【選項故】《再一次抗爭》(2)

607 回覆
18 Like 2 Dislike
...

跟住就係梁天琦嘅講故事時間,佢點著咗一支煙,用力吸咗一啖,灰濛濛嘅煙從佢口中慢慢飄出:

「相信你已經知道,我係呢個世界上第一個到達五級嘅人,但世人唔知嘅係,我失蹤之後嘅故事。」

「當初紅磡戰役之後,我對靈魂呢兩隻字有所感悟,然後係我唔知乜嘢事嘅情況下,搖身一躍就踏過咗五級大關。」

「但係我成為五級能力者嘅嗰一刻,我連所謂嘅五級有咩分別都未嚟得切搞清楚,我就被傳送到一個白色一片嘅地方,成個世界...得翻我、白色同埋嗰個靚到唔知點樣形容嘅...」

「夏娃。」

「我仲記得,佢坐咗係張凳上面,嗰條純白色長裙長到拖曬地,但隨意得嚟又有種高貴嘅美感。完美無瑕嘅五官,甚至我係到懷疑自己係咪發緊夢,諗住食支煙定定驚啦,我先發現我身上嘅空間戒指唔見咗,成個人仲慌咗,夏娃就同我解釋,呢個空間除咗我嘅靈魂體入到嚟,空間戒指之類嘅外物,係會被排斥。我先安心翻少少,好彩我啲煙唔係唔見晒。」

「然後佢指一指張凳叫我坐低,點知我又真係聽咗佢講嘅坐低咗,諗翻嚟都幾神奇,跟住我坐低之後,我哋就開始咗一連串嘅對話。」

「講咗冇耐,佢身邊出現突然咗一個男人,夏娃話我要同佢對打,贏咗佢就姐係通過選拔,咁我就可以翻去現實世界。」

「雖然我對可以翻去現實呢點半信半疑,但係我諗到如果真係可以翻去現實世界,我就可以用我嘅技能推翻共產黨嘅政權,我就抱住寧可信其有,不可信其無嘅心態,出盡全力同嗰個男人打。但係即使我擁有咗巔峰嘅五級技能,我竟然都係輸咗,嗰個男人強到...我都唔知點樣去形容,我一切嘅攻擊都對佢無效,因為我嘅攻擊只要接觸到佢嘅魔法陣,就會被分解,變成一粒粒嘅粒子之後被打散然後消失係空氣之中。呢次係我第一次嘅戰敗,嗰種強烈嘅無力感,我到今時今日都記得一清二楚。」

「係我輸咗之後,夏娃就笑笑口咁同我講,下次繼續努力,我會幫你打氣之類嘅嘢,跟住我就莫名其妙咁重生了。」

「我嗰時嬲到仆街,辛辛苦苦升到五級,跟住無端端就要重新嚟過。」

「但神奇嘅事就發生了。」

「眾所週知,喺祈天世界死咗係會重生,但技能會全部失去,而且可以選擇嘅屬性,係會同上一周目一樣。」

「但神奇嘅係...我呢一周目可以選擇嘅屬性唔同咗...」

「二選一,兩個都係極強嘅獨有技,當初我仲以為...因為我係以五級能力者嘅身分重生,可憐我咁慘先會有咁嘅待遇...」

「但依家見到你之後,我就係到諗,會唔會見過夏娃呢一點,先係選項出現轉變嘅重點?就好似你咁,見完夏娃之後,就獲得咗另一個獨有技...」

「感覺就好似...我爆唔到機,所以夏娃就幫我刷咗個靚嘅首抽,等我有機會再次衝擊五級?」

「而至於點解你可以見到夏娃...」

「我就真係唔知了...」

一輪嘴聽完天琦嘅故事,發現佢同我見到夏娃嘅過程大同小異,唯二唔同嘅,就係我唔係以五級嘅身分被傳送過去,同埋冇見到天琦所講嘅嗰個男人。

雖然天琦唔知點解我會見到夏娃,但係老實講...我有少少頭緒。

我應該...

A:話比天琦知《思考者》呢個獨有技嘅特別性

B:留翻少少距離,先轉移話題問天琦要唔要同我組隊

C:繼續問天琦問題(請詳細說明)

——————————
嗰個亞當嚟㗎
A
c 問佢個男人咩樣 係現實世界有無印象?
唔知呢你覺得呢
A
「因為我嘅攻擊只要接觸到佢嘅魔法陣,就會被分解,變成一粒粒嘅粒子之後被打散然後消失係空氣之中」
一定係啦
嗰招應該係《共振者》啦
嘻嘻,大家今日夠唔夠喉?
睇嚟係夠喉了
你話呢
好睇嘅故唔會嫌多,支持樓主再出多篇
C 問佢以前嘅技能同經歷
我都想加更,但係唔夠票
聽日樓豬上班日,得一更
夏娃會唔會係類似把關人嘅character,要喺祈天世界完成課題/修練先可以返去現實世界

一個atk一個support 組咗隊大把機會講同問
況且以而家嘅形勢都係快啲升呢比較好硬喺覺得時間唔多

...有無得揀A同B同C之間
係有啲難揀㗎啦
樓主更未?
A同C各兩票,
唔夠人投我都唔想㗎。
A
C 第二個獨有技係咩
點解要揀呢個技
A
J左
射咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞