[本地足球] 2019/20 港超聯、亞協及香港隊世盃外討論區 (74)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
thank you
同門師兄弟 故事大不同

孫銘謙與何振廷出自同門,卻素未謀面。一位自中學伊始嶄露頭角,被視為一顆新星,現已躋身「大港腳」行列;另一位雖曾貴為港青「黃金一代」,事業發展卻未如人意。兩個截然不同的故事,竟在上季的凱景開始拼湊在一起,還在今季和富大埔的舞台上,合演高潮一幕。 文:黃雋謙

「阿廷」何振廷和「孫銘」孫銘謙的故事,可從傑志足球學院說起。兩人雖出自同一師門,但因為「阿廷」較「孫銘」大兩歲,一直分屬不同梯隊,彼此互不相識。直至踏上中學階段,「阿廷」率先踏上香港足球的鎂光燈下,2014年入選U17代表隊,為香港史上首次出戰亞洲U16錦標賽,當屆隊員更被譽為「黃金一代」,單是這個美譽已羨煞旁人。「『阿廷』係黃金一代嚟!之後我哋嗰屆外圍賽就出局,仲畀人話唔及佢哋嗰班!」孫銘謙道。

風水輪流轉,「孫銘」自踏上高中後足球事業一帆風順,連續兩年在學界決賽「梅開二度」,為拔萃男書院兩奪港九區D1冠軍,優秀表現令他成為港青常客。反觀「阿廷」就讀的聖保羅書院因並非足球名校,出賽學界數年未曾染指錦標。「If you can't beat them,join them」終於在中五期間,「阿廷」獲得轉讀男拔的機會:「其實有人問過我轉唔轉過去,但嗰時我都就嚟畢業,所以冇轉到……」一次機遇的錯失,令「阿廷」隨後數年淪為配角,足球之路更被師弟「孫銘」後來居上。

馮凱文上季「撮合」兩人

直到上季,時任凱景主帥馮凱文向傑志借用何振廷到陣中,無意中把孫銘謙和何振廷的故事交織在一起:「嗰陣同『馮Sir』完全唔識,但唔知點解借我過去,佢又好肯畀機會我。凱景第一場波其餘10個球員都踢過職業,得我未踢過,都有得打正選。」何振廷道。一次機緣巧合造就兩位小伙子,由從未同台,到首度合作,更發現彼此原來相當合拍。「有時同啲大佬練波,我會好拘謹,但同『阿廷』一齊,我就會係咁講嘢,有佢喺到我會安心啲。」孫銘謙說。

這對「孖寶」今季追隨「馮Sir」轉投和富大埔,孫銘謙自覺需擔當更重要角色:「球迷對大埔要求高啲,所以我覺得就算我哋後生,踢出嚟都唔可以太差。」然而季中「綠戰士」曾一度陷入連敗低谷,「阿廷」更在1月對冠忠南區一戰,因傳球失誤連累球隊輸波,賽後他自責不已:「嗰場波打多個,我哋好想贏,但就因為我而輸波,覺得自己可以做得好啲。」

合力助和富大埔打番起

知恥近乎勇,「阿廷」隨後在2月「菁英盃」賽事,憑一記「世界波」助球隊逼和愉園。其後輪到「孫銘」發威,個人連入兩球賽和南區2比2。之後有他們一同亮相的賽事,和富大埔更愈戰愈勇,「菁英盃」以2比1勇挫富力R&F,力阻對方闖入決賽一戰,堪稱是兩人代表作。雖則球隊最終「足總盃」4強出局,但大埔今季的最大發現絕對是「阿廷」和「孫銘」這些年輕球員,他們合演的青春篇章,定必繼續上演,球迷就請拭目以待!

綠戰士孖寶互笠高帽

何振廷、孫銘謙僅相識2年,便已分外投契,更互相了解對方。外界經常形容孫銘謙為人欠缺信心,但「阿廷」透露真實的他並非如此:「佢唔係咁冇信心,只係喺人面前表現得好客氣,佢喺球場上踢波其實好有自信。」

學網上高人勤力加操

「孫銘」亦「禮尚往來」誇獎對方:「『阿廷』好有上進心,成日練完波繼續加操,對住幅牆傳幾百球。」

事實上,兩位最近得以輪流做主角,其實全靠苦練有功,何振廷拆解他們「大爆發」的原因:「『孫銘』之前上網睇到有個人,練射波射咗4萬球,由第一球射得好差,到最後幾球腳腳靚波。之後我哋就參考佢,每次練完波都各自加操100球。」

何振廷Profile
年齡:21歲
位置:中場中、防守中場
身高:1米74
體重:66公斤
現效力球隊:和富大埔(傑志外借)
曾效力球會:傑志青年軍、港大晨夕天旭、凱景
今季上陣/入球:14場/2球

孫銘謙Profile
年齡:19歲
位置:翼鋒、前鋒、左後衞
身高:1米79
體重:70公斤
現效力球隊:和富大埔
曾效力球會:傑志青年軍、凱景
今季上陣/入球:19場/3球
扮慘 R政府資助姐
放假好悶係屋企打個 飛機先
2018 FIFA世界盃KONAMI盃 (因為個patch香港係經典隊所以開唔到世界盃)
分組就取代左亞洲最低排名嘅沙地

屌 數值真係差好遠

有無得唔握手?

正選陣容 咁多場都係咁打啦 泊大巴

俄羅斯 1-0 香港
俄羅斯 0-0 香港 (Save load)
黃威 1-0 烏龜

我祖又入波又助攻 唔反了

暫時踢咁多場唯一一張牌

香港 2-0 埃及 但中國輝救左好多球 艾里奧都護左次空門

呢個難度其實唔save load都可能出到線

16強贏1-0
8強輸左場2-0再save load
孫銘絕殺2-1入4強

抽返烏拉圭好無feel

球員低數值好難入波 但泊大巴都有得打 聽日打埋個兩場佢
五年前港隊 vs 現役港隊啦
南華如果有番我大佬, kkp, 歐沖, cow sir, 強哥就
上下半場各踢十分鐘啦

又或者請隊關島業餘球隊嚟,等陳7入返幾球,讓香港球迷重温關島屠夫英姿
關島已經唔會咁易比香港大炒
唔請關島國家隊,請隊關島業餘水平球隊或者學界嗰啲
人地會唔會咁無聊特登飛黎香港畀你大炒呀
近年關島無錢,成績一落千丈世界排名排 199,打黎都無隱

如果要揾島國所羅門羣島世界排 名141,
排名同香港同 lv值得打下,台灣上年打輸左 球
台灣上年打輸左1球,大洋洲人d身體質素幾好
上年有份嚟踢河水盃奧克蘭城嗰位利亞拉法幾好波,之後去南非超就踢唔出水準而家冇班落。應該啱港超中型班用,不過唔知太平洋島國球王會收幾錢一個月?
懷念冰河時期前既港甲
係喎
咁大哥計邊隊
上半場踢五年前,下半場踢現役
全世界都係咁,now講返相關嘅嘢都算,有人話tvb新聞有白俄、塔吉克聯賽精華。

過多排now可能買台甲播㗎喇。
外國有唔少電視台已經報尼加拉瓜、塔吉克、白俄聯賽戰果,外電啲片好多白超精華。

而家邊嗰國家聯賽想出名,立即理撚武漢肺炎開返波就得,連白俄預備組啲live收睇人數都多咗幾倍。
好平,大洋洲最top嗰批,大約10000 ~4~5千美金月薪不等。
喺印尼聯賽未踢已被通輯,幾時澄清吓?印尼媒體當年話佢係不正當球員。
牙廷孫銘
Applydaily

武漢肺炎疫情仍嚴重,今季港超聯勢將延至九月始有望復賽,部份港超聯球隊已停操,富力教練楊正光表示,球隊已停操兩星期,並計劃七月復操為餘下半季賽事作備戰。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞