記住我哋寫嘅係粵文,唔係口語!

1034 回覆
1952 Like 32 Dislike
咩加啲台語
係咪無見過台文(漢字台文)
使字假借洗/駛(從[sai2]音)係因為啲人唔知使字有文白異讀
文讀si2
白讀sai2
(另外作名詞時讀si5)
唔係好知嗰啲係咩以為係台語
你有無比較埋漢語族另外嗰五種語言先
唔字係讀m, 唔係ng
其實你同佢詭辯都無用
香港話以後點發展 喺出現足夠權威嘅正字正寫法之前都係交返俾自發秩序架啦
我就無詭辯,係佢喺度詭辯,本來正正常常討論乜事都無
文無第一,呢啲對將來嘅講法無話邊個一定啱
即係想象下以後教魯迅吶喊 金庸選段 陶傑社論 會同唐詩宋詞元曲一樣要加語譯

Btw世柒blog係用緊粵文,但佢需要一個編輯
漢字x白話文geh封閉系統jau hai 壓抑gun自發秩序。要畀自發秩序生長,jau要打破漢字壟斷,令漢字變成文字系統geh一個子集,而ng hai 系統geh全部。ho chi日文gum漢字 ji hai 系統入面其中一個標記方式。
學到嘢
咁你咪用其他五種語言去比較囉! 多鳩魚 😡
好post 推
Push!
生僻字本身已經難寫難記,仲要粵文普及,第一樣就係要揾曬出黎做統整,第二步先可以談普及。

你而家普及左,根本唔係個個適應到。部分人無研究文字既興趣,根本唔會有主動揾正字既動機,所以普及化既最關鍵就係做整合「懶人包」。
麻煩師兄借一借個位
可唔可以入一入嚟幫幫本土議員撇除選舉不利因素,避免立法會選舉時到時發生優先老人同限制點票人數情況
https://lih.kg/1958192
Tui
粵語香港話
香港文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞