【選項故】《再一次抗爭》(2)

607 回覆
18 Like 2 Dislike
恭喜
加油呀豬巴
恭喜滄海巴轉全職 希望之後都可以穩定出文
第六十話:

A:幫,收劍

——————————

準神器貴重而強大,原本我諗住禮貌咁拒絕天琦,但見到天琦盛意拳拳咁望住我,再諗起我仲未成長起嚟嘅實力,喺將來嘅冒險入面,我真係唔想拖天琦後腿。

種種考慮之下,我最後都係選擇接受天琦嘅贈劍之情,同時係心入面紀錄低天琦嘅對我嘅義,他朝有日,我一定會還返呢段情比佢。

正當我準備收埋準神器入空間戒指,但忽然諗起,通常一啲強大嘅武器,都會有佢嘅稱謂,所以我就問天琦呢把劍叫咩名,佢就答我:

「斷空。」

簡單而暴力。

然後佢再同我解釋準神器「斷空」嘅能力。

正如名稱嘅描述,「斷空」擁有斬斷空間嘅能力,雖然施法距離有限,只係得直徑十米範圍。

但「斷空」基本上可以無視空間,只要係直徑十米內精神想念觸及到嘅地方,就會瞬間劃破空間,直接出現係目的地。

果然符合準神器嘅稱號,屈機。

但可惜嘅係,天琦補充以我依家嘅實力,「斷空」一日淨係可以觸發到一次,用完就需要冷卻一段時間。如果唔係,我嘅精神會負荷唔到,空間未撕裂到,我嘅精神海就已經被撕裂開九份。

唉...

一嘢喺頭上面潑咗盤冷水落嚟...本來仲諗住可以豐富下我有限嘅攻擊手段,點知只係多咗一個關鍵補命或者執雞嘅手段,但點都好過冇嘅。

我珍而重之咁收埋「斷空」入空間戒指,然後就收拾行裝,準備啟程再次討伐黑面琵鷺。

話時話...隻兔仔我一啖都冇食過...

都係算...

尊重前輩。

我跟住天琦嚟到一個林中湖,天琦同我講,黑面琵鷺一般都係朝早休息,夜晚覓食,就算係異獸,習性都係一樣。

而黑面琵鷺異獸,最近就係喺呢個湖入面覓食。

我哋隱藏喺林木之中,夜色將我哋嘅身影掩蓋,天然嘅保護色令我哋可以融入周邊環境,我哋靜靜雞觀察住黑面琵鷺嘅動向。

佢龐大嘅身軀企喺湖水邊陲位置,幼長嘅雙腿令佢得以企喺水位較深嘅地方,見到佢耷低頭,擘大嗰個又扁又長嘅口,插入水入面然後一路向前行,但係起身之後發現,一條魚都食唔到,傻傻更更噉。

我擰轉頭望一望天琦,發現佢已經全神貫注噉留意住黑面琵鷺嘅一舉一動,見到天琦咁認真,我都不自覺噉有少少緊張。

話曬係真正意義上第一次同天琦嘅合作戰鬥,我一定做得好好睇睇。

我應該...

A:專心輔助天琦

B:搶先攻擊

——————————
穩定出文將會係一個大嘅課題!
秀平快啲去旅行勾結下外國勢力啦。
多謝
多謝。
知道
唔一定日更嘅 週更出返三四篇都可以㗎
噉就會失去咗選項故嘅精髓
A
新讀者表示有得睇就好開心
Btw:

「噉」:粵音同「敢」,例子:噉你今日想食咩餸?

「咁」:粵音同「禁」,例子:我要咁多餸就夠啦。

多謝新讀者支持,樓豬會繼續努力寫㗎啦
A
斷空嘅能力咁似 轟炸空間嘅
冇睇JOJO
你又知係jojo
即刻search
三票A,即刻打
等更
A不過唔緊要啦
第六十一話

A:專心輔助天琦

——————————

思緒快速噉流轉,諗到好多唔同嘅可能性,但我最後都係選擇全力輔助天琦,無謂為咗自己一時嘅風頭而令計劃出啲乜嘢差錯。

更何況就算我得到咗「斷空」,都唔代表我獲得獨自獵殺黑面琵鷺嘅能力。

所以我都係做返老本行,出奇不意噉喺關鍵時刻發動攻勢,限制敵人行動,配合天琦橫蠻無理嘅攻擊型獨有技「吞噬者」,就一定可以穩穩陣陣噉殺死黑面琵鷺。

天琦擰轉面望向我,眼神入面淨係得返黑面琵鷺嘅倒影,可以睇得出天琦對黑面琵鷺嘅執著。我點頭示意一切準備就緒,我哋就向黑面琵鷺嘅背後慢慢移動,途中儘量避免發出任何聲響。

我心入面默念:

「保護者。」

我哋兩個嘅身體外就出現咗一層薄薄嘅透明膜,緊貼住我哋嘅肌膚。

天琦雖然已經見過「保護者」一次,但佢都係忍唔住摸咗下薄膜,一副驚嘆不已嘅表情。睇嚟天琦對「保護者」嘅存在依然係好感嘆,但都正常嘅...畢竟每一個獨有技都係好稀有嘅存在。

一切準備就緒。

我哋交換眼神,點頭示意,天琦就一馬當先衝咗出去,我就繼續匿埋喺草叢堆入面,尋找一錘定音嘅機會。

天琦對黑面琵鷺嘅怨恨真係好大,一嚟就唔留手,唔存在啲咩試探,舉起左手,一個漆黑無比嘅魔法陣憑空出現。

「黑洞。」

天琦同時一手將「黑洞」揼向夜空。

竟然係嗰片閃耀住星輝光芒嘅夜空,而唔係黑面琵鷺所在嘅位置,點解呢?

因為黑面琵鷺喺天琦衝出草叢嘅嗰一刻已經洞察到危機,隨即振翅準備高飛。

但黑面琵鷺估唔到嘅係,天琦已經預測到佢嘅動向,預先將技能揼向天空,導致黑面琵鷺被「黑洞」嘅引力影響,無辦法高飛逃離。

厲害嘅係,黑面琵鷺好快已經作出調整,見到又係呢個可惡嘅人類,身後瞬速咁出現咗幾個湖水綠色嘅魔法陣,每個魔法陣中都蘊含住猛烈強風。

「六芒風陣。」

幾個魔法陣之間隱隱地有啲奇妙嘅聯繫,形影之間,魔法陣竟然喺黑面琵鷺嘅雙翼後面組成咗一個六芒星陣。

風力倍數級增強,開始同「黑洞」嘅引力形成相互抵銷嘅狀況。

但天琦並唔諗住就噉放過黑面琵鷺,雙手平排喺胸前,決定直接使用殺手鐧。

一個黑到無辦法睇清楚紋路嘅大型魔法陣憑空浮現。

「黑洞長矛。」

黑面琵鷺見到天琦又用呢招,左邊面忽然隱隱作痛,尖銳咁怪叫一聲,擘開扁長怪口,其中存在一個紋路奇異嘅魔法陣。

藍綠色魔法陣,上一次戰鬥入面淨係可以倉猝噉運用,冇辦法展現出佢嘅真正威力,今次,要為佢正名。

風起了,風又止了,史詩級技能。

「風眼地帶。」

暴風其央雲淡輕,萬法不侵無所重。
九里烈風靜若水,雨停風定皆為空。

世間一切, 喺「風眼地帶」嘅面前都會變得乖巧,頑皮至極嘅學生都逃唔過被訓話後安靜落嚟嘅下場。

就係依家!

佢哋兩個僵持緊嘅呢一刻!

天琦吸引曬黑面琵鷺嘅注意力,呢一刻就係我偷襲嘅最佳時機!

黑面琵鷺距離我二十米左右,我應該...

A:「強光乍現」-> 跑近 -> 「斷空」

B:跑近 -> 「強光乍現」->「斷空」

C:跑近 -> 「斷空」

D:跑近 -> 「強光乍現」

E:開放式作答

——————————

注意:每個施法都需要少量嘅時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞