[改新名] 召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (4)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
想問下p牌如果違例,係咪一定會釘牌?幾耐會收到信?同埋即場周到先會?

如果係超速加監就1定要續牌果陣先知?

因為我前排唔記得左係咪係公路踩左影線,定係唔覺意收慢左先有其他車呠我。

唔該師兄姐

呢d衰一次加監六個月 衰兩次先釘

輕微道路交通罪行指可令駕駛者根據第 375 章第 4 條被記少於 10 分的罪行,及包括以下為此計劃引入的四項限制﹕

「未有展示 P 字牌」﹔
「接載乘客 ( 只適用於電單車或機動三輪車的司機 ) 」﹔
「以超過每小時 70 公里的車速駕駛」﹔及
「在設有三條或以上行車線的快速公路上,在最右線行駛」。

呢d衰一次就釘
嚴重道路交通罪行指根據《道路交通(違例駕駛記分)條例》(第 375 章)第 4 條,可令駕駛者被記 10 分或以上的罪行。
想問下p牌如果違例,係咪一定會釘牌?幾耐會收到信?同埋即場周到先會?

因為我前排唔記得左係咪係公路踩左影線,定係唔覺意收慢左先有其他車呠我。

唔該師兄姐

輕微道路交通罪行指可令駕駛者根據第 375 章第 4 條被記少於 10 分的罪行,及包括以下為此計劃引入的四項限制﹕

呢d衰一次就釘
嚴重道路交通罪行指根據《道路交通(違例駕駛記分)條例》(第 375 章)第 4 條,可令駕駛者被記 10 分或以上的罪行。

扣幾多分可以睇呢度

http://www.td.gov.hk/tc/road_safety/safe_motoring_guides/driving_offence_points_system/index_t.html

唔該師兄姐

呢d衰一次就釘

扣幾多分可以睇呢度

http://www.td.gov.hk/tc/road_safety/safe_motoring_guides/driving_offence_points_system/index_t.html

唔該晒師兄,其實冇即場周到係咪冇事?
P牌唔比踩過70?
P牌唔比踩過70?

不嬲都係
其實如果重考抽左條新路線
基本上要上幾多個鐘先適應到夠合格水平?

我自己操左6節

唔該師兄姐

屌,超速係寄信去車主度架嘛
你食嘅咁咪加監+$$$$$$$
你搵人食,咁咪扣人分,但你比$$$$$
P牌唔比踩過70?

不嬲都係

如果快相影到但車主唔係我咁點計
P牌唔比踩過70?

不嬲都係

如果快相影到但車主唔係我咁點計

你超速?
車主收到信就會搵返你啦

我自己操左6節

巴打覺得個時六節夠唔夠做?
定實際唔夠
有時一個場有3條線喎

我自己操左6節

定實際唔夠
有時一個場有3條線喎

緊緊夠, 我自己上網睇過路線
同埋我第一次肥係因為衝黃燈, 操作架車其實已經好熟
其實小路出大路雙虛線
考官prefer停車後拉唔拉手制??
其實小路出大路雙虛線

我就唔拉嘅
其實小路出大路雙虛線

我就唔拉嘅

BTW
有時死火之後,
我tak匙既時候, cfu會係panel度按d制. 唔知d制有咩用呢
考車時我又使唔使按呢
其實小路出大路雙虛線

我就唔拉嘅

BTW
有時死火之後,
我tak匙既時候, cfu會係panel度按d制. 唔知d制有咩用呢
考車時我又使唔使按呢

冷氣 收音機咋嘛?
其實小路出大路雙虛線

我就唔拉嘅

BTW
有時死火之後,
考車時我又使唔使按呢

冷氣 收音機咋嘛?

我估較冷氣多
其實小路出大路雙虛線

我就唔拉嘅

唔知等幾耐就拉,啲車好疏就唔拉
英國學緊棍波,六月尾考,如果一take pass 我影張o靚模楂棍相上連登
英國學緊棍波,六月尾考,如果一take pass 我影張o靚模楂棍相上連登

我自己操左6節

定實際唔夠
有時一個場有3條線喎

緊緊夠, 我自己上網睇過路線
同埋我第一次肥係因為衝黃燈, 操作架車其實已經好熟

睇來對於我呢d人來講
8-10節先ok
適應到新試場
師傅有時話我直路都揸到架車左fing右fing,點先解決到呢個問題?行大直路個軚盤洗唔洗郁?
其實小路出大路雙虛線

唔拉
讓路口,你拉會減低你開車嘅速度,影響其他駕駛人
其實小路出大路雙虛線

唔拉
讓路口,你拉會減低你開車嘅速度,影響其他駕駛人

拉手掣係會減慢開車速度
但係如果你見大路啲車塞死晒又或者你冇位駛出去
拉手掣 等
你可以唔拉嘅
情況就好似燈位紅燈你唔拉手掣一樣
考官可以剔你未有使用手掣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞