【選項故】《再一次抗爭》(2)

607 回覆
18 Like 2 Dislike
A
上堂呀
第七十一話:

A:會

——————————

我仲記得嗰一個冬天,人人都話香港終於可以一嘗落雪嘅滋味。但我淨係想問,美麗如畫嘅雪花,到底可唔可以填飽我細小嘅胃。

爸爸媽媽從鄉下帶我嚟到一個叫做香港嘅陌生地方,佢哋話香港係中國最發達嘅城市,係黨提供俾我哋嘅恩慈。一個話嚟到香港之後,生活將會變得更好,另一個就話一定可以搵到份好工養活家庭。

但呢啲都只不過係成年人嘅大話。

殘酷而狹窄,所謂國際金融中心嘅一流城市,亦收留唔落我哋一家三口。

爸爸預期中嘅搵到一份好工並冇出現,生活亦冇變得好咗,一切都由呢到開始。

嚟到香港唔夠三個月,一啲哥哥姐姐就幫我哋搵到個新嘅屋企,呢個屋企比鄉下嘅屋企細好多,但係整齊企理好多,終於唔使俾蚊咬了,真係好開心。

聽爸爸講,公屋係偉大嘅黨起出嚟俾我哋住㗎,但唔係個個都有得住,只有忠心為黨,先可以好似我哋噉咁快有得入住。

有一晚,全家一齊食緊飯嘅時候,爸爸忽然同媽媽講:「孩子他媽你知道嗎,原來香港每個人都能拿綜緩,拿綜緩就不用辛苦上班吶,弄點香港TMD好多廢青,蠶吃著偉大的黨的財富,TMD,死廢青,NMSL。」媽媽隨即就提議不如我哋一家都申請綜緩。

然後...爸爸就養成咗流連公園嘅習慣了。聽媽媽講,爸爸將綜緩嘅錢攞嚟畀啲三唔識七嘅跳舞姨姨。媽媽好嬲,我都覺得爸爸好衰,搞到我都嬲埋一份。

但點都係估唔到,爸爸竟然出手打媽媽,我唔知點算好,爸爸將媽媽撳喺地下到瘋狂摑佢,啊 ....我成個人都好亂啊....好熱....

憤怒灌入我嘅腦海.....啊.....我一定要救媽媽...

我跑入廚房攞咗一把媽媽平時用嚟煮飯嘅刀,趁爸爸留意唔到嘅時候,係背後一刀插入去。

插入去....

插入去..........

腥臭嘅鮮血灑滿咗我塊面,亦為新屋刷上新嘅油漆,啊....係爸爸嘅鮮血.....

好多啊.....

無力感湧上四肢,疲倦嘅我終於頂唔順坐落地下,大呼大吸噉唞氣。

媽媽...我阻止咗爸爸啊....我係咪好乖啊.....

我望向媽媽,期待媽媽對我嘅讚賞,點知發現佢嘅眼神竟然好似望緊一隻怪獸噉,充滿咗恐懼。

「啊啊啊啊啊啊.........」

媽媽推開我衝出門口,我努力咁尾隨住媽媽,跟住媽媽一齊跑出走廊。

「啊啊啊.........救命啊......」

媽媽....你做咩要嗌救命啊.....我唔係幫你阻止咗爸爸了咩....

但係媽媽跑得越嚟越遠....

我已經跟唔上了....

媽媽....我哋係咪玩緊捉伊因啊....

好啊!我一定要追到你....

兩日了,哲謙完全追唔到媽媽啊......媽媽實在跑得太快了....

哲謙好肚餓啊.....哲謙認輸啦......媽媽可唔可以快啲嚟接哲謙啊......

哲謙發現...喺街上面行...人人都會用奇怪嘅眼神望住哲謙....哲謙真係唔鍾意呢種眼神啊.....就好似...媽媽最後一次望向哲謙嘅眼神噉.....

所以哲謙唯有抱住膝頭哥坐係巷仔入面自己一個.....啊.....好凍啊......

一啲哥哥姐姐經過嘅時候係到傾計....話今年冬天可能會落雪....

落雪?...

噉就好吶....

噉哲謙終於唔使捱肚餓啦....靚靚嘅雪花一定好好味姐....

「喂!細路....你塊面做咩全部都係血㗎?我送你去醫院!」

咦...

有個食住煙戴住眼鏡嘅哥哥同哲謙講嘢....

唔...

好臭….

哲謙唔鍾意。

「喂,細路,發咩怐愗啊。」

「一唔一齊嚟啊究竟。」

唔....

竟然無啦啦諗返起以前啲嘢。

呵呵...唔通我已經忘記咗呢條命係邊個畀我嘅?

啊...

我真係蠢,咁簡單嘅問題我都唔識答咩?

我望著天琦肯定噉講。

「緊係好。」

——————————

呢一更用咗林哲謙嘅第一人稱,唔好誤會喔~

劇情選擇:

A:下一話嘅時間點將會喺半個月後

B:下一話嘅時間點將會喺一日之後

C:繼續寫
琴日同今日嘅第二更唔算係加更,當係我禮拜一二冇更新嘅補償啦。

想唔想我加更啊,快啲投票啦!!!
C
麻煩樓主借一借個位
各區要人- dse散場派選民登記表(已簡約整合)
https://lih.kg/1984588
C
咁得閒嘅
唔使返工咩
重要野幫你推咗
見我中午更新就知我放假啦
打錯野

香港TMD那麼多廢青
啊...

睇嚟係要繼續寫呢part啦,仲諗住靜靜雞偷下懶。
有冇可能2票C嘅情況下逆轉呢!!3票A!!!
想逆轉A
叫我大佬呀
哼,我有的是尊嚴。
大家覺得今話如何
C
哲謙個形象飽滿左
樽鹽 值幾錢
唔值錢了,逆轉計畫付諸流水。
啊,miss咗荷爾蒙組有投票,仲以為係純粹借位。

我錯。
有 篡改者 可以扭轉形勢
但係海巴唔要我幫
蟬聯咗
唔會再唔記得用㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞