[改新名] 召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (4)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
有無巴絲考港島

10號考完要排7日再報快期去考
上個月考永孝街 路途中有架學神
佢老味 慢到行路都快過佢 我慢到要KEEP住一波轆車
去到大窩口道轉番入葵盛圍 停左成分鐘都唔郁
咁岩葵盛圍有架旅遊巴 忍唔住要抽頭出
我跟學神流前少少就比考官踩停
TICK我太接近物件 唉 我仲係自己條線
屌佢老味 渣得咁撚屎 後面有考試
師傅就叫佢行埋一邊咪累人啦

之後排快期 忠義街迦密村道輕鬆PASS
上個月考永孝街 路途中有架學神
佢老味 慢到行路都快過佢 我慢到要KEEP住一波轆車
去到大窩口道轉番入葵盛圍 停左成分鐘都唔郁
咁岩葵盛圍有架旅遊巴 忍唔住要抽頭出
我跟學神流前少少就比考官踩停
TICK我太接近物件 唉 我仲係自己條線
屌佢老味 渣得咁撚屎 後面有考試
師傅就叫佢行埋一邊咪累人啦

之後排快期 忠義街迦密村道輕鬆PASS

你係行轉左果邊?
我考果次轉右 前面有架學神大巴 佢過完泳池果盞燈好慢 佢過完之後即刻轉黃 我拿拿臨踩停架車 遲多半秒就踩白線
我考過三次,輕型棍,三次都係港島,第一次係跟果個歐陽老屎忽,真係伏到核爆。次次學都hi到7彩,問佢問題又話你d大學生、專業人士就係問得多自己加加減減所以成日見,冇讀書既聽佢話反而一take pass。成日chur鐘,斷斷續續學左萬幾(因為我停過,離港幾個月,同申請遲考過兩次),好後悔怕麻煩冇轉師傅(最衰佢要一次過交十個鐘錢咁期期交)。
過死車望鏡又唔教好,教既野好離地,好多野冇教,只係識叫人跟佢,緊張咁考當然肥左路試啦,出連道右面突然有車出比考官踏停同埋上樂活道停左黃格(個師傅冇點提),之後仲要sell我再跟佢重考,仲要試場費30蚊,水左我100蚊。
當然最後我轉李健(反正都係比錢,咁搵最平),呢個師傅幾好,知道我上手師傅只係教我考試而路係學車,我雖然中期合格但其實唔識泊車(問前師傅又話你唔好諗咁多,跟時間位置入就得,但現實點會樣樣同考車一樣呀),咁呢家師傅都有重新教我,想我改左上手學的陋習。
好可惜咁岩撞正sem尾最忙,又搞返工野,咁緊緊張張考,竟然衰左樂活道條線,電車路個紅燈位,突然轉紅搞到急停,搞到肥腳制,同埋未能調節車速,可能今次掛住望鏡搞到太慢。又冇幾千。
第三次考,係一個好sad的一次,我學左8-10個鐘到(加埋之前總共都二萬幾,其實李健到平好多,最hihi係前師傅),我學果陣我爸爸證實有癌症,得番2個月命,果陣師傅有問我洗唔洗停,同埋我好忙,我話想係佢生前見證我考到 ,佢考果日同我講冇幫我報上去,肥左當你係自己人,租車錢冇報啦(你懂的)。最後佢好似同個試場d阿姐夾左夾,見個老考官出來先叫我報考,最後行東院道,算係好順利(因為唔緊張,個心係醫院)
成件事都係上個月既事,好似發生左好多野。

考之前一晚我爸突然危殆,以為趕唔切比佢見證。考完我第一時間去醫院同我爸爸講,睇得出佢好開心,但佢已經講唔唔到咩。過左唔夠一個星期,佢終於走左。

打到呢到已經忍唔住想喊,爸爸我正衰仔,呢兩個月係我同你成世相處最多的日子,雖然你見證唔到我今年畢業,雖然我同自己講過畢左業要買部手機比你,請你同媽去旅行,揸車車你周圍走,仲有好多好多遺憾....但總算係你走之前帶比你最後一份禮物,考到

各位珍惜眼前人

巴打加油
其實有冇巴打講過D考官有咩例牌動作想影響到你考試表現
自己考過兩次見過呢幾樣野, 心諗個官D戲都幾假下又好想笑佢做乜撚咁大動作
1. 停車CHOK會成個人撲埋去前面窗口
2. 轉波CHOK會成個人彈起好似比人係背後打左一拳咁
3. COM埋本野
4. 開窗, 大熱天時我開住冷氣竟然開窗

今日考車個官Com埋本野諗住死鳩緊
開𥦬我問過師傅話因爲要聽聲,有危險就剎你

我考到一半關左個窗 佢望一望

你幫佢關番?

佢上車前師父開既
P牌仔有咩練車地方好介紹

邊區
近既可以一齊練
我3年牌但好少渣 手車爛哂

港島p牌
考個時係高超道後面的士幫我blk哂啲車比我慢慢行同斜路開車!
多謝你
P牌仔有咩練車地方好介紹

邊區
近既可以一齊練
我3年牌但好少渣 手車爛哂

港島p牌

我九龍
一take 左

恭喜

油塘塞到pk 我考仲要有部消防車岩岩係前面 嚇我唔撚到 開左車無耐個考官com埋本野 個下就即刻驚一驚

巴打考幾點?
我24號考油塘3點好撚淆
放學時間肯定勁亂 預左第一次當交學費再努力
棍波貨van 7月澤安 9點考
上左5堂
師傅註冊社工,細心有耐性,教得好
一take 左

恭喜

油塘塞到pk 我考仲要有部消防車岩岩係前面 嚇我唔撚到 開左車無耐個考官com埋本野 個下就即刻驚一驚

巴打考幾點?

我十點幾 係無端端塞車 不過有好有唔好 好在多車可以咩都慢慢黎 三波都無上
一take 左

恭喜

巴打考幾點?

我十點幾 係無端端塞車 不過有好有唔好 好在多車可以咩都慢慢黎 三波都無上

多車冇咩野嘅油塘就預左,最怕3點呢D鐘數人又多放學時間班細路又鳩衝
btw唔係最少要上一次三波咩
一take 左

恭喜

巴打考幾點?

多車冇咩野嘅油塘就預左,最怕3點呢D鐘數人又多放學時間班細路又鳩衝

btw問多句巴打覺得油塘算係易定難 整體上(考試路線/人/車)
一take 左

恭喜

巴打考幾點?

btw問多句巴打覺得油塘算係易定難 整體上(考試路線/人/車)

易,d路咁闊,斜路又唔算好斜

利申,油塘肥左
一take 左

恭喜

巴打考幾點?

利申,油塘肥左

中到難

利申:肥油
一take 左

恭喜

巴打考幾點?

其實行人真係唔洗點驚 明知有行人咪慢車 周圍望囉
我無考其他地方唔識比較 不過我又覺得唔係話難 其實個地方都係咁考 記熟條路有咩要做貼危險位 同埋你控制得好部車就自然有信心
今日等考睇住前面條友肥 番到考場熄車一波都唔識 已經睇到個考官等佢 佢又真係唔郁又覺得無問題

巴打考幾點?

利申,油塘肥左

中到難

油塘落山果陣要過幾部死車,而且唔過得白界線,仲要睇對面線車

中上難度

巴打考幾點?

利申,油塘肥左

中到難

中上難度

肥油留名
我自己就覺得油塘唔太算難考
但係都要睇路面狀況
我第一次衰自己 明明考前操車好順
到考果時第一個路口就chok 親考官
之後自己開始劣
上個禮拜考第二次 第二次係永孝

考咗兩次
覺得若果你畀唔到信心自己同個考官
自己好大機會會做得唔好 而考官都會送多幾個剔畀你
(我自己覺得 就算你冇犯過任何錯, 考官都係會例牌送幾個細剔你,
廢事你認為自己手車好掂 )
同埋好唔好彩都係重點
考第二次之前係咁犯錯 可能因為路面狀況比較複雜
但係到考果時路面算正常
所以冇咩問題

利申棍van 2 take pass

巴打考幾點?

利申,油塘肥左

中到難

中上難度

肥油留名
但係都要睇路面狀況
之後自己開始劣

考咗兩次
(我自己覺得 就算你冇犯過任何錯, 考官都係會例牌送幾個細剔你,
同埋好唔好彩都係重點
但係到考果時路面算正常
所以冇咩問題

same
肥油永pass

巴打考幾點?

利申,油塘肥左

中到難

中上難度

肥油留名
但係都要睇路面狀況
之後自己開始劣

考咗兩次
同埋好唔好彩都係重點
但係到考果時路面算正常
所以冇咩問題

same
肥油永pass

啱啱諗番起
係永孝街番入試場果度
應該要望左鏡同左邊盲點
因為要係永孝街駛上行人路再入番試場
但係我果時冇望
考永孝o既巴絲記住望一望
廢事畀人肥

考永孝o既巴絲可以睇埋下面哩段講永孝街同永基路
因為永孝哩條線好多考生都係肥係永孝永基哩度

係永基路行慢啲 望清楚先好行
果度勁多死車
出試場行永基果時 若果左右兩邊都有死車
記住「排」頭之前睇對面線有冇車想「排」頭
寧願停都唔好貪快或者估夠位過
左右兩邊都有死車就一定唔夠兩架夠
就算你以為夠 都9成9會畀考官肥 話你太接近物體

當你葵福路轉番入永基果時
靠左行 因為之後會兩條線合番做一條
仲有最緊要一個原因
係因為中後段好多大車都會借咗你行緊果條線去做「排」頭
若果你行中間甚至靠右行
考官可以話你唔顧及其他道路使用者
當你仲有一兩個路口要轉入永孝果時
睇情況慢慢做「排」頭 (除非你咁好彩冇死車係左邊)
但係點都要慢慢靠條行車線o既右邊 準備駛入永孝
當對面線冇車 左邊路口冇車駛出黎 望晒左右鏡同盲點
慢慢駛入永考

有錯煩請插得細力啲
P牌仔好想出車

利申,油塘肥左

中到難

中上難度

肥油留名
但係都要睇路面狀況
之後自己開始劣

考咗兩次
同埋好唔好彩都係重點
但係到考果時路面算正常
所以冇咩問題

same
肥油永pass

啱啱諗番起
係永孝街番入試場果度
應該要望左鏡同左邊盲點
因為要係永孝街駛上行人路再入番試場
但係我果時冇望
考永孝o既巴絲記住望一望
廢事畀人肥

考永孝o既巴絲可以睇埋下面哩段講永孝街同永基路
因為永孝哩條線好多考生都係肥係永孝永基哩度

係永基路行慢啲 望清楚先好行
果度勁多死車
出試場行永基果時 若果左右兩邊都有死車
記住「排」頭之前睇對面線有冇車想「排」頭
寧願停都唔好貪快或者估夠位過
左右兩邊都有死車就一定唔夠兩架夠
就算你以為夠 都9成9會畀考官肥 話你太接近物體

當你葵福路轉番入永基果時
靠左行 因為之後會兩條線合番做一條
仲有最緊要一個原因
係因為中後段好多大車都會借咗你行緊果條線去做「排」頭
若果你行中間甚至靠右行
考官可以話你唔顧及其他道路使用者
當你仲有一兩個路口要轉入永孝果時
睇情況慢慢做「排」頭 (除非你咁好彩冇死車係左邊)
但係點都要慢慢靠條行車線o既右邊 準備駛入永孝
當對面線冇車 左邊路口冇車駛出黎 望晒左右鏡同盲點
慢慢駛入永考

有錯煩請插得細力啲

永基去到十字路前睇清楚夠唔夠位唔踩黃格
同埋踩撚理左邊路口d車 唔好走去讓佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞