記住我哋寫嘅係粵文,唔係口語!

1034 回覆
1952 Like 32 Dislike
push
香港話 英倫話

直接學粵文同文言
好文 推
Tui
歐洲各國好多語言都係源自拉丁文
最 common 就係 ABCD 一系列字母
但係你唔會見親有 ABCD 嘅語言就即刻話佢係英文
因為可以係 德文 法文 西班牙文 意大利文
都係嗰啲 ABCD
你一定要成句句子睇咗個語境先能夠判斷係咩語言
即使係英語
隨住美國獨立二百幾年嘅發展
都有得分 American English vs British English

同理
東亞文化圈有幾種語言都係源自漢字
例如有人寫幾個單字拼埋
例如 大丈夫 勉強 精一杯
你唔能夠判斷係咩語言
而要睇埋個語境去判斷
可能係日文,或者中文
你睇咗外国/鄰国語文寫出嚟嘅文章
但當你要引用轉述嘅時候
就應該要有專業態度
譯番做本國語言
其實我覺得最好統一一個粵語拼音去比人學
同朋友傾個隻字嘅廣東話拼音點打都會有出入。
之前識左個外國朋友,佢叫我教佢廣東話其實我都唔知點教。冇一個好有系統嘅拼音我都唔知自己教得啱唔啱。
佢問我細個點學啲字點讀,我答作用個腦背左佢。佢嘅反應係
其實粵拼會唔會改善到懶音嘅問題
留名
粵文+文言文 = 香港語文 取代 中國語文 成為必修科
英文個問題,我下一篇會寫
打柴都仲有聽40幾歲嘅人講
未聽過類似取代詞語,用蝗語應該係「報廢」意思? 粵文最接近可能係 架車「廢左」,但都唔夠「打柴」咁貼切

「溫女」 應該係因為有「媾女」取代左
高質!光復我大粵文化!
好文 推
語言學上嘅大中華主義係多重騙局。要不斷拆落去先還原到真相。

第一重:粵語係寫唔到
第二重:即使寫到,都要用漢字寫
第三重:即使漢字寫唔出,粵語都係漢語方言
第四重:即使唔係方言,粵語都係漢語系
第五重:即使唔係漢語系,你哋都係漢族
第六重:即使唔係漢族,你哋都係中華民族
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞