【選項故】《再一次抗爭》(2)

607 回覆
18 Like 2 Dislike
一個鐘內有
冇。

講明每二十五話刷新。
A

BTW,而家轉左用廣東話寫,感覺無之前咁流暢,仲有啲兩頭唔到岸嘅feel

我估係樓主唔慣咁樣出文。你可以試下盡量講哂故事情節先,下一步先處理比喻同描寫
多謝建議,其實我都覺得。

有冇邊句做例子係覺得奇怪嘅?
第五十一話:

A:抱走黑衣人著草

——————————

眼見冇其他選擇,黑面琵琶已經就嚟掙脫出黑洞長矛製造嘅黑洞,我以九秒九嘅速度狂奔,希望可以趕係黑面琵琶完全擺脫黑洞嘅引力前抱走黑衣人。如果唔係嘅話,我地兩個都要迎嚟黑面琵琶報復嘅怒焰。

田野泥地,但係都無辦法緩減我奔跑嘅速度,唔洗幾秒,我已經跑到黑衣人嘅身旁。

此時此刻,黑面琵琶九成嘅面部位置已經成功掙脫,但曾經被吞噬過嘅位置,都會不約而同地被染上一層黑色嘅顏料,模模糊糊,好似有一堆黑色嘅幼蟲係到蠕動。

嗰一種黑,是世界失去光芒後嘅黑暗,亦是絕對嘅黑暗。黑面琵琶天生擁有嘅黑色面孔,亦係嚟自地獄顏料嘅洗禮下,變得更加猙獰。嗰一邊黑色嘅面,就好似黑洞為佢刻畫嘅印記,表揚成功脫離黑洞嘅人(黑面琵琶)。

黑面琵琶嘅另一隻眼,發現咗我呢個可恨嘅人類就係佢面前,怨恨同憤怒交雜嘅啼叫,煩躁而刺耳。

但好彩上天都冇趕盡殺絕,係我抱走黑衣人並且步入森林前,黑面琵琶依然未能掙脫最後嗰一部分被黑洞吸住嘅面孔,只能夠眼睜睜咁目睹我地嘅離去,一聲啼叫響徹天地,正正表達住呢隻鳥中之王內心嘅憤怒。

就係咁,我孭住黑衣人一路慢慢走入森林深處,但係我步步為營,時刻觀察周邊動靜,以免惹嚟麻煩,畢竟我地依家係係異獸嘅出生地。

夜幕降臨,一日嘅時光就咁過去,黑衣人昏睡咗一日都仲未醒。我視察四周,覺得環境相對安全之後,輕輕放低黑衣人依靠住樹木,然後我就生火稍作休息。

係走入森林深處嘅途中,遇上一隻一級嘅兔仔異獸,兔仔見到我之後就狂奔亂跳,作勢要攻擊我。但我一招強光乍現再求其係空間戒指到召喚一把刀,就成功斬殺咗呢隻兔仔,毫無難度。

依家終於有時間可以休息,我簡單咁係地下攞啲樹枝搭成一個營火,然後就將兔仔架係營火之上,再係空間戒指搵到個火機同一啲鹽、胡椒之類嘅調味品,簡簡單單整咗一餐晚飯,填飽個肚最緊要。

正當我除低V煞,準備享用甜美多汁嘅兔仔嘅時候,我聽到一啲「嘶嘶」嘅聲音,擰頭一望,原來黑衣人已經醒咗,仲眼金金咁望住我...手上嘅兔仔肉。

我忍唔住笑咗下...

原來係肚餓流緊口水。

我將兔仔肉遞向黑衣人,佢望住兔仔肉雙眼發光,將頭擰向一邊,除低面罩就一陣狼吞虎嚥,好似好耐冇食嘢咁。

望住佢咁嘅樣唔知點解我有啲心痛又安慰嘅感覺,唔通係因為我救咗一個同路人?我都唔知。

森林淨係得翻黑衣人咀嚼嘅聲音,我就決定諗啲嘢講打破僵局...

我決定講...

A:問關於黑衣人嘅黑色技能(曾幾何時藍絲都有得揀)

B:問佢點解要獵殺屬性明顯不同於黑衣人嘅異獸(以藍思所知,只有獵殺同系異獸先會提升技能)

——————————
今話文筆會唔會流暢啲?我盡量避免打書面語詞語同埋一啲會令句子唔通順嘅成語。
其中兩例:

竟然發現腳下的束縛悄然消失》竟然發現腳下嘅束縛靜靜雞咁消失咗

一道強如颱風般嘅氣流》一道好似颱風咁勁嘅氣流
多謝指證,我會繼續努力
A
我都有同樣嘅諗法,查咗唔少資料,網絡都係爭論不斷。
B
有冇人投票啊
B
原來唔小心打咗藍思做藍絲
B

藍思示意圖:

「面具背後不只是血肉之軀,
而是一個理念,
而理念是刀槍不入的。」
— V煞
“Beneath this mask there is more than flesh. Beneath this mask there is an idea, Mr.Creedy, and ideas are bulletproof.”
— V for Vendetta

Credit to instagram ac: ngaman.ws
Lm 快啲更
今日兩更啦貪心
受寵若驚,多謝支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞