[本地足球] 2019/20 港超聯、亞協及香港隊世盃外討論區 (74)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
我想問呢 點解你係隻雞嚟嘅
【武漢肺炎】港超聯爆欠薪問題 某地區球隊三月冇糧出

港超聯受武漢肺炎影響,除聯賽停擺,或延至9月始復賽,近日有傳由國內贊助商支持的港超聯地區球會,因贊助商資金周轉出問題而拖欠球員薪酬情況,該隊外援表明取回餘下合約薪酬才返回祖家。

近年部份港超球隊獲國內贊助商支持,然而經過疫情肆虐幾個月,連國內贊助商業務亦受到打擊,營運球隊的資金受影響,早前傳出有港超聯地區球會於二月開始出現拖欠球員薪酬,至上月中才發放二月薪酬,而踏入四月中,受影響球隊仍未有發放三月薪酬的任何消息。受影響球隊目前已停止運作,隊內外援因未獲發放三月至餘下合約薪酬,以至未能離隊返回祖家深受困擾,並準備在復活節假期後約見會方高層,希望得到回應。

消息人士說:「該隊外援在疫情下,早前已安排家人返回祖家,自己留港完成賽季,但不久便出現遲出糧情況,三月中才收到二月份薪酬,目前仍未收到三月薪酬,而四月至約滿的薪酬何時發放更是個謎,該批外援表明要取回應得薪酬才會離港。」

除外援被拖欠薪酬,本地球員亦難倖免,有球員曾向會方了解遲發薪酬原因,獲得回覆是國內贊助商因疫情令到資金流動出現問題,故較預期遲發薪的情況,而球會正向贊助商了解,希望盡快解決拖欠球員薪酬問題。該區隊與所有球員所簽訂的合約至六月底才結束。
直接開名啦
同開名無分別
就係你蘋果咁都唔開名先衰
毒果
唔知係一間定兩間球會拖糧
點解Cathy Youtube channel咁少人subscribe?
連登毒撚全面進場啦好嘛
Youtube: Cathy Chek 植詠珊
另外根據足總的建議,今季將暫援執行升降制。如球隊有意退出今季之港超聯,需要於月底向足總入信申請,但不會有任何處分,球會亦可繼續參加來年之頂級聯賽。惟球隊今季的所有賽績將會取消,料對排名有一定影響。據了解,有球隊將會繼香港飛馬後,申請退出本季賽事,故今個球季要安排的補賽,料遠低於47場。

https://sports.now.com/mobileweb/news/details?id=29138427239

除咗韓仔重有外援咩
死左腳都差不多做腥港人
垃隊
由國內贊助商支持的港超聯地區球會呢?
佢仲有亞協喎,唔係連呢幾場都唔打呀?
開得成亞協再算
打假波唔見佢哋報 係咪打假波唔夠料報
成龍oppa心諗嚟到重拾二春,家下play9me?
我珊is watching u
成龍如果想留香港
應該大把隊爭住要

Oppa就難講
專欄輪住嚟 巴古沙重輩分當基保大佬
04月13日(一) 20:15

今日同大家分享吓其他嘢,相信好多球迷朋友都聽過,日本同南韓球員特別重視輩分,就算平日幾多嘢講,喺前輩面前就聲都唔敢聲,情況就好似金承龍嚟咗之後,金玟基成個人靜晒一樣。

其實,重視輩分呢樣嘢,絕對唔係淨係日本或者南韓球員,好似蘇沙、艾華頓、狄卡奧、基爾頓同杜馬思,見到法比奧嗰陣,一樣好似啲百厭仔見到老竇咁,乖晒!而「大頭」今次想講嘅係巴古沙。

「大頭」曾經聽巴古沙講過,佢細個喺祖家踢青年軍嗰陣,喺看台睇住場上面代表球會出賽嘅基保,對眼就好似着咗火咁,當時成班細路一人一句,話將來要好似基保咁成為偉大嘅球員。結果,巴古沙足球生涯初期,基本上都係跟住基保條路行,前後腳去馬來西亞踢波,亦前後腳咁嚟香港加盟南華,之後好長時間都一齊喺港甲度過。

過咗咁多年,巴古沙仍然當基保好似大哥一樣,依家喺檳城定居同做生意嘅佢,之前就招呼過基保一家四口去佢嗰邊吃喝玩樂。今年2月頭疫情開始嚴重,香港人要四出撲口罩,巴古沙知道之後,就應承會幫手,點知嗰時已經有唔少人喺檳城掃罩,佢見撲唔到,就叫老婆喺沙磱月嘅外家幫手,最終搵到兩大盒。好記得當日佢一知道有,就打畀「大頭」話:「搞掂,叫基保唔使擔心,我會立即寄畀你,你收到幫我攞畀佢。」見你咁有前輩心,幫手做吓速遞又有乜所謂呢?

大頭
From: on.cc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞