記住我哋寫嘅係粵文,唔係口語!

1034 回覆
1952 Like 32 Dislike
唔同既英語區講既英文都唔同啦ching...咁佢地係咪全部都講緊英文?
高質港人應該要同低賤支那人區別出嚟
我哋同佢哋根本唔同文唔同種
好post
半個老師仔幫你推下
g持
高質
廣東話不能我手寫我口係廢話。

字係造出黎! 中國, 外國都會有新詞彙走出黎。你要加一定有得加。

啲 啫 囉 嘅 黎 就己經係!

睇唔明係佢地未學得撤底!

即使大陸一樣生產好多新"詞語"出黎一 ...
廣東話講得出就有得寫,你唔識就讀多尐書。
啫、咯、啦、喂係助語詞,普通話英文法文日文都有。
要指出,自古各地語言有異,所以有官話以作行政用,而文言文就係官語書面語。
五四運動之後廢咗文言文,改用書面語,即手寫口。但搞清楚,現代書面語係北方白話。
唯一好處係北方話簡單。
但論華麗啜核或更淺白就及不上文言文甚至不及潮閩粵白話。
香港人寫忌書面語其實係南京白話,自細我等所學係中國語文,由民國文人南來撰寫,所以會用上那麼、這裏、一些、誰之類。粤書面語甚複雜,多數人唔悉正字而採借音字,呢度、果處、咁多、傾偈、歪歪斜斜,正字爾堵、舸處、恁多、謦欬、竵竵斜斜。
所以好多北方人話唔明,一來港人太多用借音字,但正字好多人唔悉。
秦漢開始一直都係用粵文
最重要嘅係我哋唔好自己貶低自己,我哋係高等民族,有文化有歷史
粵語係一個獨立語言系統
下面有好多方言分支
你可以上wiki搵下
呢個咪就係個分別

溫女: 表面意思到手後保溫

溝女: 表面意思未到手要溝下,睇下會唔會融為一體嘛
push
推,一定要保留我地嘅語言!!
thx
屌柒佢地啦
其實我手寫我口唔係咁解,白話文運動去文言,提倡書寫出接近口語規格既文字,但唔係真係口點講,字就點寫,因為咁樣係唔靚,所以就算係而家白話化左既書面語同普通話口話都係兩件事黎
日常生活講嘢一句話可以夾雜兩三個英文詞
簡體字普通話要入侵有幾難?
A
PUSH
客觀嚟講香港好多人都係大陸走難落嚟嘅

對一個民族嚟講
文化重要過血統好多啦
同埋支那最鐘意迫害同自己有相同血統嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞