記住我哋寫嘅係粵文,唔係口語!

1034 回覆
1952 Like 32 Dislike
溝女正寫係媾女?
Lexi mf: 媾 解 交媾
我睇過Youtube 有泰國學生去中國果啲地區同老人家傾計 有好多字都通用
我會減慢速度用廣東話同佢講
大部詞語佢地會明白
或者用英文傾
我會上lexi mf 度查一個字點讀
或者朗讀 番茄醬牛腩麵一百碟
岩呀,個系統仲未統一,真係有啲難教。
外國朋友覺得廣東話難學都係因為咁
作為一個依家學緊粵語嘅臺灣人,我都好支持
不過我唔鍾意你哋嘅懶音😂
仲有正字嘅問題

我依家學緊粵語但係真係唔知用邊個字好
咗/左
唔/吾
哋/地

仲有我覺得粵語冇系統
我學到好撚攰呀😭
仲有:
洗/駛/使
比/俾/畀

真係唔知寫邊個好😂
“左” 同 “地”係電腦歷史遺留落嚟嘅問題嚟。因為當年big 5 無“咗”、“哋”,去到Windows 95 時要裝“香港增補字符集” 先打得到。今時今日全部Unicode咁當然無問題啦。
當年仲有一個問題,就係你有裝而人哋無裝的話,你send email send message的話,人哋係睇唔到。所以有人會打“左”、“地”、“0左”、“0地” 、“o左”、“o地”
呢個po學到好多嘢
原來係咁
咁我要用邊個好呀到底😂
“你食咗飯未呀”, 呢類意義咪用“咗”囉
“我哋要留喺屋企”,呢類用“哋”
“千祈唔好去食藍店呀”,呢類用“唔”
洗/駛/使真係答你唔到,唔識。
“唔洗”/“唔駛” 都有人用而基本上好似無咩人會話你錯

比/畀/俾,“比”就應該唔係咁用㗎喇
“俾”應該係有“准許”之意,“畀”就有“給予”之意。希望無記錯啦 😅
多謝你
因為我粵語老師話 比 畀 俾 都有人用所以都可以用
但係唔統一用法對於我哋學緊粵語啲人真係好亂😂
“比”係有人用。但而家開始有人嘗試搵返啲字係咩意思,以字義睇返轉頭的話,我諗咁會好啲囉
呢啲會唔會出到書
本身有字嘅就唔好咁玩啦
無字嘅先考慮用拼音加聲調,定還是新造漢字嘅問題

唔可以俾粵文末落
越南本身點會無文字系統?人哋原本有“喃字”,轉拼音只係想減少中國影響

但同音字/近音字問題佢哋都係搞唔掂
高汁,推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞