【選項故】《再一次抗爭》(2)

607 回覆
18 Like 2 Dislike
B btw樓主拖幾多更都冇所謂啦 有拖冇欠就ok
多謝支持
投票啊啊啊啊
Hi
有兩個揀問林哲謙穎玟點,冇第三票,但我都照殺啦,而家打新一更。
第六十九話:

C:其他(問穎玟而家點)

——————————

我鼓起勇氣,係一片寂靜中問出我心入面嘅疑惑。

「林哲謙,你有冇...穎....夜火姬嘅下落?」

林哲謙本來喺到專心噉揸緊車,聽到我竟然問佢問題,林哲謙從軚盤上空出一隻手,輕佻咁撩下耳仔,突登唔即刻答我。

我頂........

我差啲就一拳轟落林哲謙個頭到。但係佢好好彩,喺我準備轟落去之前終於肯答我,佢先勉強逃過一劫。

「夜火姬…」

「殺死晒襲擊你哋嗰幾個黑幫囉。」

「至於下落...」

「佢好似話仲未幫你報到仇喎。」

「我唔明佢講呢句係咩意思,唔通...佢想打元朗國幫你報仇?」

「老實講我都唔係好知佢想點,佢講嘅嘢實在太少了,聽講喺你嘅屍體消失之後,就喺香港仔嘅碼頭到搭大飛走咗,至於去邊...」

我期待咁望向林哲謙,估唔到佢又露出嗰個賤格嘅恥笑笑容。

「我唔知。」

我.....X!

正當我諗住都係一拳轟落佢個頭到嘅時候,林哲謙又一種八卦嘅語氣繼續問我:

「話時話,夜火姬處處都幫住你嘅?你哋係咩關係啊...?前世嘅朋友?情侶?EX?」

聽到林哲謙問呢個問題,反而令我有啲疑惑,稍微冷卻咗心入面嘅憤怒。

唔通酒吧入面嘅事冇揚到?話晒我哋都光明正大咁舓舓,如果呢件事有傳出去,以林哲謙作為一流賊仔嘅情報能力,我唔認為佢會唔知。亦姐係話,因為某種原因,酒吧入面嘅事並冇傳入大眾嘅耳朵之中。

都好。

畢竟世人對我嘅情報,緊係越少越好。

越少情報,我就可以保持蓋住神秘嘅面紗。

既然林哲謙唔知,我更加冇可能自爆。

「夜火姬係我重生後第一個見到嘅人。」

「咁你有冇收到風夜火姬真係去攻打元朗國?」

林哲謙聽到我呢個無趣嘅官方答案,好似有盤水兜頭淋落佢個頭到,淋熄晒佢內心嘅八卦之魂。

「咁又冇收到風啵...」

我點點頭。

咁就好。

攻打元朗國,實在係太危險嘅事了。

正當我係到思考緊,如果我係穎玟,喔下一步會做咩嘅時候,林哲謙又引返個話題問我:

「咁你哋相遇之後係咪有咩故事發生啊?」

「如果唔係佢點會幫你報仇幫到咁盡。」

我心諗,會講比你聽就真係白痴啦...

我決定引開話題...

——————————

請問其他問題(可問上一話嘅其他選項)
進度條就快去到故事大綱嘅一半啦
上面都有兩個人揀b啊
B
你點識天琦
跟,再chok下佢背景
同意 偷錢之類?
2比2 嚟多票
偷錢咁屎又點會係獨有技
如果係隔空偷嘢嘅話好似幾勁

細聲啲
第七十話:

開放答案:問林哲謙點識天琦

——————————

我決定引開話題...

「冇咩特別嘅故事。」

「夜火姬心地善良,我相信任何人有需要佢都會伸出援手。」

「唔好講呢啲無謂嘢啦,係呢,林哲謙你係點樣識天琦㗎?」

林哲謙呢個人實在係太神秘了,來歷不明,能力不明,我的確有需要旁敲側擊,掌握更多關於佢嘅資訊。

但事總違願,林哲謙聽到呢個問題之後,神色劇變,面上嗰份細路獨有嘅天真爛漫不復存在,突然換上咗一塊成年人嘅面皮,成熟、穩重...睇唔透內心所想。

氣氛突然沉重,跑車嘅引擎聲成為世間唯一。窗外景色俾速度之神扭曲成一舊不知名嘅物體,模模糊糊,就好似我望向林哲謙嘅視角咁,隔著一層名為神秘嘅面紗。

天琦有力嘅聲線打破咗呢個尷尬而沉重嘅局面,既然林哲謙唔答,天琦就自然成為咗我嘅解惑人。

「我同謙仔喺前世嘅一場偶遇之下相識,至於嗰場偶遇係點...就要睇當事人願唔願意講吶。」

天琦你自己都係當事人嚟㗎啵!可唔可以唔好講到置身事外咁!!

算了,睇死林哲謙都唔會講比我聽㗎啦,天琦講咗少少都好過冇,組織下先...

前世就同天琦相識...有冇乜嘢有用嘅資訊可以從中獲得呢...?

唔...

唯一諗到嘅,就係林哲謙同天琦嘅關係遠比我想像中合作夥伴嘅相熟,而佢哋之間嘅友誼亦遠比我同天琦嘅友誼更加深厚。

唔...

認真思考咗陣,雖然而家掌握嘅資訊實在係太少,但我都係決定唔再追問林哲謙。打爛沙盤問到篤,並冇任何作用可言,只會加深對方對我嘅反感。

經過呢件事之後,成程車都維持住一種怪異嘅寧靜平衡,狹窄嘅車廂入邊冇人開口講任何嘢,林哲謙嘅神色亦未從冷漠無情中脫離,連偷偷地望向佢嘅時候,雙眼都會俾一陣好似薄荷咁清清涼涼嘅風吹過。

睇嚟佢哋嘅相遇真係有啲故事,而且睇個勢應該係一啲唔好嘅回憶。至於詳細嘅故事係咩,睇嚟我暫時一段時間內都冇辦法知道了,因為...睇嚟我哋已經嚟到咗目的地了

法拉利喺一段冇人嘅小路邊停低,入目之處佈滿綠色植物,絲毫都睇唔到碼頭嘅蹤影。

「跟我嚟。」

林哲謙終於開口講僵局後嘅第一句說話,第一句?亦可能係最後一句了。

撥開林中花草,發現唯獨呢段路嘅地下比較平整,雜草乖乖咁平躺喺地下,雖然並唔係柏油路之類嘅嘢,但點都比雜草叢生嘅野外環境更加好行。側面睇得出,呢段路係經常有人出出入入。

沿住小徑穿穿插插,走過花草林木,唔使半分鐘,海浪拍打嘅聲音傳入耳仔,睇嚟...我哋到了。一個小型碼頭映入我哋嘅眼簾,碼頭嘅位置夠晒隱密,如果唔係知情人,係完全冇可能會發現到呢個碼頭。

碼頭旁邊,停泊住一㗎銀黑色纏綿組成嘅快艇,極具時尚感。

林哲謙同快艇上嘅舵手交頭接耳唔知講咗啲咩,然後舵手就點點頭,戴上本來托喺額頭上嘅黑超,揮手叫我哋上船。

林哲謙企喺快艇隔離等我哋上船,天琦經過林哲謙嘅時候,拍咗拍佢膊頭,然後問:

「謙仔,真係唔嚟?」

——————————

林哲謙會唔會一齊冒險?

A:會(強力隊友get!)

B:唔會(可以委託佢一件事)
好想a
但人物性格係咪b
謙仔人物性格都唔係好差姐
冇話佢差
係唔知點解覺得佢會有其他野做緊/想做
A
全部同我出嚟,係咪唔想加更啊!

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞