【粵語入文分析】有音冇字,係因為粵語訊息量超越漢字!

47 回覆
54 Like 1 Dislike
前post: https://lihkg.com/thread/1897170/page/1

上post講到,粵語訊息量超過漢字所能負載嘅限度。用圖像表達,就係呢幅圖咁。

1. 普通話所有字都可以用漢字寫,所以佢訊息量少於漢字。

2. 所有漢字(除和製漢字)都可以用粵語讀,但粵語就未必可以用漢字寫。所以粵語訊息量大過漢字。

3. 漢字訊息量大致同普通話重疊,但略大於普通話,事關有粵製漢字同和製漢字。

所謂粵製漢字,例如「𨋢」。
所謂和製漢字,例如「榊」。
目前仍然有造漢字又繼續使用嘅,除咗漢人,就係粵人同日本人。而壯字、侗字、喃字呢啲已經廢棄嘅字就唔討論喇。

睇返幅圖,即使加埋粵製漢字,粵語仍有一大片係漢字覆蓋唔到。呢片有音無字嘅領域,我叫佢做「待字領域」,就係粵語入文最大挑戰。

咁點填補呢片領域,我下post再講。

(後記:我摷網上資料,發現原來有台製漢字,但資料唔多,唔知道有幾廣泛應用。

另外台語「古錐(koo tsui)」係可愛,討人喜歡咁解,同粵語「過制」解有趣,音義皆似,係咪同一個詞語?

有懂得台語的朋友可以介紹一下嗎!)
喃 字係廢棄嘅字???
留名學嘢
.
我諗佢係講緊「喃字」 而唔係「喃」字
中文真係好有趣
越南人讀本國歷史應該好吃力
喃字失晒傳 啲古籍全部唔識睇
留明
留名
日文都同廣東話一樣大量字冇漢字,例如文法用語:いる、いらっしゃる、が、は…
仲有韓國都有類似情況
睇韓劇見有啲阿叔都係簽漢字名

呢排睇開清朝古籍
先發覺當年好彩有留心上堂學文言文
但係都有啲字同以前唔一樣
好似 以前 攷 等於而家嘅 考

強國當年都成日打算將中文變成拼音用
共匪之前都有唔少學者整啲拼音方法嚟代替漢字
諗住可以消除文盲
文法字冇漢字好正常
日文本身就同中文唔同語系
單睇句子結構已經知
中文係SVO 日文係SOV
根本冇得比

用漢字其中一個目的就係方便分辨同音字嘅意思
例如あめ可以係「雨」或者「飴」
對於冇乜實際意義嘅文法字(虛詞)
比較有意思嘅名詞動詞形容詞之類嘅實詞有冇漢字先有意思

例如各式各樣嘅「擬聲詞」:もふもふ、ドキドキ呢啲
日文獨有而冇漢字嘅概念就係漢字不足以表示嘅
呢個時候就或者會有新嘅和製漢字俾呢啲概念
lm
近代都好似冇新製嘅和製漢字喇喎,除咗戰後發明嘅略字,例如「広」「応」「壱」呢D,而佢地嘅功能係某程度上取代舊字體。仲有其他新和製漢字咩?
f
lm
「込」、「辻」、「碓氷O」個O等等

漢語系統本身係冇呢幾隻字
係日本人自己造出嚟
近年就應該冇造新字
只係想講造新字嘅目的都係去彌補現有漢字不足以表達語義
不過隨住社會同科技發展帶嚟越嚟越多新概念,漢字永遠都唔會夠用
所以點都一定會有寫唔到出嚟嘅概念
sor for 1999
明你講乜。
但日本應該唔會再出新漢字,會用既有漢字表達新意思,例如「爆買」「驚安」等。又或者用片假音譯算數。
其實我提出咗,粵語同漢語係唔同語系。
我認為粵語係屬於壯侗語系,係泰語、壯語嘅兄弟。
所以粵文嘅處境,係同日文有可以對照之處。
Chu nam , 指以前越南用嘅越式漢字,而家已經冇人用
好似亂碼
我覺得值得討論嘅係

我哋有能力去收納出待字粵語嘅清單,咁佢哋應該用咩方法去表記佢地呢

可行方案我暫時諗到幾個

1.運用古漢字/少用漢字,當中搵出發音相似或相同嘅以作表記

2.一係好似越南,日本創造新漢字 (喃字,和制漢字)

3.一係學習日本創造全新嘅書寫系統 (平片假名) 嚟表示其發音

4.用現有表音系統表示 (eg 羅馬字) 類似粵拼

各有好壞

點睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞