【選項故】《再一次抗爭》(2)

607 回覆
18 Like 2 Dislike
第五十二話:

B:問佢點解要獵殺屬性明顯不同於佢嘅異獸(以藍思所知,只有獵殺同系異獸先會提升技能)

——————————

思前想後,決定問一個最令我疑惑嘅問題:

「係呢,點解你會想殺黑面琵琶嘅,我見你使用嘅屬性同黑面琵琶完全唔同,殺咗佢對你有咩好處?」

「因為據我所知,想借助獵殺異獸嚟提升技能嘅前提條件,唔係要獵殺同屬性異獸先啱咩?」

佢聽到我講嘢之後,停咗一停,暫時放棄嗰淨低少少,美味可口嘅兔大腿肉,用衫袖抹乾淨嘴上嘅油分,就重新戴翻面罩。

可惜嘅係,目前為止黑衣人都係側埋一邊進食、側埋一邊戴面罩,所以我到依家都唔清楚佢究竟係咩樣。

當然~

我可以用思考大師嘅全知視角嚟窺探佢嘅面貌,但既然人哋唔想俾我知佢係咩樣,我又點解要自討無趣咁去偷睇人呢?

做人,最基本要學識咩叫尊重。人哋唔想你知嘅嘢,就冇必要知道太多,有時候知得太多,亦唔見得係一件好事。

我輕輕微笑,注視住黑衣人,等佢完成一連串嘅動作之後,佢都坐正望向我,將淨低嘅兔肉放係一塊石頭上面,同時擰擰頭,一副正經咁講:

「你知嚟都冇用。」

我:

「點解?我好好奇。」

黑衣人:

「呢樣嘢對你嚟講,仲係好遙遠嘅嘢。」

「但係你放心,你所知道嘅升級條件,絕對冇錯,適用於絕大部分人。」

我追問:

「但係唔適用於你?」

黑衣人靜咗靜:

「我唔否認。」

一陣無話...

我冇繼續追問,轉移話題,我問:

「咁我應該點稱呼你?」

黑衣人聽聞,就一直注視住放係我大腿上面嘅V煞面具,雙眼流淌住陣陣嘅回憶。我冇打擾佢,佢就咁靜靜雞望住V煞面具,絲毫不動。

黑衣人突然講:

「我叫王奇」

我點點頭,表示明白,內心係到暗暗咀嚼緊王奇呢兩隻字,思考緊有冇曾經聽過呢個名。

王奇:

「喂,咁你呢。」

我微笑住咁講:

「你咪叫我V煞囉。」

下意識咁覺得,王奇,並唔係佢嘅真正名稱。

但既然你留咗一步退路俾自己,我又何嘗唔可以呢。

王奇諗起啲嘢,好奇咁問:

「你嘅技能好特別,係光屬性?咁嗰個好似泡泡咁嘅薄膜係咩嚟,都係你嘅技能?」

技能,係一個能力者最私密嘅地方,知道一個能力者擁有嘅技能,就可以制定有關嘅反制方案,簡直可以話係能力者嘅軟肋。

唔知王奇係有心定無意,佢竟然直接問我呢啲咁私人嘅問題,但見佢神色自若,十分淡定,唔似有打聽之意。眼神時不時閃過嘅好奇同興奮,都顯示出佢嗰份純碎渴求知道真相嘅慾望。

但我遲遲都冇回答王奇嘅問題,佢都好識做咁冇繼續追問我,只係安靜咁等待我嘅答覆,我應該...

A:回答佢

B:反問佢

——————————
為咗你嘅深夜加更

仲有 4(上post) - 1 (52話加更) + 2 (新post10正皮) = 5加更
B
B
早啲訓啦大家,樓豬聽日係上班日,夜晚將會有一更
B
B
B
A
樓豬文呢
啱啱收工12點前有
啱啱食完晚飯,依家打文...1點前有
輕輕推
第五十三話:

B:反問佢

——————————

我冇正面咁回答佢,笑容洗去留於面皮上赤裸裸嘅尷尬,反問王奇:

「咁你呢,我見你用黑暗屬性,係咪好稀有㗎?」

王奇好似一早已經估到我會反問佢,一副果然係咁嘅樣。

王奇無奈咁嘆氣:

「睇嚟....你對我嘅戒心都好大下。」

我微笑擰頭,保持沈默。

但過咗一陣,王奇就好似終於做咗一個決定咁,歎一口氣,對我講:

「算啦,見你係手足,而且曾經幫助過我,我就同你講一個秘密,一個冇人知嘅秘密。」

呵。

輕鬆打贏咗呢場仗。

我即刻清空兩隻耳仔,聚精會神,等待王奇講解。

王奇係腦海中提取回憶,自言自語咁繼續講:

「其實,祈天世界除咗屬性之外,仲有一樣嘢好特別嘅嘢,叫做獨有技。」

「獨有技超脫於屬性,超脫於技能。獨有技唔屬於任何一個分類,但比佢地更強。」

「而我擁有嘅黑暗屬性,其實就係嚟自於我嘅獨有技 ——《吞噬者》。」

「獨有技嘅威能極強,相對地都極其稀有,據我所知,擁有獨有技嘅機率,係近乎一億分之一,所以我先會問你關於泡泡膜嘅嘢,因為嗰個泡泡膜實在係太特別了,我甚至一度認為佢係一種獨有技。」

我聽完之後,成個人呆咗係到...

因為王奇所講嘅獨有技...

同我息息相關...

而且...

我有兩個。

我一直都覺得,《思考者》同一般技能嘅性質差好遠,感覺《思考者》係內在...

其他係外在。

兩個完全唔同嘅層次。

我係到諗,我應唔應該講我嘅情況比王奇聽...

A:應該

B:唔應該

——————————
訓教,就攰死
辛苦哂滄海巴 btw揀A然後問多啲關於暗屬性嘅嘢
A
A
A
A?

唔 另一個故有用拆字嘅方法暗示係「天琦」
但係依個角色嘅感覺又好似唔多似
尤其「天琦」係「祈天世界」嘅創造者同唯一嘅五級能力者?
新讀者留名
篇文好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞