【選項故】《再一次抗爭》(2)

607 回覆
18 Like 2 Dislike
A

今次首詩遜色左少少
冇咩內容俾我作下次繼續努力
A
A
故呢
第五十九話:

A:問天琦計劃係咩

——————————

「咁個計劃係咩?」

天琦點頭示意,彈走話咁快chur到得返灰燼嘅煙頭,輕輕力踩熄火苗,隨手攞起嗰舊淨低少少嘅兔仔肉,一路食一路講:

「首先我要講少少基本知識先。」

「你知唔知,香港邊個地方最多異獸?」

我思考咗一陣,腦海入面淨係浮現出香港仔郊野公園呢個答案。

但係我覺得...米埔呢到同香港仔郊野公園嘅異獸量又好似差唔多,所以我覺得香港仔郊野公園,並唔係正確答案。

唔肯定嘅答案,我寧願唔答,索性擰擰頭表示唔知,天琦見到就繼續講埋落去。

「係大嶼山。」

「基本上嚟講,成個大嶼山都係異獸地盤,可以話係異獸嘅天堂,就算有零星嘅人係嗰到重生,但佢地都淨係可以掙扎求全,儘量保住自己條命。」

「正因為係咁,如果我想快啲咁升返上四五級,最好嘅方法就係...」

天琦停咗係呢句到,大大力咬咗啖兔仔肉,雖然佢仲未講落去,但我已經大約估到佢想講咩。

但我最估唔到嘅係,天琦竟然明知山有虎,偏向虎山行。

果然係我佩服嘅男人。

與其慢慢搵零星落單嘅異獸,倒不如直接深入虎穴,從危險中鍛鍊自己。

危機危機,危中有機。

「殺入大嶼山。」

果然同我估嘅一樣。

「但問題係,我暫時仲未有足夠嘅實力。」

「二級異獸係大嶼山隨處可見,三級都有唔少,甚至仲有四級異獸佔地為王。」

「所以一般人就算有呢個諗法,都實行唔到。」

「雖然時不時都會有唔怕死嘅小隊會去大嶼山,為咗闖練又好錢又好。」

「但大部分人都認同,將大嶼山稱為...」

「人類禁區。」

...

「而我依家距離三級已經係一步之遙。」

「所以我先會想殺黑面琵鷺嚟攞埋最後嗰少少經驗值。」

「同級異獸比人類強呢個準則,係我哋身上完全唔work。」

「但我估唔到嗰隻黑面琵鷺會咁頑強,以我可以同三級異獸交手而全身而退嘅實力,都淨係同黑面琵鷺落得兩敗俱傷嘅下場。」

「但係!黑面琵鷺,我一定要殺。」

「殺細怪嘅效率實在係太慢了...我冇咁多時間浪費了...」

「V煞,如果你肯幫我殺黑面琵鷺嘅話。」

「就收咗呢把劍佢。」

天琦手中突然出現咗一把長劍,鐵銀色嘅劍身鋒利無比,天琦握住嘅劍柄好特別,形狀係類似拐杖咁嘅半月型,冇咩花俏嘅圖案或者花紋,係好襯天琦——純碎嘅黑色。

「呢把劍係用四級異獸之核打造而成嘅武器,人稱準神器,雖然佢違失咗劍套之後威力大減,但如果你收咗佢,就可以係戰鬥入面幫到我,而唔係純碎嘅輔助。」

我有啲疑惑天琦點解唔自己用呢把劍,咁唔係仲高效率咩?而且呢把劍係準神器,以我一級嘅實力,我有可能駕馭到呢把劍咩?...

不過我相信天琦咁做係有佢嘅道理嘅...

我諗咗諗,決定...

A:幫,收劍

B:幫,唔收劍

C:唔幫

——————————
快啲嚟三個人,即刻打多更!
A
把劍係咪叫 闡釋者
絕對唔係
違失咗劍套之後威力大減
Excalibur

A
又幾似
A
齊人
夠三票
A
油巴又掛掛住刀劍
等我用星爆先
邊個位
打錯字
樓豬由炒散變咗全職,更新上嘅改動遲少少再講,今晚深夜會有一更。
恭喜巴打
好幸運,呢個時勢都搵到工生活可以變得穩定了1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞