記住我哋寫嘅係粵文,唔係口語!

1034 回覆
1955 Like 32 Dislike
push
Push
寫得好好呀!
推 粵文根本高質
好文
好文一推
高汁文
推!!!! 推廣粵語刻不容緩
學到嘢
可能ngo講得ng清楚,ngo再講dor次。ng hai 廢漢字,hai 取消漢字geh壟斷。

堅持粵語一定用漢字寫geh「漢字原教旨派」, 必須回應dim解決待字領域geh問題。

https://lihkg.com/thread/1899529/page/1
痴線嘅位係好多人都覺得冇問題
最常見到嘅反駁係英文都有formal informal啦
個問題係依個所謂formal嘅「書面語」係另一種語言 好多時唔啱粵語嘅用字/語法 只不過大家一樣用漢字

好簡單 中學作文寫「食」同「講」實俾人圈
但係 「吃」同「說」都唔係粵語嘅用字
個荒謬程度就係要written form嘅英文只可寫mange, esse唔可以eat
用漢字講就係唔可以寫白痴,要寫馬鹿一樣咁on9
當個女仔已經係你女朋友/老婆時
你陪佢就叫溫女
因為依家冇一個痴線國家拎導彈對住佢地
日日叫佢地認祖歸宗
共享日耳曼人嘅榮耀啫
推啊
粵文
雖然覺得有啲老套, 但好多時粵文先可以貼切咁表達到自己嘅感受
你啱,但個重點係瑞士標準德文其實都已經內化為瑞士文化一部份,正如香港中文/漢語書面語以及漢字都係香港文化一部份。
我哋唔應該因為支那文化侵略而調返轉頭放棄自己文化。
真正重點係要人明白寫/講中文唔等於我係中國人or even漢族。
利申我支持粵語/港語入文,但極度反對完全拋棄白話文甚至文言文。
睇下政府寫嘅野先 戲院呀 屌佢老母 陰d陰d用支那字
而遊戲機中心、浴室、健身中心、遊樂場所和公眾娛樂場所,包括電影院、桌球室、溜冰、保齡球場和派對房間均需要關閉,條例在明日即星期六下午六點生效
目前情況係「漢字x白話文」將本土語文完全排擠出公共領域。

理想嘅狀況應該係粵文同中文並行,畀人自由揀用邊種文字去學嘢、寫嘢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞