【選項故】《再一次抗爭》(2)

607 回覆
18 Like 2 Dislike
A
有冇咁快
咁啱唔小心見到樓主出左文
B
點解咁豬巴同各位新讀者咁快手
Btw要A
B
A比較合理
A
第六十二話:

A:「強光乍現」-> 跑近 -> 「斷空」

——————————

見到天琦同黑面琵鷺殺手鐧技能之間嘅猛烈對碰,我決定趁呢個機會插手,偷襲黑面琵鷺。

「強光乍現。」

黑夜中嘅一角被光芒覆蓋,但呢陣光芒同彗星一樣,一閃即逝。

本來匿埋喺草叢入面嘅我使用咗「強光乍現」,但我冇諗到嘅係,樹葉同雜草雖然細細塊唔太顯眼,但喺都遮擋咗部分「強光乍現」嘅光線,令到致盲效果大大減弱。

可惡,失策了。

咁都冇辦法,雖然致盲唔到黑面琵鷺,但都會令到佢短暫擘唔開雙眼。趁呢個機會,我繼續執行原定計畫,衝上前拉近距離,再召喚「斷空」一錘定音,重創黑面琵鷺。

十八米...

十五米......

十三米.........

就快進入施法範圍了,我輕輕觸摸空間戒指,準備召喚「斷空」,我抬頭仰望...

發現...

黑面琵鷺竟然同我四目交投,憤怒噉嘶吼一聲,用力拍動雙翼,羽毛就好似鐵針雨一樣散落,而目標...

明顯就係我呢個可恨嘅人類...

點解會咁㗎...!

我明明用「強光乍現」影響咗黑面琵鷺嘅視力...!

就算啲樹葉擋咗一部分嘅強光...佢都冇可能喺一兩秒內就擺脫到強光嘅影響㗎...!

唔通...

黑面琵鷺一早已經預測到我嘅存在?

又或者係...

佢喺見到天琦嘅嗰一刻,已經認定我地係一夥人,所以留咗個小心眼預防我嘅突襲??

可惡...

應該點算好...

鐵針數量太多,我冇可能靠閃避避過咁密集嘅攻勢,但係如果我唔避,「保護者」都冇辦法硬食準三級嘅含怒一擊...我一定會重傷...

可惡...

明明只係差少少距離就可以用「斷空」斬向黑面琵鷺嘅頭部...

「思考大師」瘋狂流轉,尋找一絲嘅轉機...

我應該...

A:退而求其次,用「斷空」斬傷黑面琵鷺其他部位令佢受傷(輕傷)

B:先閃避攻擊再聯合天琦發動總攻擊

C:召喚「斷空」喺手上面,然後拋向黑面琵鷺

D:照樣召喚「斷空」,向天召喚,依靠勢能射向黑面琵鷺

——————————
D
D
D
暫定每日一更,一般都會喺夜晚出文
A
D
第六十三話:

D:照樣召喚「斷空」,向天召喚,依靠勢能射向黑面琵鷺

——————————

死就死啦!

搏一搏!單車變摩托!!!...

手指觸摸空間戒指,內心一直重複諗住「斷空」,甚至不斷喺到默念「斷空」嘅名。

「斷空」...

「斷空」!........

「斷空」!!!.......

「斷空」係空間戒指內嘅一角微微抖動,劍鳴嘅嗡嗡聲喺空間戒指入面製造出無窮嘅回音,就好似「斷空」喺到回應緊我嘅召喚噉。

想法無視時間,亦都無視空間。

我腦海入面浮現出一個完整嘅劇本,一個屬於未來嘅劇本。

雖然黑面琵鷺嘅身軀仲未完全進入我嘅十米施法範圍,但我仍然仲有機會!只要「斷空」嘅召喚陣喺十米極限距離嘅位置,向天召喚「斷空」,嗰細微嘅距離,就可以依靠「斷空」召喚時嘅慣性衝力彌補,射向黑面琵鷺嘅頭部!

喺我思考完成個畫面嘅嗰一個瞬間,「斷空」就從我嘅空間戒指入面消失,黑面琵鷺兩米外嘅虛空突然裂開,空間好似俾某人一刀兩斷噉出現一道裂縫,而裂縫內破空而出嘅,就係準神器 ——「斷空」。

衝啊!!!!

喺「斷空」成功召喚之後,我就即刻後退,羽毛鐵針雨嘅覆蓋範圍其實唔大,向後一個關斗就可以輕鬆避開。呢招只不過係黑面琵鷺用嚟阻止我同天琦會合、前進嘅手段,但黑面琵鷺點估都估唔到,我有「斷空」嚟彌補距離嘅不足。

天琦雙手維持住「黑洞長矛」嘅魔法陣,同黑面琵鷺嘅技能對決陷入僵持局面,見到我差少少距離先召喚到「斷空」嘅時候,覺得非常可惜。正當天琦以為我要後退嘅時候,我竟然選擇咗召喚「斷空」,唔知係咪俾我嘅熱血感染到,天琦都跟住我一齊喺到大嗌。

衝啊啊啊啊!!!!!

我哋兩個嘅希望全部寄託晒喺「斷空」身上,黑面琵鷺目睹住呢把絕世之劍撕裂空間而出,但就束手無策。因為黑面琵鷺大部分嘅力量都喺到維持緊「風眼地帶」,如果唔係嘅話,相信黑面琵鷺瞬間就會俾「黑洞長矛」吞噬。而且雙翼嘅羽毛又已經射得一乾二淨,黑面琵鷺可以話已經手段盡耗,窮途末路。

黑面琵鷺唔甘心噉仰天長嘯。

呲!...

血液猶如落雨噉滴落湖入面,清澈見底嘅林中湖而家變成咗一塊染花咗嘅畫布,多咗一噠鮮紅色嘅顏料。

「斷空」狠狠咁插入黑面琵鷺嘅巨頸,但因為衝力減弱嘅影響,「斷空」並冇直接斬斷黑面琵鷺條頸,只係令黑面琵鷺重創,黑面琵鷺亦都再冇辦法維持技能,同時從半空跌入湖水之中。

啪!...

夾雜住血液同湖水嘅混合液體彈到我身上,厭惡噉用手擋住呢啲污水,天琦已經行到黑面琵鷺嘅旁邊,靜靜噉睇住喺到掙扎顫抖嘅黑面琵鷺。

黑面琵鷺傳出一陣哀怨嘅叫聲...

「吞噬」。

黑面琵鷺龐大嘅身軀就噉逐漸被吞噬,一隻深淵巨獸張開血盆大口將今日嘅午餐慢慢吞入,弱肉強食,向來都係世間嘅法則。而可以吞噬到噉強悍嘅準三級異獸嘅技能,就係天琦手中嘅魔法陣,侵略性極強,號稱「萬物無我不吞者」嘅獨有技 —— 「吞噬者」。

我而家應該...

A:提議即刻執行計畫

B:聽天琦支笛,等佢話事

——————————
本身係諗住寫衝力唔夠,斬唔到黑面琵鷺,但噉樣又好似喺黑面琵鷺到晒太多時間,所以最後改咗。
A
A
咁就十個月
A

B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞