[本地足球] 2019/20 港超聯、亞協及香港隊世盃外討論區 (74)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
已訂
全力支持植詠珊做新一代NO.1 youtuber 
球證醒目,由佢哋打餐飽
cls
真係要CLS
仲未夠100
真,一陣誤中埋我點算呀
屌渣流灘係咁bbbbb
迷Cat黨主席
sub咗 仲差兩個
夠100要求詠珊上黎SAY個HI
甚至繼續支持下一季
仲想嚟真波
mission complete 🤟
真波還真波 個龍係真廢
亦師亦友 郭子堦向佐佐木周偷師
04月14日(二) 22:43

今季從佳聯元朗轉投香港飛馬的中場郭子堦(Bobby),自2月開始於「菁英盃」及「足總盃」逐漸得到更多上陣機會,偏偏賽事卻因新冠肺炎疫情叫停,性格樂觀的Bobby仍認為,能夠跟亦師亦友的日援佐佐木周(Shu)做好朋友,從這位前輩身上偷師,自己依然得多過失!
■圖/文;何彥霆

雖然郭子堦今季要待至下半季才有較多落場機會,但他認為自己經過鍛煉和考驗後,反而可以走得更快更遠︰「飛馬陣中有踢咗好幾年嘅球員,對我嚟講係一種壓力,但有一班經驗豐富嘅球員帶住,我無論喺比賽或訓練都提升得更加快。」

Bobby續道:「呢度好多隊友都會指點我,有時我練波犯錯,佢哋都會同我講番下次可以點做。今季等到2、3月開始有上陣機會,因為疫情停咗固然可惜,但都冇辦法,始終健康要緊,嚟到呢度有機會爭正選位置,已經覺得要感恩多過可惜!」

相比起「好波不如好運」,似乎郭子堦與佐佐木周都比較注重「好品」,兩人對對方的評價有如一面鏡,當中阿Shu雖與球隊提前完約,但仍對這位前隊友讚不絕口,並希望盡快再次並肩作戰︰「我好欣賞Bobby做事嘅態度,無論訓練同比賽都會盡全力應付,我有時都想同佢分享吓自己嘅經驗,因為佢真係一個好學嘅人。或者我哋性格同思考嘅嘢好相似,所以做到好朋友!」

Bobby則笑言,他倆相似的地方不止性格︰「我都覺得同佢好相似,特別係對足球嘅熱誠。其實有時訓練,隊友望見我哋背影都會嗌錯我哋!某程度上我好幸運,喺唔同球會都遇到一啲同自己目標相近、工作態度認真嘅人,推動我去做好啲,要比人哋更加勤力同做得更加好!」

【郭子堦Profile】

出生日期:1996年12月26日
位置:中場
曾效力球隊:
標準流浪、標準灝天、佳聯元朗
現效力球隊:香港飛馬
球衣號碼:5

【佐佐木周Profile】

出生日期:1991年2月12日
出生地點:日本
位置:進攻中場、前鋒
曾效力球隊:馬可尼神駒、黑鎮斯巴達、環球、標準流浪
現效力球隊:香港飛馬
球衣號碼:11

●自創有趣Game鞠住躬頂波

面對「疫」境,近乎全球足球員都無法如常操練,只可自行家居訓練保持體能及狀態,郭子堦及佐佐木周靈機一觸,設計出由兩人互相鞠躬頂彈地波頭槌的「Arigatou Challenge」遊戲,阿Shu說:「最近大家都唔可以如常集體訓練,我哋構思咗一啲喺室內做或一、兩個人做嘅有趣運動,拍咗啲短片,大人、小朋友都可以嘗試跟住做。」
Bobby則謂,希望大家能夠逆境中自強:「呢排冇比賽,我同阿Shu可以話係苦中作樂,希望畀啲正能量大家,練習頂頭槌時可以更有趣味性!」
唔廢點真波
sean番咗uk
咁睇gio應該自己係廣州買/租咗屋?
有講香港波既youtuber我就cls
有本地球員向香港文匯報記者投訴,指會方近月一直拖糧,近日再收到職員訊息:「各位職球員:由於經費轉賬有誤延期,球會將於今個星期尾至下星期初派發部分薪金,其餘將於本月尾至下月初處理好,不便之處敬請原諒!」

由於球圈太細,本地球員遇上同類事件都甚少會發聲,只有外援有膽與會方直接對話。據悉會方為了平息勞高及杜度等巴西球員的怒火,上月中已先向他們支薪。至於其他球員,部分仍只收到2月的半數人工。此外,亞洲足協昨日宣佈今季亞洲賽再度延期,所有5、6月的亞冠及亞協比賽將無限期押後。馮凱文指,這對球隊影響很大:「如果港超9月重開下半季,但萬一亞協盃7月開打,我們應不應該放外援回國探親好呢?」
會唔會搞搞下
搞到連杜度都離隊?
陳平昨大派定心丸說:「贊助商確出現資金周轉問題,加上以往親自來港遞交現金的做法,疫情下行不通。幸而,對方已答應短期內以其他方法提供資金,有望最快本周出糧。」
欺善怕惡?
對質就可以早啲出糧
唔敢出聲就繼續拖糧
家下當我地香港球員係咩
咁要問下陳偉豪了
9成9黑錢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞