[改新名] 召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (4)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
P牌仔好想出車

想知P牌未夠25 諗住搵阿爸出保
個程序係點?係咪總共要買全保同三保?
P牌仔好想出車

我個間 呀媽出 三保only

出左事要比墊底費
年輕司機一舊錢
冇名司機一舊錢

墊底費姐係你拎比左依舊錢先 之後仲唔夠 保險公司先出

例如:要賠5萬 你嘅墊底費係2萬
咁你要比左2萬先 剩底個3萬保險公司比

btw問多句巴打覺得油塘算係易定難 整體上(考試路線/人/車)

易,d路咁闊,斜路又唔算好斜

利申,油塘肥左

中到難

利申:肥油

油塘落山果陣要過幾部死車,而且唔過得白界線,仲要睇對面線車

中上難度
利申:肥油

肥油留名
我自己就覺得油塘唔太算難考
但係都要睇路面狀況
我第一次衰自己 明明考前操車好順
到考果時第一個路口就chok 親考官
之後自己開始劣
上個禮拜考第二次 第二次係永孝

考咗兩次
覺得若果你畀唔到信心自己同個考官
自己好大機會會做得唔好 而考官都會送多幾個剔畀你
(我自己覺得 就算你冇犯過任何錯, 考官都係會例牌送幾個細剔你,
廢事你認為自己手車好掂 )
同埋好唔好彩都係重點
考第二次之前係咁犯錯 可能因為路面狀況比較複雜
但係到考果時路面算正常
所以冇咩問題

利申棍van 2 take pass

same
肥油永pass

啱啱諗番起
係永孝街番入試場果度
應該要望左鏡同左邊盲點
因為要係永孝街駛上行人路再入番試場
但係我果時冇望
考永孝o既巴絲記住望一望
廢事畀人肥

考永孝o既巴絲可以睇埋下面哩段講永孝街同永基路
因為永孝哩條線好多考生都係肥係永孝永基哩度

係永基路行慢啲 望清楚先好行
果度勁多死車
出試場行永基果時 若果左右兩邊都有死車
記住「排」頭之前睇對面線有冇車想「排」頭
寧願停都唔好貪快或者估夠位過
左右兩邊都有死車就一定唔夠兩架夠
就算你以為夠 都9成9會畀考官肥 話你太接近物體

當你葵福路轉番入永基果時
靠左行 因為之後會兩條線合番做一條
仲有最緊要一個原因
係因為中後段好多大車都會借咗你行緊果條線去做「排」頭
若果你行中間甚至靠右行
考官可以話你唔顧及其他道路使用者
當你仲有一兩個路口要轉入永孝果時
睇情況慢慢做「排」頭 (除非你咁好彩冇死車係左邊)
但係點都要慢慢靠條行車線o既右邊 準備駛入永孝
當對面線冇車 左邊路口冇車駛出黎 望晒左右鏡同盲點
慢慢駛入永考

有錯煩請插得細力啲

永基去到十字路前睇清楚夠唔夠位唔踩黃格
同埋唔好撚理左邊路口d車 唔好走去讓佢

一讓你就即係不利用先行權利
BTW
關於轉線望盲點
好多人 包括我在內
都係邊擰軚 邊望鏡同盲點
又或者擰咗軚先望
哩兩種做法都會畀考官話你冇擰頭
正確做法應該係
1. 沿原本行車線駕駛
2. 打燈 同時收油/減速
3. 望鏡+擰頭
4. 望完盡快轉線
P緊買左車無耐
近排想自己洗車但唔知邊到可以洗
其實係咪搵個隱蔽少少既公廁附近錶位就可以洗?
用埋洗車水起晒泡都得?
P緊買左車無耐
用埋洗車水起晒泡都得?

有單新聞講一個清潔呀嬸,倒左桶水出街,比人捉左

你無睇過?
P緊買左車無耐
用埋洗車水起晒泡都得?

你無睇過?

唔會真係捉掛
一單半單
去少人d地方應該ok
P緊買左車無耐
用埋洗車水起晒泡都得?

你無睇過?

唔會真係捉掛
一單半單
去少人d地方應該ok

所以真係唔知
我見都幾多人買洗車水
但又唔知佢地去邊洗
無理由個個都踩入元朗果頭入自助洗車場掛
學左幾堂仲係有啲野唔明

一開車 掉極力子高低可以控制車速
咁如果架車行行下 踩盡極力子 點解又控制唔到車速?
又或者咁問 行行下可唔可以直接踩盡極力子再吊極力子嚟控制車速?

同埋正確嚟講 車行緊嘅時候如果想減慢車速(但唔想停車)可唔可以輕踩腳制 + 輕踩極力車?定一定要踩盡極力子停車再起步?

小弟好撚蠢 如果有問錯問題各位巴打屌得細力啲求指教

你要爬左文先
上面有講

現實揸車係ok

但考試就跟返規矩啦
學左幾堂仲係有啲野唔明

又或者咁問 行行下可唔可以直接踩盡極力子再吊極力子嚟控制車速?

同埋正確嚟講 車行緊嘅時候如果想減慢車速(但唔想停車)可唔可以輕踩腳制 + 輕踩極力車?定一定要踩盡極力子停車再起步?

你要爬左文先
上面有講

現實揸車係ok

但考試就跟返規矩啦

極力子唔係用黎控制車速架
正式名稱係離合器
係將四個轆嘅gear接合或者接開引擎嘅gear
係用黎轉波用
(哩個階段, 對你黎講就係咁簡單, 有人會用黎拖波減速用,
但係學車考車唔用為妙)
你踩盡極力子
即係將四個轆嘅gear接開引擎嘅gear
各自有各自轉
哩個時候 四個轆轉係因係慣性
亦可以講係空波滑行
引擎轉係因為著咗車
當你慢慢吊高個極力子
即係嘗試將兩組gear接合
因為兩組gear轉速唔太相同
所以其中一組會畀另一組牽件走
變相架車就會震
當兩組gear嘅轉速差唔多一樣
咁你就可以放開極力子
等兩組gear完全接合

以上係啲基本原理 (我自己上網睇, 你可以上埋YouTube睇, 好多片講極力子)
答番你啲問題先

錯concept 如果你堅持你嘅理念
下次可以試下 係平路度 一開車吊勁高極力子
相信到時架車個車速唔係提高而係直接死火

控制車速應該係用油門同brake

同上, 除非你轉波

舉例說
你本身行緊三波
你想減速
可以踩brake 踩到三波最低嘅車速
又或者你感覺到架車震
哩個時候踩盡極力子
左手轉二波
左腳慢慢放

但係有一樣野好弔詭
因為你本身三波 可能30km/h 一千轉
但係二波 行番差唔多時速 可能要一千五百轉甚至二千轉
咁變相你就咁三波轉二波 放極力子放得太快
架車就會跳一野 個車速會變慢咗好多 同埋個引擎會叫
哩個都係因為轉數唔同
我自己覺得有兩個做法
一係你就三波轉二波果時 放極力子果陣放到一半吊一吊先
一係你轉波果時或者轉之前畀淡空油 (即係踩油門) 等引擎轉數大番啲
令到兩組gear個轉數差冇咁大先
學車考車我認為都係第一個做法會好啲
但係每架車唔同
所以你要問下自己師傅同埋學車果陣試一試好啲

講多少少
係平路 上斜 落斜
開斜吊幾高極力子都有分別
係平路可以吊正常高度
上斜就要吊高啲 同吊耐啲
因為你要畀大力啲先可以推架車上斜
同埋你要hold住隻左腳 等架車冇咁震 架車開始穩定先放左腳
落斜就調番轉
踩低啲極力子 吊一吊極力子
而落斜上波就唔洗踩油都ok 因為你落緊斜 唔洗睇架車嘅轉數
但係正常平路你要上波的話 轉數要最少一千至一千五百
上斜你要二千轉先好上波

記住
低波 (一二波)雖然慢 但係上斜好好力
反之亦然
所以架車慢 仲上三波上斜係搵自己笨柒
想問下個極力子制有少少鬆,即係可以向前或者上下郁少少,正唔正常? 學院d車都係有咁既問題

謝謝
學左幾堂仲係有啲野唔明

你要爬左文先
上面有講

現實揸車係ok

但考試就跟返規矩啦

正式名稱係離合器
係用黎轉波用
但係學車考車唔用為妙)
你踩盡極力子
各自有各自轉
亦可以講係空波滑行
引擎轉係因為著咗車
當你慢慢吊高個極力子
變相架車就會震
咁你就可以放開極力子
等兩組gear完全接合

以上係啲基本原理 (我自己上網睇, 你可以上埋YouTube睇, 好多片講極力子)
答番你啲問題先

同上, 除非你轉波

舉例說
你本身行緊三波
你想減速
又或者你感覺到架車震
哩個時候踩盡極力子
左手轉二波
左腳慢慢放

但係有一樣野好弔詭
哩個都係因為轉數唔同
我自己覺得有兩個做法
一係你轉波果時或者轉之前畀淡空油 (即係踩油門) 等引擎轉數大番啲
但係每架車唔同

講多少少
係平路 上斜 落斜
係平路可以吊正常高度
同埋你要hold住隻左腳 等架車冇咁震 架車開始穩定先放左腳
落斜就調番轉
上斜你要二千轉先好上波

記住
反之亦然

仲有一野樣想問

掉頭個陣 吊極力子可唔可以搵腳制嚟輔助
cfu叫我盡量只用吊極力子嚟掉頭 但我通常控制得唔好 然後車速太快 扭唔切軚 車速太快然後收皮

太快就踩低D極力子 or 踩少少brake or both
樓上答得好好
琴晚都諗住答佢但懶得打
P牌仔好想出車

出左事要比墊底費
年輕司機一舊錢
冇名司機一舊錢

我意思係個申請程序係點
學左幾堂仲係有啲野唔明

你要爬左文先
上面有講

現實揸車係ok

但考試就跟返規矩啦

正式名稱係離合器
係用黎轉波用
但係學車考車唔用為妙)
你踩盡極力子
各自有各自轉
亦可以講係空波滑行
引擎轉係因為著咗車
當你慢慢吊高個極力子
變相架車就會震
咁你就可以放開極力子
等兩組gear完全接合

答番你啲問題先

同上, 除非你轉波

舉例說
你本身行緊三波
你想減速
又或者你感覺到架車震
哩個時候踩盡極力子
左手轉二波
左腳慢慢放

但係有一樣野好弔詭
哩個都係因為轉數唔同
我自己覺得有兩個做法
但係每架車唔同

講多少少
係平路 上斜 落斜
係平路可以吊正常高度
落斜就調番轉
上斜你要二千轉先好上波

記住
反之亦然

仲有一野樣想問

掉頭個陣 吊極力子可唔可以搵腳制嚟輔助
cfu叫我盡量只用吊極力子嚟掉頭 但我通常控制得唔好 然後車速太快 扭唔切軚 車速太快然後收皮

太快就踩低D極力子 or 踩少少brake or both

我反而會用brake控制速度
極力子夠比動力架車郁就ok
P牌仔好想出車

出左事要比墊底費
年輕司機一舊錢
冇名司機一舊錢

我意思係個申請程序係點

上網買平安 入晒資料
墊底費幾錢都有搞掂
P牌仔好想出車

出左事要比墊底費
年輕司機一舊錢
冇名司機一舊錢

我意思係個申請程序係點

網上投保
搵幾間報價
填d基本資料佢就有出個價同墊底費等等
自己諗下買邊間就比錢比出臨保
成功轉名後再補返正式文件,保險公司就會發正式保險比你

全保已包三保,新車一定要買全保先可以上會供車
三保就保第三者

買邊全保定三保就自己決定
N手錢7就三保算喇
學左幾堂仲係有啲野唔明

你要爬左文先
上面有講

現實揸車係ok

但考試就跟返規矩啦

正式名稱係離合器
係用黎轉波用
但係學車考車唔用為妙)
你踩盡極力子
各自有各自轉
亦可以講係空波滑行
引擎轉係因為著咗車
當你慢慢吊高個極力子
變相架車就會震
咁你就可以放開極力子
等兩組gear完全接合

答番你啲問題先

同上, 除非你轉波

舉例說
你本身行緊三波
你想減速
又或者你感覺到架車震
哩個時候踩盡極力子
左手轉二波
左腳慢慢放

但係有一樣野好弔詭
哩個都係因為轉數唔同
我自己覺得有兩個做法

但係每架車唔同

講多少少
係平路 上斜 落斜
係平路可以吊正常高度
落斜就調番轉
上斜你要二千轉先好上波

記住
反之亦然

咁快教人玩heel&toe
新手用第一個做法算啦
想問下個極力子制有少少鬆,即係可以向前或者上下郁少少,正唔正常? 學院d車都係有咁既問題

謝謝

謝謝

印象中我渣過4架棍van都無呢個問題

謝謝

印象中我渣過4架棍van都無呢個問題

唔記得講係電單車
斜路三手軚掉頭,點樣先可以保持架車好穩定咁溜前同溜後,臨到駁位回兩下軚嗰陣有時會不自覺咁 踩深咗個break (或者唔夠油,架車停咗喺度),搞到成個過程唔夠smooth
斜路三手軚掉頭,點樣先可以保持架車好穩定咁溜前同溜後,臨到駁位回兩下軚嗰陣有時會不自覺咁 踩深咗個break (或者唔夠油,架車停咗喺度),搞到成個過程唔夠smooth

同埋我發有時拍L位,要扭盡左駄嗰陣,隻腳梗係會,郁一郁,搞到架車溜後個速度有變 點樣先可以改善
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞