【選項故】《再一次抗爭》(2)

607 回覆
18 Like 2 Dislike
其實應該叫角色卡先啱
係圖定字先?
圖文並茂
圖係 親手畫定上網搵
d
啱啱先睇到截左sor
自己畫會低質咗,應該會搵素材圖再ps。
唔緊要,下次早啲
第六十六話:

A:整理空間戒指入面物品嘅擺放

——————————

我決定趁住呢段空閒嘅時間,整理一下由吳順豪(管家)到攞返嚟嘅空間戒指,之前都淨係好粗略咁望下空間入面有啲咩,但係入面嘅物品堆積如山,一地亂咁擺,我決定要進行一次分類。

但係喺開始執位之前,我做咗一個好有趣嘅小實驗,內容係關於空間戒指內嘅時間流逝。

試想像如果空間戒指內嘅時間流逝係同現實唔同,咁我咪可以存放一啲保鮮期短嘅食物入去?

為咗搵出呢條問題嘅答案,我就做咗一連條串嘅實驗。

首先,我嘗試用意念溝通空間戒指,然後等意識一進入到儲物空間後,心入面就默數十秒再退出空間,然後發現現實一樣都係過咗十秒。

本來實驗就咁結束,當我已經諗住下結論嘅時候,我忽然靈機一觸,諗起既然係同意識意念有關,咁就係同精神力有關啦...

既然同精神力有...

咁就代表...

「思考大師」咪有可能會係影響實驗結果嘅變數!

一諗到呢到,我就抱住要探究到底嘅實驗精神,再進行多一次實驗。但呢次有少少唔同,就係我首先會以開啟住「思考大師」嘅狀態下聯繫空間戒指,然後同樣默數十秒再退離空間,竟然發現...現實世界只不過啱啱先過咗一秒!!.....

亦姐係話,空間戒指入面嘅時間流逝,係同使用者嘅思考速度掛鉤!

我開啟「思考大師」之後諗野快咗十倍,空間戒指入面嘅時間流逝就變慢十倍...

呵,真係有趣嘅發現。

雖然我仲未可以斷定,空間戒指嘅時間流逝變慢十倍,到底係喺有我嘅意識進入嘅時候先係咁啊...定係空間戒指會保持長期地同現實有個時間差距,呢啲都需要更多時間嘅考查探究,但而家明顯並冇咁多時間嚟做呢個實驗,所以我決定先將呢樣嘢擺埋一二邊,等有機會再詳細研究。

搞清楚儲物空間嘅時間流逝運作機制之後,我就啟動「思考大師」進入空間之內,然後開始著手執企理嗰個混亂不堪、成個亂葬崗同堆填區咁嘅儲物空間,嚟一次完整嘅分類同埋大!掃!除!。

經過一番身水身汗嘅整理後,呢個5m x 5m x 5m嘅正方形儲物空間大致上比我分咗做五個區域。

中央地帶為「財富區」,一座銀幣山堆疊而起,隱隱有要頂上天花板之勢,其風采唔輸現代嘅摩天大廈。

左上方為「戰鬥區」,各色各樣嘅武器同埋戰鬥物資應有盡有。

右上方為「生活用品區』,有各種檯檯凳凳之類嘅傢俱一應俱存,另外餅乾同水之類嘅食物,呢啲生活必需品都同樣分類為呢一區。

左下方為「管家區」,存放住一啲舊嘅抗爭物品,暫時仲未知呢啲嘢到底係吳順豪以前用過嘅,定係吳順豪曾經嘅敵人用過嘅,我而家面上嘅V煞面具都係出自呢一堆物品入面,而呢一區...只要我搵到真相,就會轉換做其他分類。

右下方為「雜物區」,簡單嚟講就係以上分類都唔算,然後擺埋一齊嘅雜物庫。

大致上就係咁啦。

見到呢個整齊嘅儲物空間,心情都舒服啲。

眼尾望一望左下方,睇住嗰一副副殘舊嘅豬嘴,同埋染住血嘅繃帶。

我暗地裏發誓...

他朝有日一定要搵出真相。

係儲物空間入面辛苦執咗九個幾鐘,返到現實世界先過咗未夠一個鐘。

有趣嘅係,身體開始出現類似時差嘅疲攰感。

正當我諗住閉目養神休息一下嘅時候。

聽到一陣久違嘅汽車聲。

嗡嗡嗡。

我聽到滿滿金錢嘅聲音!

一㗎黃色嘅法拉利FF漸漸進入我嘅視線,駛入寬大而寂寞嘅車道。

FF踩痕油門開到我哋面前然後一個甩尾停咗係到。

大門啪嘅一聲打開咗,首先踏出FF嘅係一對隨性嘅人字拖,跟住就係大腿,最後就係身體。

原來天琦傾電話時所謂嘅細路,並唔係一個暱稱,而係佢真係一個細路...

佢就係喺香港仔村門口偷穎玟銀幣嘅 —— 《大盜》林哲謙。

我應該...

A:前事不提

B:要佢比返啲錢我

——————————
A
隻空間戒指有冇得擴容或者裝到人啊小木獅嗰啲?
B
B
B
十倍
冇得擴大容量。

呢隻唔得。
B
B
第六十七話:

B:要佢比返啲錢我

——————————

竟然係嗰個小偷。

估唔到會喺呢到撞返佢,而且佢仲要係認識天琦嘅。

唔通係手足?

正當我係到思考緊佢身分嘅時候,哲謙啪一聲大力閂埋車門,拋住車匙懶係型咁行埋嚟,佢望咗天琦一眼點點頭當打個招呼,然後就注視住我,疑惑咁問:

「咦,你就係天琦嘅隊友?你有啲面善啵,我係咪喺邊到見過你。」

我有少少嬲嬲地,呢個人竟然咁冇職業操守,偷完人哋嘢冇耐就已經唔認得咗人。

睇嚟佢偷過嘅人已經太多,多到分唔清邊個打邊個。

我冷漠咁答佢。

「係。」

「你偷咗我一千銀幣。」

「我而家俾個機會你還返啲錢比我,我就既往不咎。」

「如果唔係...」

我嘅眼神就快要殺死佢咁望實佢,睇下佢會有啲乜嘢反應。

哲謙就好似明白咗啲咩咁喔咗一聲,然後講:

「係咩,點解我冇印象嘅,我會比返錢你㗎,但係我想問我係幾時偷你嘢㗎?」

哲謙仲好似驚死我唔會講咁,補充咗句:

「得個知字,得個知字,無論點我都會還返啲錢俾你㗎。」

我應該...

A:答

B:唔答

——————————
A
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞