[本地足球] 2019/20 港超聯、亞協及香港隊世盃外討論區 (74)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
非洲布隆迪連直播都冇憑咩做五大聯賽之一
南華光輝歲月
係都唔奇
雖然我 ff最好 8/9港超轉會窗重開,垃隊飛馬個別菁英可以轉會助陣其他隊, 但可能未必真係開
轉會窗,何況未必有offer其他球隊可能無 budget簽人
香港技術型球員去台灣留半年可能有著數

啱啱睇完台甲罁鐵對航源半場,睇到唔少門前機會都入唔到,強度比港超差,球員基本上想爆就爆到其他人。

所以上次龍仔踢亞拹打航源踢到成個美斯咁,班奇以為攞過好多獎係常規正選
半年低薪已經好難捱,又無波踢 keep狀態
攞埋剩低個份糧再去台灣踢半年,應該夠收支平衡,可以保持狀態
重可以順便溝台妹
足總主席貝鈞奇收集意見,周四開會內部商討之後,有意採納部份球會的意見,就是暫定在9月復賽直到完成今季,之後甫一完季便小休一會,然後再直接去開新的一季,間接否定了在疫情下倉促由跨年制轉成年度制的建議。
下一步,足總將在下周四(4月16日)召開董事會,商討各種可能性及後續問題,估計9月復賽、完季後無縫銜接的方案跑出成數最高。

足總保就業傾向9月復賽 踢至完季後小休即開新季
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/6252279
台灣球員身份係台甲本地應該得朱恩樂有港超外援水平,佢應該同辛祖同 lv, 但速度快 d感覺國家隊作用比較大,辛祖港超就狂入波神射手
我記得頑皮五兄弟
如果冇疫情港超隊可以搵佢試吓
變得咁快既之前大部分隊先話轉年度制
咪撚轉啦 多舊魚
【體壇停擺】港超重開預有隊退賽 流浪:如有補貼將考慮完成餘下賽事

足總高層周四初步決定不會腰斬今季港超聯,亦不會早於9月復賽,而部份港超聯球會已收到足總初步通知。標準流浪總監李輝立今表示,陣中外援已陸續離港,不過,如復賽可續獲補貼則考慮完成餘下賽事。

足總收集過各港超聯球會對餘下賽程的建議,主席貝鈞奇昨與行政總裁溫達倫、董事陳志康及競賽部商討餘下賽事安排,而貝鈞奇謂,過半球隊數不希望腰斬賽事,現傾向順延賽事至9月,並正整理相關細節。

由於標準流浪及香港飛馬已提早與球員解約,後者表明就算9月復賽也不續戰,復賽後隊數可能減少;消息指,足總有研究到一旦有隊棄戰的應變,包括剔除該隊聯賽戰績,另外亦會順延球員今季合約及註冊至完成今季賽為止。足總下周中召開董事會商討。

飛馬已於早前與大部份員解約,外援亦已相繼離隊,而會長羅傑承亦公開承認,就算港超聯9月復賽,亦不會再參加,至於與飛馬同陣線的流浪總監李輝立今表示,已收到足總高層口頭通知可能在9月復賽的計劃,惟球隊目前是抱觀望態度。

他謂:「大部份外援及本地球員已解約,至於9月是否會參加今季餘下聯賽暫抱觀望態度,如政府可續補貼場租等開支是會考慮。」他透露,政府承擔早前將馬澳足球中心閉門作賽開支後,為球隊節省超過4萬元開支。

記者:曾雁平
可能有堆球員反對呢
轉制咪有可能今季完後幾個月又無收入要等下季
專欄輪住嚟 識居安思危同寸都係事實

早排見陳偉豪喺自己facebook專頁,出咗篇嘢提醒球員要有危機感,又話要珍惜仲可以踢波嘅機會,心諗唔係有咩事將會發生吖嘛!

點知,真係有事發生!原來除咗啲外援之外,同香港飛馬提早「分手」嘅仲有「偉豪」。「『偉豪』點呀?之後有咩打算?」「幫你手講波囉!」「仲有得講實預你嘅!但你會唔會又好似今季季初咁,又有班落㗎?」「好多個月之後嘅事啦,到時再算,有會簽嘅話,我諗我都會繼續踢嘅。」今季開始之前,見當時「偉豪」話會去踢港甲,咪諗住搵埋佢幫手講波囉,證都幫佢做埋,點知轉吓頭就簽咗香港飛馬做球員兼助教。

咁依家提前回復自由身點算?「其實我今季開始,都有返緊一份工,係文職嚟,依家唔使踢波,咪每日返工囉。」你一向咁多嘢講,唔講多啲?「今次疫情對球圈嘅影響好大,大家做球員嘅一定要居安思危,要早啲去未來打算,如果唔係一個浪冚埋嚟,如果毫無準備嘅話,死咗9成。」至於「偉豪」口中嘅居安思危即係點呢?「哦!咪好似我咁囉!我好早已經有地產經紀牌、保險牌同教練牌,早兩年亦都開始咗『足球小將』呢個計劃,所以就算真係唔再踢波,我都唔會餓死先!我唔係寸,呢個係事實!」

無錯!你識得居安思危係事實;但你寸,都係事實!

「大頭」
講真七八月一係熱到中暑一係打風落雨
有咩可能踢正式比賽
大個仔時常靠關係 和時代接軌
支持大細豪返南華
寶島聯賽開鑼 香港代表記得吼路呀!
04月10日(五) 20:49

正當世界各地的足球賽事,均受新冠肺炎影響下暫停之際。疫情漸趨緩和的「寶島」將於周日(12日)展開企業甲組聯賽,首輪更上演「南北打吡」,由北市大同和高市台電爭響頭炮。同時北市大同今季在「亞協盃」,將與香港代表和富大埔爭奪I組的出線資格,「綠戰士」正好趁今次機會刺探軍情!

港超聯盟主和富大埔在今屆「亞協盃」,與中華台北球隊北市大同同處I組,假如傑志在亞協附闖過高巿台電一關,亦會加入I組戰團。所謂「知己知彼,百戰百勝」,這場在周日(12日)下午4時開打的「寶島」甲組激戰,北市大同對高市台電,絕對是香港代表窺探敵方實力的良機。大同自2017年改制後連奪3屆甲組聯賽冠軍,實力不容忽視,上季更以21戰得52分,3分之差壓過高市台電奪冠,從而奪得「亞協盃」小組參賽資格。

去屆榮膺最佳教練獎,67歲主教練強木在,今年繼續領軍,惟金手套獎得主,曾有傳加盟大埔的潘文傑已離隊他投,預料中華台北後備守門員、27歲的施信安將接替鎮守大門。

此外,雖然首席射手馬可費內路斯、主力後衛陳威全,轉投台灣鋼鐵,但去年射入20球的科特迪瓦前鋒Ange Samuel,以及「土耳其火槍兵」入籍台腳朱恩樂仍在陣中,相信攻力不減。值得一提的是,去年6月中華台北贏港隊2比0一仗,朱恩樂和另一位大同前鋒陳瑞杰均是箭頭之一,他們曾作客香港的經驗,絕對是大同征戰「亞協盃」一大優勢。

其餘主力還包括洪賜丞、翁偉賓、前日本U23原田拡帝、洪都拉斯中場Elias Argueta等,又有同來自洪國的後衞高易南,由台中FUTURO來投補強,大同隊的整體實力絕對不較過往遜色。如果和富大埔希望在I組爭奪唯一一個出線資格,定必要對北市大同做足功課。

【2020企業甲組聯賽隊目表●主力球員】

北市大同●Ange Samuel、朱恩樂、陳瑞杰
高市台電●陳昭安、林約翰、陳毅維
航源FC●陳慶烜、Judelin Aveska、黃秋霖
台灣鋼鐵●潘文傑、班奇、馬可費內路斯
台中FUTURO●朱益成、陳庭揚、李茂
璉紅臺體●陳柏諭
銘傳大學●王仲禹、田所隼乃介
紅獅FC●Diego Ramirez、井上湧貴
7,8月天氣惡頂
命運注定?Iron man「均宜」要照顧蜘蛛俠
04月10日(五) 21:30

如果用「大細路」來形容盧均宜,相信應該無人會質疑,但這位富力R&F球員成為爸爸後,「大細路」也要成長去照顧「真細路」!「湊仔公」雖要捨棄一屋最愛Iron man珍藏,但細仔「亨亨」卻「子承父業」獨愛蜘蛛俠。剛巧在《Marvel》劇情中Iron man也視蜘蛛俠如己出般照顧有加,難怪「均宜」都認為這是命運安排,註定要為這對仔女付出一切! ■文:司徒子文

在每個「大細路」心目中,都希望家中放滿喜歡的Figure玩具,更會視之為命根,這一點對「均宜」來說也不例外。不過自從家裏多了6歲的Lena、以及3歲的「亨亨」兩位新成員,「均宜」的命根也轉換成為一對仔女:「為咗老婆可以方便啲照顧兩個,所以之前就決定搬屋。咁要搬就梗係要捨棄一啲嘢,雖則我嘅Figure儲咗好耐,都冇辦法啦。」

盼「亨亨」堅持熱誠勇於迎難

Iron man雖然遷出了「均宜」的家,但卻有另一新歡接力入主:「細仔『亨亨』好鍾意蜘蛛俠,咁為咗氹佢,買玩具係最直接方法。不過我最想佢大個仔後,可以學到超級英雄咁,即使遇到幾多困難同挫折,都要堅持自己份熱誠同執着,千祈唔可以咁容易放棄,要勇於面對困難先係真正嘅英雄!」另外,「均宜」亦覺得自己喜歡Iron man,而「亨亨」就喜歡蜘蛛俠,像是冥冥中註定,因為劇中兩人關係猶如父子,可以為雙方付出所有。

與愛女砌Lego享天倫樂

除了「亨亨」外,平時喜歡砌模型的「均宜」,也遺傳給了大女Lena,更成為兩人親子樂時間:「個女就有啲似我好鍾意砌Lego,有時候買咗番嚟,我會同佢一齊砌,享受吓呢段屬於我兩個嘅私人時間(其實自己都想玩)。啲朋友有講過擔心女仔鍾意砌嘢會變『宅女』,但我見佢砌Lego時候好專心好投入好有耐性,咁算唔算做『宅』呀?」然而,一切對於「均宜」來說,仔女能夠在開心愉快環境下健康成長,這才是天下所有父親共同心願,尤其在疫情橫行世代,能夠「宅」在家裏與最愛一起砌Lego、玩蜘蛛俠,這才是世界最大幸福!

辛勞程度冇得比 太太至係真‧英雄

別看「均宜」一臉稚氣,其實已屆35歲步入足球員黃昏時期,但要在香港養大兩個仔女,經濟壓力可謂相當巨大。然而「均宜」直言太太Canmy的辛勞比起自己是冇得比,她才是家中的「超級英雄」:「養兩個小朋友雖然要使唔少錢,但其實花心機去教導都好緊要。我自己呢兩年因為喺廣州訓練,好無奈咁將教導同照顧仔女嘅責任,推咗喺老婆身上,而我都知道係一件好辛苦嘅事!」

自己慳啲使畀仔女學嘢

「均宜」續道:「不過,作為職業球員,我都要有專業態度去面對自己工作。鬼叫自己鍾意足球,一做就要做到最好,咁先對得住自己,對得住球迷。經濟方面,自己喺內地生活使少好多錢,咁就可以留畀仔女學吓英文、學彈琴呀等等,但最重要、最重要都係佢哋開心快樂咁成長!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞