【選項故】《再一次抗爭》(2)

607 回覆
18 Like 2 Dislike
恭喜
Btw,係「揀」not「簡」。
A
任何可以更加理解依個世界運作方式嘅問題都要問
A+B
Why not both?
A+B
A
A+B嘅全部當棄票
點解呀
咁A囉
人唔可以太貪心
咁唯有揀A
A
A
a
大部分都揀A,唔驚冇得同天琦組隊咩
啱啱係到寫文,跟住發現...
我之前將「黑面琵鷺」打咗做「黑面琵琶」,笑死。
睇得明就好
第五十七話:

A:問翻天琦點解要獵殺屬性明顯唔係黑暗嘅異獸(之前天琦冇答到)

——————————

我忽然諗起,我之前問天琦點解會想殺黑面琵鷺嘅時候,佢冇答到我,所以我決定趁依家再問天琦呢個問題:

「啊!係呢,頭先我問你點解會殺黑面琵鷺嘅時候你冇答我,話呢樣嘢離我太遙遠嘅,唔通就係因為...??」

天琦就引用我講嘅嘢,延伸落去:

「冇錯...!就係因為獨有技。」

「排除以好運獲得獨有技嘅人...」

「我以為獨有技只會喺五級能力者通過唔到選拔之後先會獲得...」

「所以我先會話呢樣嘢對你嚟講太遙遠...」

「但係估唔到你咁特別。」

「又好彩,又曾經見過夏娃...」

天琦無奈咁對住我笑,我甚至係佢嘅眼神入面見到一絲嘅羨慕。

「好啦。」

「其實呢樣嘢都係我重生之後先發現嘅。」

「因為係我死之前,香港仲未傳出有人獲得過獨有技,所以並唔存在先例。」

「至於點解我會知道獨有技嘅獲得機率...其實係夏娃同我傾計嘅時候同我講嘅。」

「講翻正題。」

「我點樣發現呢樣嘢嘅故事一匹布咁長...所以我都係直接同你講個結論啦...」

「就係...」

「獨有技擁有者,可以無視屬性嘅界限,無論擊殺乜嘢屬性嘅異獸都會有經驗值進帳,不過呢個數值只係得擊殺同屬性異獸嘅十分之一。」

「所以我先會想殺黑面琵鷺,因為即使只係得十分之一,都已經算係一個非常可觀嘅經驗值量。」

「我唔知呢個算唔算係獨有技擁有者嘅優待啦,不過諗諗下其實都幾合理。」

「因為獨有技一般都係隸屬於一啲稀有嘅屬性,例如我嘅黑暗屬性...你嘅光明...屬性?」

「係啵!我之前問你屬性係咩你都冇答到,咁到底你嘅屬性係咩...?」

我諗翻又好似真係,嗰時我選擇咗反問翻天琦,冇正面回答佢,搞到依家我鬼咁唔好意思,就點點頭,同天琦講:

「的確係光明屬性,同埋獨有技 ——《保護者》,至於有咩用途......遲啲再同你講,你繼續你要講嘅嘢先。」

天琦就點頭認同,繼續解釋:

「好!」

「人類要獲得光明黑暗呢啲屬性嘅機率好低,同樣地,出現稀有屬性異獸嘅機率都好低。所以對於獨有技能力者嚟講,如果冇呢個無界限擊殺嘅機制,升級會係一件頭痛到爆炸嘅事。」

聽天琦講完,我都認同呢個機制係幾合理嘅...

正當我係到思考嘅時候...

天琦開口打斷咗我嘅沉思,好認真咁問我:

「V煞......」

「你想唔想同我組隊?」

「我有一個計畫...但呢個計畫得我一個行唔通。」

「如果加埋你...」

「呢個計畫可以擺上檯面了。」

「而且,我保證...」

「一個月內你起碼可以升到三級!」

我決定...

A:組隊(獲得強力隊友,升級速度up)

B:不組隊(不需暴露身分,此外獲得「嚟自天琦的禮物」作補償,極強武器之類)

——————————
A
a
B
唔組,睇下樓主點樣寫同天琦重聚,到時是敵是友
A
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞