[本地足球] 2019/20 港超聯、亞協及香港隊世盃外討論區 (74)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
無悔疫市開餐廳 劉浩霖跨悅困境

「一場毋須犧牲的勝利,的確讓人享受,但若然你曾克服過困境,滿足感會更大!」估不到西班牙中場大師「小白」恩尼斯達這番話,對冠忠南區中場劉浩霖的影響如此深遠!「阿霖」在今年2月新冠肺炎疫情爆發之際,斥資20萬與3位友人創業,在元朗建業街經營西餐廳「肆悅」。「我咁大個仔第一次做生意,點知開始無耐疫情就失控,我冇後悔,只係有啲擔心,希望多啲球圈人士入嚟捧場啦!啲嘢好好食㗎!」

本地波曾有不少名將因爛玩、嗜賭或好杯中物,致退役後生活潦倒;但其實在當弗之年,便開始為未來打算,如前港隊隊長陳偉豪般「一身牌」者,亦大有人在。平日球場上表現沉實、攻守兼備的27歲中場球員劉浩霖,場外雖未致沉默寡言,但都屬心思細密型,今次逆市創業,絕非一時衝動。「首先屋企人同女朋友都好支持我,趁後生咪試吓囉,唔通等老咗先試咩!我哋4個股東諗法都差唔多,所以開始到依家都好夾,大家都唔怕蝕底,一心想搞好佢。」

事事一腳踢求業主減租

就是這份不怕蝕底的精神,「阿霖」每次返到「肆悅」總會化身變形金剛,由門口帶位、廚房雜工,到洗碗、水吧、上菜,只要知道哪個崗位缺人,他都會第一時間補位,跟在場上比賽一樣機動。「始終做生意都係為咗將來,所以我哋都無後悔喺疫情之下開始,只係有擔心好正常。好似營業額得千零蚊嗰日,我哋就腳都震埋,心諗淨係舖租都成5萬蚊,點捱呀!」疫情之下,加上港府對食肆施行的種種新法例,生意自然難做,「阿霖」謂他們都曾經向業主求助,希望可以減租,但暫未有答覆。

「阿霖」提到當初與3位股東開會談大計時,彼此都有一個心願,就是希望見到來幫襯的朋友或食客,可以在近年的社會氣氛下,開開心心大快朵頤。「所以舖頭名用咗喜悅個悅字,同食肆個肆字夾埋,『肆悅』個音又四月好似,好順口,希望嚟食過或者行過都會記得個名。」

佳聯元朗前季勇奪「高級組銀牌」冠軍,有份入波的「阿霖」毫無疑問乃「橙軍」捧盃功臣,但「肆悅」開張近兩個月,他仍然未有向一班昔日戰友提起。「唔好意思嘅,好似特登叫人嚟幫襯咁,加上依家個環境,唔想令人為難。遲啲吖,遲啲等疫情過去,會推出自己友折頭,凡係球圈人士都會有9折,到時先嚟幫襯,好好味,好抵食。」「阿霖」笑說。

劉浩霖誠意推介
肆悅芝士雙層100%鮮牛肉漢堡

「上一手做嗰陣行高價扒房路線,我哋頂手之後,『肆悅』係走價錢大眾化小店Feel。而呢個『肆悅芝士雙層100%鮮牛肉漢堡』,係我哋嘅誠意推介,賣128蚊,出面呢個價錢好難食得到100%鮮牛肉整嘅,暫時呢個係最客叫過嘅,真係要嚟試吓!」

劉浩霖Profile
身高:1米68
體重:63公斤
位置:中場
出生:1993年1月22日
球衣號碼:8
曾效力球隊:
東方沙龍、黃大仙、
夢想駿其、九巴元朗、
陽光元朗、東方龍獅
現效力球隊:冠忠南區
今季上陣:13場/入1球

搓手液一早收到了
PM港超page啦
細fb page fb live轉播冇直播嘅賽事俾人出信警告侵權
講到尾都係欺善怕惡
屌 咁富力係咪可以有番個主場
好評!
2020-04-05 0 瀏覽
高質茶餐廳! 雞扒 意粉 餐湯都非常好食好飲。

D雞扒豬扒全無臭味,少見。
D丁麵送到黎果陣好有彈性,佢地識得淥到半生熟就起,湯分開上。
凍檸水既糖水份量係足夠既,可以飲哂成杯。可樂係成罐比你,好。
價錢相宜份量又足。一盒雞扒腸仔意真係食得飽一個人。
題外話/補充資料: 佢地既 公司丁麵 即係 豬扒火腿蛋麵,但佢地無寫明。
本身轉就係on9
https://www.youtube.com/watch?v=G58UU1Vd1fQ

應該係講依場,應該航源搵間有線電視台(上年播木蘭聯賽)直播
陰謀論,唔知係唔係借刀清算舊勢力
Q:有什麼嗜好?
陳婉婷:鍾意踢波,嘆咖啡,聽慢歌,睇勵志書同勵志片😂 偽文青🤞🏾,仲鍾意同好朋友傾偈玩遊戲,會好嘈😆

Q:幾時再有外流好消息?
陳婉婷:原本幾個月前會跟中國足協續約,但受疫情影響,一直推遲。我自己亦有三個外國的面試機會,可惜同樣因疫情而等通知,所以我都未答到你😭 希望盡快落實新工作有好消息🙌🏾

Q:你覺得作為女性教練帶男子足球隊,比較起男性教練有冇什麼困難?有冇試過遇上一些印象深刻的的事情?例如在更衣室?
陳婉婷:有呀,更衣室有好多野睇架🤩🤣主要困難係男女本身思想上有不同,加上我並非職業球員出身,較難明白球員所想,感恩助們一直幫助。而且有時球員會有情緒,試過出口又出手,我當時就有點唔知點算,因為唔夠佢哋打😅

Q:做球員和做教練在心態上有咩唔同?到而家為止,你享受做球員還是教練多一點?點解呢?
陳婉婷:我自己感覺上,做球員會睇到自己多於球隊,較著重自己想法和感受,爭勝心亦好重,較情緒化。當做左教練之後,就學識面對得失成敗,處之泰然,而且會將自己感受擺喺後面,處事會以球隊同球員既感受和利益為先,所謂大局為重,感覺上自己成熟左。有得揀,我當然希望做球員,踢波好開心好享受,不過香港冇職業女足,所以未諗過要做職業球員。

Q:你會唔會係更衣室鬧球員打得唔好?
陳婉婷:我一般好少鬧球員,我認為激勵比喝罵較大作用。通常會較易令我嬲既係態度問題,記得2016年贏左聯賽冠軍之後,最後一場對傑志例行公事,上半場已經輸幾球,我半場就會好嬲,因為係態度同專業問題。
Q:請問你現在你在大陸執教國家隊女子隊有冇什麼難忘事件?想問下你會否回來執教港超球隊?你執教哪支港超?點解?
陳婉婷:我現在留在香港,因疫情關係,未確定是否回國家女足隊,謝謝關心。其中一樣難忘的是球員非常有紀律,服從性很高,但對我來說在球場上過份依賴,不夠自主,所以我要經常以情景式和問題式去訓練,但她們其實也很可愛😍 我暫時都希望在海外發展,所以未必會留港呢😅

Q:世界上由女性帶領男子職業球會的例子仍然很少,原因何在?又是否覺得發展受到限制?
陳婉婷:首先,不少國家仍存在男女不平等的文化,而且足球本來是男性主導的運動,女性教練未必容易得到機會和信任。即使美國、日本女足取世界冠軍,地位和薪金水平在國內與男足仍有後大差距。我認為是機會和認受性不足是主因,所以我是很幸運的一位。

Q:有冇暗戀過邊位球員? 幾時結婚?
陳婉婷:當係呢個圈愈耐,同啲球員愈熟,就真係好難會”暗戀”到佢哋🤣不過欣賞既球員就有好多,我會較鍾意踏實同態度好既球員,而我亦發現啲球員結婚生仔之後會更有男人味😂我自己就未有打算,事業心重,可能最後會同個波⚽️結婚❤️

Q:請問若果想提升香港女足到日本女足的水平,有那些事情是可以做的?
陳婉婷:日本的女足歷史悠久,文化亦不同,要追趕日本的水平有難度,因為自己進步的同時,日本都在進步,例如日本的女足職業聯賽即將推行。香港女足面對硬軟件不足問題,但近年已飛躍進步,青訓日漸見成果,相信五年後更為顯注,我們需要再推廣女足普及化,增加足球人口,提升不同組別的聯賽水平和競爭性,鼓勵女足成為教練包進修,幫助球員外流等。
Q:有冇諗過同黃耀富合組球壇twins?😁
(Niko Wong:搵埋家耀,新草蜢🤔🤔)
陳婉婷:記得唔知邊日,突然有一個人話我同富哥好似,之後有一百個人都話似。有一日楊正光Sir 係球場又話介紹我細佬嘉耀比我識😅 其實同兩位相似都係我光榮,希望有獵頭公司睇中我地三個,可以出道🤞🏾

Q:妳心目中港超最佳11 人,你會點揀?(包括以前)
陳婉婷:

Q:陳教練,課室足球理論,同實際教一隊職業波,分別係邊度?
陳婉婷:現在足球涉及很多不同層面的知識,例如運動科學、體能設計、營養學、運動醫學、管理學等等,作為專業教練要具備相關知識。但肯定的是,很多運動都不能紙上談兵,所以實際經驗和場地訓練、比賽尤其重要,教練需把知識運用到球場,但足球是千變萬化,不斷更新,而且每支球隊的背景、球員又不同,所以教練最重要是懂得因材施教,危機處理,臨場應變,仲要有個人領袖的風格和修養。

Q:香港女性喺職業球壇算係少數,牛丸你覺得一個小眾喺大圈子立足,應該要證明自己獨特性,定係應該證明自己同其他人同等呢?
陳婉婷:問得好,我認為人唔應該劃條線比自己,大眾定小眾係睇你自己點睇。作為教練,無需刻意証明自己是獨特或平等,足球世界有能者居之,愈想証明自己會愈失去自己,而且光芒應該係比球員唔係比教練。做教練要以平常心做好自己的工作就很足夠了,別容易受人影響,更不應把別人問題變做自己問題。
Niko Wong:牛丸,你最欣賞既左腳球員係邊個 🤨🤨
陳婉婷:富哥又比考驗我, 你隻左腳已經99分,不過大眼仔就多你一分😜

Q:帶隊最難忘係邊場比賽呢
陳婉婷:亞冠第一場作客恒大輸7:0,兩個紅牌,場內外、賽前賽後都好多事發生,好深刻,因為自己冇2nd plan, 冇預計過會咁,雖然好痛,但人生需要從失敗中學習,知道自己係幾渺小

Q: 你覺得香港足球應該要朝著什麼方向前進?有咩建議比現在處於青少年階段既球員令佢地放心踏入職業足球路?
陳婉婷:香港足球的踢法係跟日本定西班牙定其他,我覺得不是最重要,但需要既係長遠同團結,而家我哋連對南亞球隊都好吃力,東亞西亞更加距離愈來愈遠,搞好青訓需要球會同足總共同努力。要令球員放心入行,需要有平台比佢哋比賽,要睇到有機會踢具水平的比賽及外流,最重要都係聯賽同球會要有專業的管理,薪金和保障制度要完善。
荷西安祖真係幾可惜
路邊社Facebook 消息:

據報試腳是港超球員,今天航源比賽時,他今日有在球場睇波
本地足球fb grp:

港超球員,今天航源比賽時,他今日有在球場睇波,但不知道有沒有簽約,佢帶咗兩個人去,唔知係唔係都係試腳
又唔係on9, 如果成個亞洲都係年制既的確係就到d洲際賽事

但之前有巴打講日本都想轉跨年制同歐洲接軌,只係JFA唔比,到時如果東亞主流聯賽都轉跨年,香港唔通又再轉返跨年制咩
其實香港球員係點入到境?依家台灣唔係禁曬咩
KamKang Ho
睇完四輯大輝主場,有感而發:
四位嘉賓都是足球界重量級人馬,包括,足球界金牌領隊和總監,現任主席,前任主席和前任董事和副主席,四位嘉賓都有一個共同點,就是批評足總辦事不力,但沒有人講過足總做過咩好事,真係覺得有點怪,除第一位(梁守志)沒有參加過足總內部事務之外,其餘三位都身居足總領導層人物,我就想問,你們都同聲指出足總的不是,難道你們不雖要負責嗎?真係(誰之過)
who?
之前傻邦個最佳11人都有佢份,牛丸又有!話說便宜家踢邊隊?
工作簽證
但都要隔離14日先
依家佢已經可以係球場出現,即係之前已經隔離左 14日
諗起張 76之前ig向球會告別,諗緊佢係咪有其他出路,正常頂多係話半年後見
佢肯去TW?
【港超聯】足總提聯賽重開建議 擬9月復賽11月尾開下季
April 13, 2020 體路

【體路專訊】港超聯自3月尾再次停賽至今一直未能復賽,重開日期亦繼續在討論之中。足總早前以書面方式收集球會意見,據了解在今個周末向各球會提出一系列復賽建議,當中包括在9月至11月重開今季並在約3星期後展開下季賽事,以及不會紀律處分選擇退出今季的球會。

足總原定上星期二舉行會議商討復賽安排,但最終改以書面形式收集球會意見。據了解,足總在周末向球會提出復賽建議,當中提及今季及往後兩季的安排。據悉足總認為現時未有足夠條件在短期內重開賽事,並了解球會及球員的困難,建議在9月中重開今季餘下賽事,目標在11月初完成44場聯賽及3場盃賽決賽,同時取消升降制一季。下季就會在今季完成後3星期開始,並在明年6月完季,2021-22年球季就在明年9月至22年6月舉行。足總又建議夏季轉會窗延至今季最後一場賽事後生效

香港飛馬日前已表明不會參加重開的今季賽事,足總亦有在建議中提出解決方法。據了解足總通知球會若因疫情而要退出,需要在今個月內書面申請,並引用聯賽章則指不會對球會作紀律處分及保留下季參賽資格,不過退出的球會在今季的賽事及賽果就會被取消。至於提早落實「展望2025策略計劃」中更改賽季週期的建議方面,據悉足總認為會對整個足球界造成影響,希望在有充分諮詢後才作改變

文:麥景智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞