續去啲我未去過既地方
腦人面好快彈出一個選項 - 山陰地區

點解對呢個地方咁著迷呢
主要係因為月曜から夜ふかし呢個節目
我有好深刻印象節目有一排成日拎島根同鳥取黎恥笑
話係全國知名度最低既兩個縣
話當年日本只有呢2個縣冇Starbucks (而家有)
有一次鳥取縣PR直頭去節目做埋特輯自虐
所以有機會都想睇下係乜一回事

今次既行程偏向早睡早起為主
因為鄉下地方夜少少就乜撚野都冇
如果上次止渴唔夠喉既話
今次行程加碼!而且更深度!玩12日!

時間:2019年5月尾
本人行程既3個特點
1. 行餐死
2. 食得好
3. 早起身
4. 痴撚線

Day 01
UO898 HKG -> KIX
關西機場 -> 新大阪 -> 宿岡山

Day 02
岡山 -> 松江 (八雲庵) -> 出雲 (舊大社駅,出雲大社[國寶],古代出雲歴史博物館) -> 宿松江

Day 03
松江 -> 安來 (足立美術館[日本第一庭園]) -> 米子 -> 境港 (水木茂大道,水木茂記念館) -> 松江 (松江城[國寶],宍道湖夕陽),宿松江

Day 04
松江 -> 倉吉 (鳥取二十世紀梨紀念館,白壁土藏群) -> 由良 (青山剛昌故鄉館) -> 宿鳥取

Day 05
鳥取 (鳥取砂丘,砂之美術館) -> 宿姬路

Day 06
姬路 -> 倉敷 (美觀地區,Outlet) -> 宿姬路

Day 07
姬路 -> 琴平 (金刀比羅宮) -> 高松 (栗林公園) -> 岡山 -> 宿姬路

Day 08
姬路 -> 神戶 -> 大阪 (萬博紀念公園) -> 宿大阪

Day 09
大阪 -> 京都 -> 天橋立[日本三景之一] -> 西舞鶴 -> 京都 -> 宿大阪

Day 10
大阪 -> 京都 (京都鐵道博物館) -> 大阪 (心齋橋,新今宮),宿大阪

Day 11
大阪 -> 京都 (宇治大吉山) -> 大阪 (天滿橋,梅田) ,宿大阪

Day 12
大阪 (黑門市場,難波) -> 關西機場
UO899 KIX -> HKG
即留名 再追
上次個訓行程plan左一年
今次呢個行程好啲,半年
一如以往,都係搭UO,因為平

屌個早餐先
諗住入禁區食老麥就算
點知原來裝修緊,得番幾間新野
咁好啦,照殺
滿泰
點解揀呢間?因為早餐佢最平

炒蛋,正常味道,唔鞋
彼德包,口感麻麻
泰式牛肉船麵,個湯濃味香口
但食完好口渴
凍奶茶,係泰式奶茶嗰種
但係我叫少甜佢多甜
唉,去水機加水飲左佢算

UO基本上都係中場客運廊
開左間Line餐廳,打卡一流
不過而家咁既時勢…

準備上機

架機都幾鬆
我隔離冇人坐包哂成行

見到日本了

UO機上面有得買南海電鐵優惠飛
係幾抵,不過今次唔用佢

落機!見到好多CX

因為冇乜人過關所以好快
拎行李又冇check我
15分鐘搞掂哂

出境大堂隔離有Information Center
係呢度買京阪神既Pass會比較多人serve你
啲職員會比較熟,英文都好流利
如果plan過行程不妨係度買唔好出市區買
我買左1張京阪 + Osaka Metro 觀光乘車券遲啲用

之後就搭南海電鐵

JR同南海個ticket office排哂隊換Pass
我就去冇人用既南海電鐵票券機度買飛
就係呢張係人都買得既關西機場地下鐵特價通票
1000yen幾抵玩,包2程車
1. 南海電鐵關西機場去難波
2. 大阪地下鐵難波至其中一個站出閘

正常關西機場出新大阪
搭JR Haruka係最直接又唔駛轉車
換嗰張HARUKA折扣券就1320yen
係office又要排好耐隊
而家都4點半,換得黎都5點
如果走埋車再等可能7點先到新大阪
我仲要寄存行李,換Pass,買新幹線飛
可能夜到9點幾先去岡山checkin同食飯
第二朝又要好撚早起身趕車
所以買呢張飛可以快快手買完落月台見車就上

到月台,都係4點半姐

有錢人搭呢架

我就搭呢架
差幾多錢? 撘開南海電鐵
第七日有啲痴線
https://beauty-upgrade.tw/112417/

所以咁耐以黎成個日本係呢兩個地方冇事
岩手跟隨其後
張野加左價要1020yen
不過都抵
南海電鐵搭普通車去難波都930yen
姐係90yen就可以轉地鐵
搭1個站都唔止呢個價啦
難波去新大阪280yen唔駛轉車
計落平190yen
但如果你剩係去難波就係uo買飛平
留名
好掛住日本
上次冇用呢張
蝕左90yen
山陰有直航機其實好多香港遊客
本身唔多外地遊客更加覺眼
境港漁市/鳥取沙丘真係三步一廣東話

文化類景點 eg 足立美術館 出雲大社
就真係得日本人 唔見晒d香港人
香港係文化沙漠係咁上下
我去嗰陣可能真係淡季得好緊要
冇乜點撞到香港人
我係米子撞到既都係話去行Aeon
境港漁市因為唔係食飯時間所以冇去
但係條水木茂大街真係鬼多過人
鳥取直頭人都唔多個
唔記得講埋Aeon
香港師奶必到景點
山陰旅遊景點應該係得出雲大社最多人
點解唔去姬路城
米子真係6 7點已經死城
上次去米子有日7點已經無野做,就去行aeon
有幾個架妹原本係aeon返工執緊貨
跟住有店員嗌話d壽司開始特價
個幾個架妹就衝過黎買,買完又繼續執oc
姫路城以前去過2次了
同埋嗰幾日返到去都已經收左皮
On
留名
我都鍾意睇月曜
一邊睇一邊mark 低咗好多地方想去
點解大阪京都兩邊走
我一定坐空港特急,費事拎住個喼同班通勤客迫
HX就收皮,山陰應該靜返唔少
HX米子其實幾好客
上次淡季坐都90%滿
真係收皮唔知老母會唔會接手

廣島岡山高松米子都係UO
plan行程會方便好多
覺得會接岡山同米子。
Lm
好掛住去旅行既日子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞