記住我哋寫嘅係粵文,唔係口語!

1034 回覆
1952 Like 32 Dislike
因為你呢度係用“現有問題”去偷換“因轉變而產生新問題”,所以點解你係詭辯

你所講嘅例子,係文言文留落嚟嘅問題,所以用新文化運動我手寫我口,白話文去解決。

而你呢個例子,只不過又係再用“現有問題”去偷換“因轉變而產生新問題”

同埋你而家走去講香港文拼音化問題, 只會令成件事複雜化, 根本係趕客.
連正名"粵文/香港文" , 同點推行, 都未做到時, 加多樣嘢, 只會令成件事阻力更大
推 絕對支持粵語!

班大陸北佬黎香港大支野 用重北方口音 又冇禮貌問路 我照答粵語 唔識聽就算!
而古時少字嘅時候,一字二義二音,就會慢慢用新造字去解決。如“兌” “說” “悅”,睇易經 “兌卦”就知我講緊乜
所以你話“洛、格hai 100%形聲字”,呢個問題用“兌” “說” “悅”已經答到你。
同埋唔該你唔好不斷用“現有問題”去偷換“因轉變而產生新問題”
支持
「新文化運動」又hai罪大惡極,粵語最早geh文字傳統jau hai 被kui鑑生打斷。不過ni dou ng多講。

Nei意思hai造新字去解決歧義同應付新詞。Ni個jau hai漢字世界geh模式。曾經參與ni個模式geh越南人、日本人、韓國人都退出jor。

而且白話文都一樣解決ng到歧義(都莫講話其他問題)

藝術性行為:
藝術上geh性行為?定藝術性geh行為?

量化寬鬆措施:
去量化一d寬鬆geh措施?定有種措施叫量化寬鬆?

操作政治化議題
有種政治叫「操作政治」?呢種政治變化為一個議題?定去操作一d政治化Jor嘅議題?定一啲政治化jor geh 操作變成一個議題?
你呢度係用"新詞質素"去偷換"造新字有無問題".
xx 性 xx 已經畀好多人話過係歐化用法問題.

日本人一樣有做和製漢字/詞, 而且都退出咗又點? 代表啱?

第二, 咁等如拼音化可行? 你呢度係繼續用緊two wrongs make a right 去詭辯

同埋你而家走去講香港文拼音化問題, 只會令成件事複雜化, 根本係趕客.
連正名"粵文/香港文" , 同點推行, 都未做到時, 加多樣嘢, 只會令成件事阻力更大
你不斷用嘅例子,只不過係不斷用“現有問題”去偷換“因轉變而產生新問題”, 偷換完未?
push
同埋你#881 嘅例子, 係新concept 出現之後嘅新詞問題. 唔係原有用字轉唔轉拼音問題. 唔見得 新concept 出現之後嘅新詞問題, 係支持你將原有用字拼音化嘅理據嚟.
我上面講咗, 未造字嘅, 我唔反對用拼音. 但你#881 嘅例子入面, 係外文翻譯問題. 而呢樣香港一向都有自己嘅解決方案: 粵英夾雜

所以, 你為你嘅"違背自然演化" 嘅亂用拼音死撐完未?
照nei gum 講,漢字所有geh問題都hai現有問題,可以包容。而拼音geh問題無論幾細,都hai新問題,所以ng可以接受。

Ngo打拼音被nei「定性」為亂用,gum下面ni d 同漢字本義完全無關geh粵詞,是否「亂用漢字」?

巴閉
論盡
多士
的士
蛤乸
大蝦細
十蚊雞
你又打稻草人, 我幾時講過"漢字所有geh問題都hai現有問題,可以包容"?
現有問題應該點solve 係一回事, 你無啦啦新增一啲原本無嘅問題係另一回事, 你偷換完概念未?

你又想玩"two wrongs make a right", 你有亂用等如其他地方有亂用?
你又要講自然演化, 但你又要不斷"違背自然演化"自己強改一啲本身人哋用緊嘅漢字或已新造嘅香港方塊字, 咁點解話你亂用有問題?

你#887所引嘅, 已經約定俗成用緊, 你打嘅拼音邊忽係? 又偷換概念
你用完詭辯死撐完未?

連正名"粵文/香港文" , 同點推行, 都未做到時, 加多樣嘢, 只會令成件事阻力更大, 你對呢點選擇性失明完未?
最好支持埋OP 所提出嘅"我哋寫嘅係粵文,唔係口語"
稻草人論證(英語:straw man)或稻草人謬誤、攻擊稻草人、刺稻草人、打稻草人是曲解對方的論點,針對曲解後的論點(替身稻草人)攻擊,再宣稱已推翻對方論點的論證方式

例如當有人主張「我支持死刑,殺人者死,天經地義。」時,以「主張殺人者死就是主張復仇,復仇不能太超過,司法不是復仇的工具。」這種說法回應,就有可能犯下稻草人謬誤,因為在其中,回應者可能將論者的觀點,給從「應報」替換成「復仇」,再攻擊「復仇」這點,宣稱「復仇不能太超過,司法不是復仇的工具」。
好用心呀
所以粵文都唔係咩低級嘢嚟
文言文真係要學
韓文全部得拼音 係好失敗嘅例子先係喎
如果唔係就唔會想恢復漢字啦
好似日文咁又假名又漢字 先有意思嘅表達

全部拼音 好多同音字
同埋語言係自然發展
再者 漢字嘅形音意合一, 表意根深蒂固
人嘅眼一scan 埋去就知係咩字
感受到係咩意思 唔使讀出聲
你用返拼音 只會添煩添亂
push
高汁
用有口字部嘅 尤其係「唔」,見到人打「吾」我自己會覺得佢唔識字因為吾又可以解我,又可以係mk吾
洗駛使 都有用過 大家都會睇得明
不過本字應該係「使」
好似係一字多音咁樣 使(音駛)用;使(音試)者
兩個字都係使 但唔同讀音
打字有時想區分返係邊個讀音 就會打咗洗/駛(我估

比同俾都有用過畀我好少用 覺得呢個字好old school
比/俾嘢人哋;比/被呀媽鬧
我自己會撈埋一齊用
但「俾」就係「給」咁解,一定就唔會用係被動句(我諗
明白,多謝你
我自從學咗粵語之後都用口字部多啲
Ngo不過hai寫幾個拼音,竟然被nei批為專制。而nei講究漢字優先,不容許其他人將漢字寫成拼音,gum又算hai mud。

Ngo冇反對漢記粵文,但反對nei將漢記粵文提升為凌駕於其他形式,或認定kui最為優秀。Ni種做法將拼音粵文未經自由競爭下扼殺於萌芽,sin hai專制。

Nei欣賞geh新文化運動就hai ni 種「罷黜百家,獨尊xx」geh表表者。運動實際冇提出過新yea,只hai將明清白話文加d西式語法,用lai取代各地「方言」geh文字,用南京政府獨尊geh新文化取代各省市geh新文化。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞