【選項故】《再一次抗爭》(2)

607 回覆
18 Like 2 Dislike
未夠
兩日冇入黎一黎就見到你
係咪好驚喜呀

知道你長駐
冇諗過你覆得咁快姐
秒回俠
C 呢個問題+1
C
想要b btw
召喚樓豬
文呢文呢
鞭下佢
講起上嚟隻獅子去左邊
隻獅子咪仲喺港島囉
樓豬收工啦好快有文。
天各一方
好慘
第五十六話:

C:繼續問天琦問題(問嗰個男人咩樣、以前嘅技能、另一個獨有技選項係咩、點解要揀依家呢個獨有技)

——————————

天琦:「而至於點解你可以見到夏娃...」

「我就真係諗唔到了...」

一輪嘴聽完天琦嘅故事,發現佢同我見到夏娃嘅過程大同小異,唯二唔同嘅,就係我唔係以五級嘅身分被傳送過去,同埋冇見到天琦所講嘅嗰個男人。

雖然天琦唔知點解我會見到夏娃,但係老實講...我有少少頭緒。

但諗諗下,有個頂級玩家係我面前,我係咪應該把握時機問天琦多啲唔同嘅問題呢?

所以我決定...都係將自己嘅猜測擺喺心入面先,等有足夠證據嘅時候先攞出嚟再討論。

整理好幾個將要問天琦嘅問題,首當其衝就係我最好奇嘅一個,關於嗰個打贏咗天琦嘅男人。

畢竟我對嗰個男人嘅認知,係零。

我問天琦:

「咁嗰個神秘男人係咩樣㗎?你仲記唔記得?因為係我嘅記憶中,我並冇遇過你所講嘅男人。」

天琦有啲驚訝我竟然冇見過嗰個無敵嘅男人,佢就向我形容嗰個男人:

「竟然係咁?嗰個男人咪就係........」

「………..」

「咦....?」

「嗯.....佢高高瘦瘦.....」

「戴住一副…..」

「咦........???」

唔知點解,天琦係回想上遇到困難,每當佢嘗試回憶起嗰個男人係咩樣嘅時候,佢就發現,得出嘅拼圖都會係模模糊糊。

最後天琦口窒窒噉咩都講唔出,淨係話到比我知,嗰個男人永遠保持住從容不迫嘅微笑,極其自信。

我諗咗諗,決定再問天琦其他問題:

「唔緊要啦,可能佢就係唔想你回憶到佢係咩樣呢...」

「話時話,你上一周目嘅時候係用咩屬性?」

天琦笑笑口咁講:

「攻擊最強嘅火屬性。」

我食住個勢繼續問:

「咁你呢一周目揀屬性嘅時候咪有另一個獨有技嘅...係咩嚟㗎?」

「而且點解你會揀依家呢個獨有技??」

天琦回憶起冇耐之前嘅事,有少少黯然咁講:

「另一個獨有技都係隸屬於黑暗屬性,稱為《分解者》。」

「至於點解我唔揀呢個技能...」

忽然之間,戰敗於神秘男人嘅挫敗感一洗而去,天琦充滿住自信嘅笑容再一次掛係面上,對住我講:

「因為直覺話比我知,《分解者》就係嗰個神祕男人使用嘅技能,我唔鍾意。」

我有啲無言,竟然得出嚟係咁嘅答案,但又我有啲好奇咁問佢:

「咁點解你唔用佢自己嘅技能打敗佢?成功感唔會更大咩??」

天琦好認真噉思考一陣,我就靜靜咁等佢嘅答案,唔敢騷擾佢。冇耐之後,天琦好似諗通咗啲咩咁,自信而肯定咁比咗個答案我:

「因為我個名係梁天琦.....」

「我並唔需要走其他人嘅路...」

「因為...」

「我走去邊到,道路就會為我而出現。」
選項
最後一條問題...

A:問翻天琦點解要獵殺屬性明顯唔係黑暗嘅異獸(之前天琦冇答到)

B:問天琦要唔要同我組隊

——————————
B
估唔到你秒咗,本身諗住分割開
終於可以簡到次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞