【選項故】《再一次抗爭》(2)

607 回覆
18 Like 2 Dislike
B
A
A
A
睇嚟大家都係夜貓

話時話大家係咪唔記得咗藍思係帶緊V煞面具,咁就比謙仔chok到料
A
有冇諗住搵番穎玟
當初大家嘅選項係快啲升級㗎
btw,故事時間只不過係重生後嘅第三日咋
豬巴呢
又live左
文呢文呢
呢排心情好差狀態唔好完全寫唔到文,但我正式宣布樓豬返嚟啦,聽日繼續寫返,等我啊咁多位讀者
休息係為咗行到更遠嘅路 樓主加油
樓主加油
等你派糧
差d要拋西瓜

第六十八話:

A:答

——————————

「香港仔村口。」我冷冰冰咁回答林哲謙。

林哲謙絲毫唔介意我冇禮貌嘅態度,反而得戚咁係到笑。

「喔...!原來係你!」

「哈哈哈哈哈...」

「戴住個V煞面具,搞到本少差啲認唔到你。」

「原來係換咗個造型。」

「同夜火姬一齊嘅神秘男人啊嘛,捨身救美人,犧牲埋自己條命仔,係香港仔入面有邊個唔識你啊而家。」

「哈哈哈哈哈哈哈哈哈....」

「估唔到你會喺呢邊重生仲咁啱撞到天琦啵,啊!係呢,點稱呼啊......勇士先生。」

我望住面前呢個係到恥笑緊我嘅男人,拳頭咯咯緊握,差啲忍唔住出手教導下佢咩叫尊重。

但只要細心留意,就會發現雖然林哲謙雖然喺到捧腹大笑,目中無人,囂張至極。但全身上下無一弱點,氣燄同身體嘅警覺性形成鮮明反比,如果我而家出手,就會迎嚟迅速嘅反擊,唔通...佢係喺到引緊我出手?

我沉住氣,選擇性屏蔽林哲謙所講嘅挑釁之言,不自覺咁用咗低沈嘅聲線講嘢。

「叫我V煞就得了。」

「廢話少講,錢。」

我狠狠咁打斷咗林哲謙嘅恥笑之意,林哲謙見我冇踏入佢所佈下嘅陷阱,嘁的一聲,不爽嘅音節從佢口中道出。

然後林哲謙手上就憑空出現咗一個細細個嘅布袋,雖然見唔到有啲乜嘢前置動作,但係睇嚟林哲謙都擁有空間戒指之類嘅嘢。

布袋被所載之物擠壓得有啲變形,吶!林哲謙將布袋拋比我,一手接住之後,預期中嘅重量遲遲都冇降臨,咦?一千銀幣唔係應該好重嘅咩。

我抬頭望向林哲謙,發現佢已經冇再理我,而係轉身行緊返上車到。

我半信半疑咁打開布袋,入面並冇當初被偷嘅一千銀弊,取而代之嘅係...

一粒被陽光親吻過後金光閃爍嘅祈天金幣!

高貴、權勢、財力嘅象徵。

反正都係一樣姐,我心諗。

順手將金幣收入空間戒指之後同天琦對望一眼,天琦無奈咁搖搖頭,並且大方一笑指向金黃色嘅法拉利,表示係時候上車了。

我點一點頭,同天琦並肩走向價值連城嘅法拉利。

腦入面諗緊嘅,卻係啱啱我同林哲謙對話嗰陣,天琦流露嘅表情變化。

一向從容不迫嘅天琦喺聽到夜火姬呢三隻字嘅時候,眼神閃過一種不知名嘅異樣,雖然好快就回復平時嘅表情,但擁有全知視角同思考加速嘅我,又點會捕捉唔到。

唔通係因為穎玟曾經都係革命軍嘅一員,但係穎玟離開咗軍隊自己發展,所以天琦覺得唔自在?

啊...話時話...

點解天琦唔向革命軍表明自己已經重生,反而選擇隱藏身分,一個人低調咁升級?...

相信如果有革命軍嘅助力,天琦可以更快升到五級先啱㗎?...

唔同有咩不可告人嘅原因?...

唔...各種問題湧入細小嘅腦海之中,努力咁分拆整理然後重組,都得唔到一個相應嘅答案,睇嚟都係要等有機會嘅時候問下天琦本人先知了。

嗡嗡~

不知不覺間林哲謙已經踩下油門,法拉利好似一支箭咁飆咗出去,等等!...林哲謙咁鬼細個邊有可能有車牌㗎?....喂掂唔掂㗎....我擰頭望向天琦,發現佢絲毫唔擔心呢個問題,喺到休閒咁欣賞緊遠途嘅風景。

而林哲謙好似要回答我心中所想,突然踩拫油門,強勁嘅馬力產生一種我從未體驗過嘅後坐力,但林哲謙嘅表情依然從容不迫,胸有成竹,直到呢個時候,我先真真正正放鬆落嚟,享受速度所帶嚟嗰種無與倫比嘅快感。

麻雀雖小五臟俱全嘅跑車入面萬籟俱寂,冇人願意開口講嘢,本來我都唔諗住講嘢,維持難得嘅安靜,但我醒起可以趁而家呢個機會將心入面嘅疑問講出嚟問佢哋...

A:問林哲謙偷錢嘅技能係咪獨有技嚟

B:問關於大小姐同管家嘅情報

C:其他(請說明)

——————————

比預定時間遲咗...快啲秒咗佢我即刻打第二更!

btw有冇人知我而家拖緊幾多加更?
C
屌 打錯
係b
Up
c
我想問穎玟點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞