[改新名] 召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (4)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
今日個師父教如果轉右

左手6點順時推去3點

轉左就6逆時去9點

想知咁係唔係錯

因為之前跟另一個師父都係教推拉手
星期五就考澤安 但我一次都未揸過去澤安

點解一次都未揸過
其實小路出大路雙虛線
考官prefer停車後拉唔拉手制??

唔拉
讓路口,你拉會減低你開車嘅速度,影響其他駕駛人

拉手掣係會減慢開車速度
但係如果你見大路啲車塞死晒又或者你冇位駛出去
拉手掣 等
你可以唔拉嘅
情況就好似燈位紅燈你唔拉手掣一樣
考官可以剔你未有使用手掣

想問下大家考車時有冇咩儀容要注意
上次有個FD染左金毛去考肥左兩次最後第三次染返黑去考就pass左 雖然唔知係技術問題定真係儀容問題,因為都有聽聞考官睇你唔順眼都會肥鳩你
因為我留all back頭如果唔gel出街會飛哂落黎阻住睇野 但gel撚完個頭去考又唔知個官會唔會覺得我set到個咁誇張太串肥鳩我
上次有個FD染左金毛去考肥左兩次最後第三次染返黑去考就pass左 雖然唔知係技術問題定真係儀容問題,因為都有聽聞考官睇你唔順眼都會肥鳩你
因為我留all back頭如果唔gel出街會飛哂落黎阻住睇野 但gel撚完個頭去考又唔知個官會唔會覺得我set到個咁誇張太串肥鳩我

真心答你
太mk太靚仔都會出事
聽朝澤安
頭先練完最後一堂

但聽日要比一節錢+1600 租車
聽朝澤安
頭先練完最後一堂

但聽日要比一節錢+1600 租車

咁多野講 祝你比多五百
各位巴打
知唔知邊到有shell平油咭
而家入一入都九舊好肉痛
臨考前最後一問
油塘有兩個位唔係好知應唔應該上3波,問過師傅話如果前路暢通可以上,但又係網上睇過其他人講落斜唔好上3波,大家點睇?

2線尾段呢個位:(呢個問題較麻煩,好多唔同意見...)
https://youtu.be/zS38Abzhd8A?t=10m54s

同埋

3線呢個位:(呢個其實應該唔洗上?)
https://youtu.be/u837tTB6t5s?t=5m53s
臨考前最後一問
油塘有兩個位唔係好知應唔應該上3波,問過師傅話如果前路暢通可以上,但又係網上睇過其他人講落斜唔好上3波,大家點睇?

2線尾段呢個位:(呢個問題較麻煩,好多唔同意見...)
https://youtu.be/zS38Abzhd8A?t=10m54s

同埋

3線呢個位:(呢個其實應該唔洗上?)
https://youtu.be/u837tTB6t5s?t=5m53s

唔建議係哩兩度上3波
第一 你上咗3波 要轉線 或者「排」頭 你又要轉番二波
野就做多咗 錯o既機會又大咗
當然你可以3波做以上o既野
我同我師傅都極度唔建議
第二 你考得哩兩條線 即係會經鯉魚門道
哩度係上3波o既最好機會
而唔係斜坡度
當然
你2波踩油門踩到幾千轉都keep住唔上3波
個考官可以話你未能選用適當波檔
所以你自己權衡輕重
十點澤安
希望1 take
今日個師父教如果轉右

左手6點順時推去3點

轉左就6逆時去9點

想知咁係唔係錯

我諗你師傅都係為咗可以具體啲教你先咁講
我師傅都係教推拉手 轉右就推左手拉右手
你話轉幾多 真係要睇果時行緊幾快
行得快 扭少少軚都可以轉咗好多 反之亦然
轉彎位置都有影響
操得多就會feel到幾時扭軚 扭幾多 幾時回軚
星期二沙田 第三次考了 再唔得就出去排快期

金毛一take pass
今日個師父教如果轉右

左手6點順時推去3點

轉左就6逆時去9點

想知咁係唔係錯

轉彎位置都有影響

未聽過乜六點九點
我師傅無教過我轉灣,一黎就叫我轉出去
之後先講話係睇住轉,唔夠再補
姐係靠feel
就考了
今日個師父教如果轉右

左手6點順時推去3點

轉左就6逆時去9點

想知咁係唔係錯

轉彎位置都有影響

未聽過乜六點九點
我師傅無教過我轉灣,一黎就叫我轉出去
之後先講話係睇住轉,唔夠再補
姐係靠feel

因為佢叫我單手係軚盤底(6點鐘)推到去左邊或者右邊

如果唔夠另一隻手再接住軚盤由上向下推

我怕咁樣會比人當交叉手
十點澤安
希望1 take

祝福
4點培正 緊張到訓唔好有冇野可以提點
十點澤安
希望1 take

祝福

多謝你

我成功了

十分鐘前pass tips

放鬆d就得
我考個陣個狀態比練車好10倍

十分鐘前pass tips

放鬆d就得
我考個陣個狀態比練車好10倍

14:50油塘 唔敢太大期望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞