有無女人為左30歲左右結婚而會同個唔太有feel既男仔拍住拖先

832 回覆
586 Like 36 Dislike
平時無事相處都可以,但好難擔保日後唔知踩到邊條底線又嘈。同埋中間有啲事被發現,所以依家大家對將來都無咩信心。
至少*

其實對愛情冇乜期望呢 就唔會咁hurt

愛情嚟到都唔好太投入落去
其實係咪新婚都會甘,我前妻同我嘈到話對我無晒 feel
ching你拍左幾耐結婚?我就差唔多5年,但拍到3年半就求婚
其實拍幾耐根本就唔重要

等閒變卻故人心 卻道故人心易變
我4年。年半求婚,同居3年
因為大肚先結婚?
同居試婚左3年都嘈交bad ending,我都諗唔到我會頂到幾耐
其實最近我地都啲問題岩岩又嘈左交,佢番埋娘家tim當時我都好想講分開,但又淆底講完會收唔到
香港地太多問題😔住屋。家人。佢感受
又係你
同感。因為要生bb而限制咗結婚年齡。
如果無呢啲限制,其實都唔使咁急結
但事實35歲就係高齡產婦了!
為結婚而結婚又好無謂⋯起碼對方係真心對自己好吧⋯太求其搵個不如單身
我個case就係性格,價值觀同財政問題
我老豆老母就話唔好沖動要忍,老實講,真係岩嘅就唔係叫忍,叫遷就啦
加上我父母又係性格唔岩到一個點,我老母就鬧鬧鬧,老豆就忍屎忍尿咁忍(或者已經係佛系心理). 雖然係佩服佢,但如果下半世係咁樣過,寧願依家分開算
你心態同我前妻一樣,我反而想忍,佢話要忍一世不如分開
細個對結婚好嚮往,大個左已經對童話式愛情已經無嚮往,
想像唔到自己對住一個人40幾50年
不過一啲家庭背景問題,我又唔會茂茂然講分開嘅,都係見步行步先。但難保之後某年月日時又嘈鑊甘嘅就真係神仙難救
佢唔厭我都覺得攰
same ask
佢好似講緊自己感受咁
建議你唔好生仔
都唔好浪費大家時間
幾千蚊請個工人俾你任勞任怨
有需要就叫雞
好似你咁無要求
做到以上嘅
你人生都可以好美滿
正確
我前妻就係搬走左跟著話分開😔
係屋企睇番以前啲相真係好sweet, 到依家都諗唔到點解會搞成咁,係太早結婚,本身已經唔岩對方定大家都係未成熟未穩定,越諗越煩
結左婚 生曬仔 就無得唔忍一世
因為普通人分開成本好高 謄養費 / 個底花左 再搵下一個更難

如果拍緊拖 想分就分架啦 沒有負擔
分別太大了
讀書嗰陣都有個毒L追到我痴線
係喺我屋企樓下長期捕我
但我見到佢個樣都已經想嘔
我當時真係對天發誓我冇人要都唔會同佢一齊
講真,要對一世喎
有頭髮邊個想做辣哩,依家後生心態同老一輩已經好唔同,除左自己開心外,大家相處融洽先係最重要。如果新婚2年內已經有咁多問題出黎,唔多唔少已經對未來無咩信心,有時長痛不如短痛
當然唔係人人都適用,但至少我係悲觀啲諗
唔係話全部男人都係咁諗,係講緊有部分男士既真實睇法姐(咁我都好後生既)
唔該你追下post先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞